Gündem
12 Kas 2014 12:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:54

Trainspotting yasağı büyüyor

Irvine Welsh, kült romanı Trainspotting’in, Yunanistan ve Rusya’dan sonra Guantanamo’da da yasaklanmasını eleştirdi: Sanki teröristler çıkıp eroine başlayacak!

Trainspotting  ve onun devamı niteliğindeki Porno romanıyla yeraltı edebiyatında saygın bir konuma sahip olan İskoç yazar Irvine Welsh’in, romanlarının, ABD’nin Küba’daki üssü Guantamo’daki mahkumlara yasaklanmasına tepkisi sert oldu.

Welsh yasağı, “Doğru. Kitabı okuduktan sonra tutuklular, ‘Hemen dışarı çıkıp eroin kullanmaya başlamalıyım’ diyorlardır. Kitapları yasaklayacaklarına, insanların üzerine bomba atan ya da atmaya teşebbüs eden teröristleri durdursunlar” yorumuyla eleştirdi.

Romanının Yunanistan ve Rusya’da da yasaklandığına dikkat çeken yazar, “Kitaplarım, insanların yaşamlarından gerçek kesitler içeriyor. Hayatın içinde olan konular” dedi ve muzipçe ekledi: “Kitabımı, ABD’lileri havaya uçurmaya çalışan ya da teşebbüs eden Müslümanların yozlaşmaması için yasaklamış olmalılar.”

Sağlık bakanı önermişti

Öte yandan, bu yıl düzenlenen Edinburgh Kitap Festivali’ne katılan İskoçya Eski Sağlık Bakanı Sir Kenneth Calman, madde bağımlılığı ile mücadele edenlere çare olarak “Trainspotting” filmini önermişti.

Sanatın, bireylerin ruh ve akıl sağlığını koruyabilmeleri için en önemli silah olduğunu vurgulayan Calman, Trainspotting’in uyuşturucu bağımlısı gençlerin tedavisinde önemli bir rol oynadığını söylemişti.

50 yılın en sevileni

Danny Boyle tarafından beyazperdeye aktarıldıktan sonra deyim yerindeyse klasikleşen roman, uyuşturucu bağımlısı Mark Renton ve üçkağıtçı Hasta Çocuk’tan sosyopat Begbie’ye bir dizi suçlu karakterin yaşamlarına odaklanıyor. 

Trainspotting, geçtiğimiz yıl İskoç Kitap Vakfı’nca düzenlenen ve hayli geniş bir katılımın olduğu halk oylaması sonucunda son 50 yılın en sevilen romanı seçilmişti.

Shakespeare de yasak

Guantanamo’da yasaklı kitaplar arasında Shakespeare’in de eserleri bulunuyor.