Gündem
01 Mayıs 2024 08:09 Son Güncelleme: 01 Mayıs 2024 08:12

Taahhüt ettiği sürede bitiremedi, ‘tamamlama’ ihalesi verildi! MedyaRadar o belgelere ulaştı…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lise arkadaşı Hasan Gürsoy’a ‘tamamlama’ ihalesi verildi. Marmara Üniversitesi Rektörlük binasının restorasyonu yapan Gürsoy, 30 Kasım 2023 tarihine kadar işi bitirme taahhütlünde bulundu. Sözleşmede taahhüt ettiği sürede restorasyonu bitiremeyen Gürsoy’a 17 Kasım 2023 tarihinde 62 milyon liralık ‘Tamamlama’ ihalesi verildiği ortaya çıktı. O ihale belgeleri MedyaRadar’da...

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Sultanahmet Meydanı’nın güney ucunda 1883 yılında inşa edilen ve günümüzde Marmara Üniversitesi'nin Rektörlük binası olarak kullanılan tarihi yapının restorasyonu 2021 yılında başladı. Restorasyon ihalesini, Cumhurbaşkanı ve AK Parti  Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lise arkadaşı  olarak da bilinen Hasan Gürsoy’un firması aldı. 

2 Temmuz 2021 tarihinde ‘Belli istekliler arasında’ usulüne göre yapılan ihaleye dört teklif verildi ancak iki teklif geçerli sayıldı.  İhale 14 milyon 770 bin 196 liralık bedelle Gürsoy Grup Restorasyon San. ve Tic. AŞ firmasına verildi. İhale sözleşmesine göre restorasyon işi için, 30 Kasım 2023 tarihine kadar bitirilme taahhütlünde bulunuldu.

TESLİM EDEMEDİ!

Hasan Gürsoy'un şirketi, 2021 yılında yapılan ihalede restorasyonun 30 kasım 2023 tarihinde kadar bitirme taahhüdü verse de işi bitiremedi. Yükseköğretim Kurumları,  sürenin bitiminden 13 gün önce ‘Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük Binası Restorasyon İkmal İşi’  adı altına bir ihale daha yaptı. ‘Eksiklerin tamamlanması için yapılan bu ihalenin yaklaşık maliyeti 63 milyon 788 bin lira olarak belirlendi. Bir önceki ihale gibi ‘Belli istekliler arasında’ usulüne göre yapıldı. Yedi firmanın katıldığı ihalede beş firmanın teklifi geçerli sayılı. Gürsoy Grup Restorasyon şirketi , 62 milyon 588 bin lira teklifle ipi göğüsledi. İkinci ihalede işin bitirilme süresi ise 14 Ağustos 2024 tarihi olarak belirlendi.

SON İHALESİ BEYOĞLU BELEDİYESİ’NDEN

Hasan Gürsoy’un restorasyon şirketinin son ihalesi AK Parti’den CHP’ye geçen Beyoğlu Belediyesi’nden oldu. Beyoğlu Belediyesi, hükümet konağının iki kısım çevre düzenlemesi yapım işi için 13 Mart'ta ihaleye çıktı.  Beş firmanın teklif verdiği ihale Gürsoy Grup Restorasyon şirketine verildi. İhale bedeli ise 23 milyon 998 bin lira oldu. Gürsoy’un şirketleri ülke genelinde birçok tarihi yapının restorasyonunu üstlendi.  Aynı zamanda Çad Fahri Konsolosluğu da yapan Gürsoy, Cumhurbaşkanlığı Huber Köşkü, Süleymaniye Camisi, Galatasaray Üniversitesi, Arkeoloji Müzesi ve Topkapı Sarayı'nın restorasyon işlerini yaptı. Ahlat Köşkü ve Çamlıca Camisi gibi milyonlarca liralık projelerin yapımını üstlenen Gürsoy'un şirketleri, Bilal Erdoğan'ın yöneticisi olduğu Okçular Vakfı tarafından kullanılan Okçular Tekkesi’nin de restorasyonunu yaptı.

 

1888 YILINDA YAPILDI

Sultanahmet Meydanı’nın güney ucunda bulunan bina, 1883 yılında Orman, Maden ve Ziraat Bakanlığı için inşa edildi. “Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlîsi” olarak da kullanıldı. 27 Aralık 1977 gecesi çıkan yangında, dış duvarları hariç tamamen kül olan bina, aslına uygun olarak restore edilerek, 30 Mart 1984’te Marmara Üniversitesi Rektörlük binası olarak hizmete açıldı.