Gündem
10 Mayıs 2011 10:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:20

TRT BELGESEL ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU! İŞTE ÖDÜLLERİ KAZANANLAR

28 ülkeden 279 katılımcının değişik kategorilerde eserlerini sunduğu TRT Belgesel Ödülleri sahiplerini buldu

Ulusal profesyonel kategoride 1980 ihtilalinin anlatıldığı, yönetmenliğini Mehmet Özgür Candan’ın yaptığı ‘Geçmiş Mazi Olmadı’ filmi en iyi film seçildi. Uluslararası profesyonel kategoride ‘İsrail vs İsrail (İsrail İsrail’e karşı) filmi ödüle layık görüldü.

TRT’nin, amatör ve profesyonel belgeselcileri desteklemek, çeşitli ülkelerden yüksek nitelikli belgesel filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak ve yerli - yabancı belgeselcileri buluşturan bir platform oluşturmak amacıyla düzenlediği TRT Belgesel Ödülleri’ne 28 ülkeden toplam 279 film başvurusu yapıldı.

Seçici kurulun elemeleri sonucunda, uluslararası kategoride 10, ulusal profesyonel kategoride 13, ulusal amatör kategoride ise 12 film finalist olarak belirlendi. Pek çok televizyon kanalı ve gazetenin genel yayın yönetmenlerinin, yönetim kurulu üyelerinin de katılarak ödül verdiği törende toplam 9 ödül sahiplerini buldu.

Ödül töreni, TRT’nin Tepebaşı’ndaki stüdyolarında gerçekleştirildi. Tören TRT’nin kanallarından canlı olarak yayınlandı. Uluslararası profesyonel kategoride en iyi film, yönetmenliğini İsveçli Terje Carslsson’un yaptığı ‘İsrail vs İsrail (İsrail İsrail’e karşı)’ filmi seçildi. Uluslararası profesyonel kategoride Kültür ve Turizm Bakanlığı ödülü ile Seçici Kurul Özel Ödülü ise sırasıyla ‘Damascus Roof and Tales of Paradise (Şam çatıları ve cennet bahçeleri) ve ‘Lovestories Moskow 1993-2009' (Moskova’dan Aşk Hikayeleri) seçildi.

Ulusal profesyonel kategoride Mehmet Özgür Candan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Geçmiş Mazi Olmadı’ filmi en iyi film olarak belirlendi. Yönetmenliğini Sabiha Banu Yalkut-Breddermann’ın yaptığı ‘Yaşamın sürüklediği yerde – Erol Güney’in yaşam öyküsü” isimli film, Kültür Bakanlığı Özel Ödülüne layık görüldü. Seçici kurul özel ödülüne ise Karadeniz kadınlarının yaşam hikâyelerinin anlatıldığı, yönetmenliğini Orhan Tekelioğlu’nun yaptığı ‘İfakat’ adlı film aldı.

Ulusal amatör kategoride en iyi film ödülünü ise iki film paylaştı. ‘Kadim’ ve ‘Üç nokta’ filmi en iyi film olarak belirlendi. Kültür Bakanlığı Özel Ödülünü de ‘Dönüş’ ve ‘Toruk’ isimli filmler alırken, seçici kurul özel ödülü ise grafiti sanatının anlatıldığı ‘Urbanbugs’a verildi. Ödüle layık görülen belgeselcilere 5 bin TL ile 30 bin TL arasında para ödülü verildi. Öte yandan Belgesel Onur Ödülü ise Ertuğrul Karslıoğlu’na takdim edildi.

TRT’nin belgesel konusunda uzman olduğunu, ancak önemli olanın işe uluslararası boyut katmak olduğunu belirten TRT’nin Genel Müdürü İbrahim Şahin, “Amacımız Türkiye’de amatör boyutu ile üniversite öğrencilerini dâhil etmekti. Bunu başardık. TRT olarak böyle bir misyonu üstlenmek zordu. Arkadaşlarımız bu işin altından iyi sonuç alarak kalktı. Son derece mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

TRT’nin tarihinden beri belgeselcilere kucak açan en önemli kurumlardan biri olduğunu aktaran belgesel yapımcısı Coşkun Aral, “Belgeselciler, bugüne kadar sığınacak liman bulamıyordu. Böyle bir festival, böyle bir yarışma ortamı gerek yerel, gerek uluslararası belgeselcileri bir araya getiriyor. Bu çok önemli.” diye konuştu.

Uluslararası profesyonel kategoride ‘İsrail İsrail’e Karşı’ isimli filmle en iyi ödülü almaya layık görülen İsveçli Terje Carlsson, ödülün kendisi için sürpriz olduğunu ifade etti. “Filmim iyiydi ama festivalde çok sayıda iyi film vardı” diyen Carlsson, “Filmim, barış aktivistleri hakkında. Onlar çok iyi ve cesurlar. Onların filmini yapmama izin verdiler. Benim için, İsrail ve Filistin konusunda en doğruları söylemek çok önemliydi. Bu ödülü, oradaki tüm gazetecilere ve yönetmenlere alıyorum. Özellikle kötü şartlarda çalışmak durumunda olanlara ve hapishanelere düşenlere. Yerel polis ve askerlerin şiddet uyguladığı meslektaşlarıma. Bu ödül, gerçeği söylemeye çalışan bütün gazeteciler için…” şeklinde konuştu.

Ulusal profesyonel kategorisinde en iyi film ödülün alan Mehmet Özgür Candan, 80 ihtilalinde öldürülenlerin katillerinin bir an önce bulunması gerektiğini söyledi.

Ulusal amatör kategorisinde ‘Urbanbugs’ ismiyle seçici kurul özel ödülünü alan filmin görsel yönetmeni Sevinç Baltalı, grafiti hakkında Türkiye’de ilk defa belgesel yapıldığını kaydetti. Baltalı, TRT’nin bu tarz organizasyonlarının kendileri için çok faydalı olduğunu sözlerine ekledi.