Televizyon
07 Eyl 2010 17:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:36

TRT TÜRK'TEN BİR İLK! SÖZLÜ TARİH PROJESİNE SİZ DE KATILABİLİRSİNİZ!

TRT- TÜRK, "Yaşayan Bellek" adlı projesi için kişisel tarihine duyarlı herkesi, bilinmeyen bir "tarihin" bellek yoluyla belgelenmesine katkıda bulunmaya çağırıyor.

Bilindiği gibi Türkiye’de, özellikle son yıllarda başta üniversiteler olmak üzere sivil toplum kuruluşları sözlü tarih üzerine pek çok çalışma gerçekleştiriyorlar. Sözlü tarih konusunda çalışmaları olan Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arzu Öztürkmen, Sabancı Üniversitesi’nden Doç. Dr. Leyla Neyzi ve Tarih Araştırmacısı Necdet Sakaoğlu’nun "danışmanlığında sürdürülen Yaşayan Bellek Projesi ise, ilk kez sözlü tarih araştırmalarını bir kültür belgeseli dizisi olarak hayata geçirmeyi amaçlıyor.

"YAŞAYAN BELLEK" BİR FARKINDALIK PROJESİ

Bilindiği gibi toplumların değişiklik dönemleri, bu dönemleri yaşayanların kendi hikayeleri ile anlatıldığında, sivil ve sosyal tarih açısından önemli veriler içerir. Öyle ki, bu hayat hikayeleri, toplumsal olaylara ışık tutan tarafsız ve samimi belgeler olarak öne çıkar ve belleklerde yaşayan; bir ömürle sonlanan birer sözlü tarih olarak kalır. Bu fikirden yola çıkan "Yaşayan Bellek" projesinin temel felsefesi, Anadolu’nun günümüzdeki konukları olan "bizlerin", bu coğrafyanın yaşanmışlıklarını ve kültürlerini, belleklerden görüntüye ve yazıya, bir başka deyişle de "geleceğe" aktarmak olacak.

ÇAĞRIYA SON CEVAP TARİHİ 1 KASIM 2010

Kentinizde veya kasabanızda, köyünüz, mahalleniz ya da evinizde, anlatacaklarını değerli bulduğunuz "büyüklerinizle" yapacağınız sohbeti kaydedip, gönderin. Derlediğiniz yaşam öyküsünün çekilmek üzere seçilmesi halinde, projenin yerel koordinatörü olarak EKİBE KATILIN.

Projeye öyküler, yazılı, ses ya da görüntü kaydı olarak gönderilebilecek.  Başvurular arasından seçilen 20 hikayenin yazılı metinleri ya da kayıtları referans olarak kabul edilecek ve çekim ekibi sözlü tarih çalışmasını, projeye başvuran kişi ya da kişilerle birlikte yapacak.

 TRT TÜRK tarafından gerçekleştirilecek olan ve Su Yapım’ın Proje Koordinatörlüğü’nü yürüteceği "Yaşayan Bellek" dizisinin belgesel tadındaki programlarının yönetmenliğini ise belgesel ve fotoğraf çalışmalarıyla tanınan Rıza Baloğlu üstlenecek.

Projeye son katılım tarihi: 1 Kasım 2010

 Projeye katılım ve detaylı bilgi için:

www.yasayanbellek.com

info@yasayanbellek.com

Tel: 0212 244 98 69

Proje başvuru adresi:

Kazancı Yokuşu Sağıroğlu Sokak Bilun Apt. No: 14-4 Taksim 34433 İstanbul /