Gündem
20 Tem 2010 19:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:28

''TRT RESMEN SUÇ İŞLİYOR, İBRAHİM ŞAHİN GÖREVDEN ALINMALIDIR!''

Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası Haber-Sen, TRT'nin Anayasa referandumuyla ilgili yanlı yayın yaparak suç işlediğini açıkladı.

Haber-Sen’in açıklaması şöyle:

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT Yasasına göre görevden alınmalıdır
Anayasa değişiklik paketi ile ilgili yayınlarda TRT yönetimi taraf olmuştur. Son bir haftada haber bültenlerinde ve programlarda, yanlı bir yayıncılık yapılmaktadır.
TRT yönetimi muhabirlerden evet kampanyasını destekleyecek haberler yapılmasını istemekte ve bültenlerinde bu haberlere yer vermektedir.
TRT programlarında da referanduma niçin “EVET” denilmesi gerektiğini savunan kişiler konuk olarak katılmakta, tek taraflı görüşlerini anlatmaktadırlar.
Bugüne kadar referandumda “Hayır” oyu kullanacağını söyleyen kişiler ya da kurumlarla görüşerek özel bir haber yapılmamıştır.

Anayasa, TRT Yasası ve Yüksek Seçim Kurulu Kararı ihlal ediliyor
Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 353 sayılı kararına göre;
Radyo ve televizyon kuruluşları, 31 Mayıs 2010 tarihinden 10 Eylül 2010 saat 24.00’a kadarki dönem içerisinde;
“Radyo ve televizyon kuruluşları, Anayasa değişikliği ile ilgili olarak tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamazlar. Bu kuruluşlar Anayasa değişikliğinin leh ve aleyhindeki görüşler arasında fırsat eşitliği sağlamak zorundadır.”
Yüksek Seçim Kurulu bu dönemdeki yayınlar için iki yasadaki düzenlemelerin esas alınmasını istemiştir.
Bunlardan ilki 2954 sayılı TRT yasasının 5’inci maddesi, diğeri 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunun 4’üncü maddesidir.
Buna göre radyo ve televizyon kuruluşları, seçim hukukunun temeli olan “eşitlik, serbestlik ve dürüstlük” ilkelerine uymak zorundadır.
TRT yayınları RTÜK denetiminde olmadığı için YSK özellikle 2954 sayılı yasayı işaret ederek TRT’nin dikkatini çekmiştir.
TRT yasasının yayın esaslarını belirleyen ve YSK’nın özellikle dikkat çektiği düzenleme şöyle;
 

Madde 5- Genel yayın esasları şunlardır:
….
  k)   Haberlerin toplanması, seçilmesi ve yayınlanmasında tarafsızlık, doğruluk ve çabukluk   ilkeleri ile çağdaş habercilik teknik ve metotlarına bağlı olmak,
 l)    Haberler ile yorumları ayırmak ve yorumların kaynaklarını açıklamak,
  m)    Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun,   çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak. 
 
Bu yayınlara karar verenler suç işliyor
TRT yönetimi anayasa değişikliklerine ilişkin yayınları ile hem TRT yasasını hem de YSK kararlarını ihlal ederek suç işlemektedir.
TRT yasasına göre Genel Müdür İbrahim Şahin ağır hizmet kusuru işlemiş ve tarafsızlığı ihlal etmiştir.
2954 sayılı TRT yasasının 13. maddesinin ikinci fıkrası şöyledir;
“Genel Müdür, milli güvenliğin ve kamu düzeninin gerekli kıldığı, Devlet memuru olma niteliğini yitirdiği, ağır hizmet kusuru işlediği veya tarafsızlığın ihlal edildiği hallerde, bu hallerin gerekçeli olarak belirtilmesi suretiyle ve Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulunun teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile görevden alınır”
İbrahim Şahin’in görevden alınması gerekmektedir.
Radyo Televizyon Üst Kurulunu ve Hükümeti göreve davet ediyoruz. 

ETİKETLER
#TRT #haber-sen