Gündem
09 Mayıs 2024 09:16 Son Güncelleme: 09 Mayıs 2024 09:25

Adrasan işgal altında! Aradığınız denize ulaşılamıyor!

Adrasan Koyu tur teknelerinin işgali altında. Koya demirleyen tekne sayısının her yıl arttığı sahilde, denize girmek isteyen yerli ve yabancı turistler için adeta yüzecek yer kalmadı. Geçen yıl ‘İhale yapılacak’ açıklamasına ragmen sorun çözülmedi. Bu yıl da Türkiye’nin en iyi koylarından olan Adrasan’da aynı manzara hakim. Koya demirleyen tekneler yüzünden neredeyse denizi görmek imkansız hale geldi.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre. Antalya'nın en güzel koylarından olan Adrasan, tur teknelerinin koya demirlemesiyle birlikte vatandaşın denize ulaşımı imkansız hale geliyor. Her yıl aynı sorunların yaşanmasına rağmen yetkililer şikayetlere r bir türlü el atmıyorlar. Geçtiğimiz yıl ‘’Yüzen iskele yapılacak’’ açıklaması yapılırken, bu yılda ‘’İki proje hazırlandı. Bu yıl bitirilecek’’ açıklaması yapıldı. İşletme sahipleri ''Her her yıl aynı açıklamayı duymaktan sıkıldık'' dediler.

HER YIL AYNI YALANI DİNLEMEKTEN USANDIK!

Adrasan’daki işgalden en çok rahatsız olanların başında otelciler geliyor. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda yeni projenin hayata geçirileceği açıklaması onları tatmin etmiş değil. MedyaRadar’a konuşan bir işletmeci, ‘’Adrasan sahili bin 800 metre uzunluğunda. Bunun bin 300 metresi tur tekneleri tarafından işgal edilmiş durumda. Bize sadece parça parça 500 metre kalmış durumda. 2019 yılına kadar burada tekne sınırı vardı. Son tekne sınırı 80 civarındaydı. Şimdi bu rakam 200’e çıkmış durumda. Yıllardır burasının kanayan yarası. Ha bu sene, ha seneye derken aradan neredeyse bir çeyrek asır geçecek. Bizim karnımız bu yalanlara doydu. ‘’Bu sene açılıyor’’ açıklamalarına artık inanmıyoruz. Ocak ayında Antalya Valisi, ‘’sorunu bu sene kesinlikle bitiriyoruz’ dedi. Aradan 5 ay geçti daha çalışma bile başlamadı. Bizimle birlikte tekne sahipleri de durumdan rahatsız. Bir de bu yetmiyormuş gibi pislikleri denize boşaltıyorlar. Akşamları esintiyle burası çok kötü kokuyor’’ diye konuştu.

HER BİR KAOS VAR

Adrasan’da her yıl tatil yapmaya gelen Banu Kaya, ‘’Adrasan Antalya'nın en güzel koylarından. Her yıl geliyorum. Her geldiğimde tekne sayısında artış var. Burada denize ayak basmanız imkansız.Sahile demirleyen teknelerin bıraktığı pislikler yüzünden pis kokular yayılıyor. Burada mutlu olan tek taraf tekne işletmecileri. Onların işler tıkır tıkır işliyor. Biz turistler için burada her zaman kaos var. Sürekli bir kaos var. Koyları gezmek için gelenlerin tekneye binişleri de sahilden oluyor. O yüzden biz turistler için Adrasan bir cehenneme dönüşüyor. Bağlanan tekneler yüzünden kumsal yosunlanıyor. Otel sahipleri de bu durumdan son derece rahatsız ama yapacakları bir şey yok.Bir an önce bu sorunun giderilmesi gerekiyor. Yoksa buraya bir daha turist gelmez’’ diye konuştu.

İKİ PROJE HAZIRLANDI

Kumluca Kaymakamlığı'nın Adrasan Koyu'ndaki teknelere iskele yapmak ve çevre düzenlemesi için iki farklı iskele projesi hazırlattı. İlk projeye göre, Adrasan Plajı ile Fener Koyu arasına yapılacak iskele, Adrasan Plajı ile Fener Koyu arasında inşa edilmesi planlanan iskelenin eni 3 metre, uzunluğu 1400 metre olacak. İskele inşaatında 3 bin 360 betonarme fore kazık kullanılacak, denize 560 çelik boru çakılacak. İkinci projeye göre ise Balıkçı Koyu Plajı ile Fener Koyu arasına inşa edilmesi planlanan iskele, 1000 metre uzunluğunda eni 3 metre olacak. Denize 2 bin 160 betonarme fore kazık çakılması planlanan projede iskeleyi 360 çelik boru ayakta tutacak. İskelenin denizin içerisinde kalacak olan demir yüzeyinde antipas ve sentetik boya kullanılacak. İlk projenin yaklaşık 16 milyon TL, ikincisinin ise 22 milyon TL’ye yakın bir tutara mal olacağı duyuruldu.

KARŞI ÇIKANLAR VAR!

Şeşen Yat İşletmeciliği sahibi Deniz Şeşen: "Adrasan Koyu'nda yıllardır yaşanan teknelerin sahil işgali sorunu, artık çözüme kavuşuyor. Yıllardır bir adım atılmasını bekliyorduk, sonunda kamu yöneticilerimiz harekete geçtiler. Kumluca Kaymakamlığı'nın öncülüğünde başlatılan Rekreatif İskele Projesi, bölge turizmi açısından büyük bir adım. Şeşen Yat İşletmeciliği olarak, bu projenin tüm Adrasan halkı adına olumlu bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Projeye birkaç kişi dışında çevre sakinlerinin hemen hemen hepsi destek veriyor. Destek vermeyen çok az da olsa bu kişiler de bu proje ile önceki haksız kullanım alanlarının kısıtlanacak olmasından rahatsızlık duydukları için karşı çıkıyorlar."