Gündem
16 Kas 2012 14:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:23

THE ECONOMIST'TEN İLGİNÇ SORU; "ÖLMEYE BAŞLARLARSA NE OLACAK?"

Economist dergisi, son sayısında Türkiye'de açlık grevi yapanların kritik bir eşiğe geldiğine dikkat çekti.

Türkiye'de açlık grevi sürerken İngiliz Economist dergisi, grevcilerin "kritik" bir eşiğe geldiklerini belirterek "Ölmeye başlarlarsa ne olacak?" sorusunu sordu.

İngiliz haftalık dergisi Economist, açlık grevinin Türkiye ile Türkiye Kürtleri arasında yeni bir gerginlik yarattığını belirttiği, "Açlık ve Susuzluk" başlıklı haber analizinde insan hakları aktivistlerine dayanarak grevcilerin "kritik" bir eşiğe geldiklerine dikkat çekti.

Grevcilerin daha geniş dil hakları ve Abdullah Öcalan'ın hapis koşullarının iyileştirilmesini istediklerini kaydeden dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise bu taleplere, "idam cezasını yeniden getirme tehditleri ile yanıt verdiğini" yazdı.

"ERDOĞAN GREVCİLER İLE ALAY ETTİ"

"Başbakan Erdoğan, 'Bırakın, devam etsinler' diye homurdanarak grevciler ile alay etti" iddiasında bulunan Economist, buna karşın hükümetin mahkemelerde Kürtçe konuşulması talebini kabul ettiğine de vurgu yapıldı. Ancak Öcalan'ın avukatlarıyla görüşme izni verilmedikçe açlık grevinin durmasının pek olası olmadığı savunulduğu analizde, Öcalan'ın 15 aydır avukatlarıyla bir araya gelmediği kaydedildi.

"STRATEJİ BAŞARISIZ OLDU"

Economist, Öcalan'ın avukatlarının mesajlar taşıdıkları, hükümetin ise Öcalan ile Pkk'lılar arasındaki bağları kesmek istediği yönündeki değerlendirmelere de yer verdiği analizinde, "Eğer böyle ise, strateji başarısız oldu" dedi ve Öcalan'ın kontrolü biraz zayıflamış olsa da "hala milyonlarca Kürt tarafından sevildiğini", büyük portrelerinin komşu Suriye'deki tüm Kürt kentlerinde görülebildiğini vurguladı.

"TÜRKİYE UÇUŞA YASAK BÖLGE İÇİN LOBİ YAPTI, AMERİKALILAR HAYIR DEDİ"

Türkiye'nin, "Pkk'nın artan nüfuzunu" yok etmek amacıyla Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için ABD nezdinde "lobi" yaptığını ancak Amerikalıların "hayır" yanıtını verdiğini öne süren Economist, buna karşın "Bir destek gösterisiyle Nato'nun Türkiye'nin talebi üzerine Suriye sınırındaki Kilis iline Patriot füzelerini konuşlandırmasının bekleniyor" diye yazdı.

"ÇIKMAZ DEVAM EDERSE DAHA ÇOK CENAZE TÖRENİ İZLEYECEK"

İngiliz dergisi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "füzelerin Türkiye'yi olası bir kimyasal saldırıya karşı savunacağını söylediğini" belirterek, "Batılı diplomatlar, Türk basınındaki haberlerin aksine Patriotların Suriyeli isyancılar ve mülteciler için uçuşa yasak bir bölge oluşturamayacağını, daha çok Türklere sevildiklerini hissettirmeye yönelik olduğunu söylüyorlar" dedi.

Türk tanklarının hala Pkk'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin kontrol altındaki bir kentin karşısındaki bir tepede bulunduğuna dikkat çekilen analize, "Eğer açlık grevçileri ile çıkmaz devam ederse, daha çok cenaze töreni izleyecek" sözleri ile nokta konuldu.