Gündem
07 Haz 2023 19:08 Son Güncelleme: 07 Haz 2023 20:46

TBMM yeni başkanını 3.turda seçti! Kim kaç oy aldı?

TBMM'de 28. yasama dönemi başlarken Geçici Başkanlık görevini en yaşlı Meclis üyesi sıfatıyla MHP lideri Devlet Bahçeli üstlenmişti. Meclis'in yeni dönemindeki başkanının seçilmesi için oylama bugün yemin töreninin ardından başladı. İlk tur ve 2. turun ardından 3. tur oylaması da sona erdi. Yeni Meclis Başkanı, 321 oy alarak Numan Kurtulmuş oldu.

TBMM Genel Kurulunda Meclis Başkanı seçiminin birinci tur oylaması başladı. Genel Kurulda, TBMM Başkanı adaylarının isimleri okunduktan sonra Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli, oylamanın gizli yapılacağını belirterek, uyulması gereken kuralları Genel Kurulun bilgisine sundu.

Daha sonra Genel Kurulda Meclis Başkanı seçiminin birinci tur oylama işlemine geçildi.

BİRİNCİ TUR OYLAMASI SONA ERDİ

Meclis Başkanlığı seçiminde birinci tur oylaması tamamlandı. 586 oyun kullanıldığı ilk turda AK Parti'nin adayı Numan Kurtulmuş 317, CHP'nin adayı Tekin Bingöl 131, İYİ Parti'nin adayı Cihan Paçacı ise 42 oy aldı. Can Atalay ise 3 oy aldı.

İKİNCİ TUR OYLAMASI SONA ERDİ

28'inci Yasama Dönemi için TBMM Başkanlık seçiminin ikinci turunda hiçbir aday yeterli çoğunluğu sağlayamadı. AK Parti’nin adayı İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321 oy aldı.

ÜÇÜNCÜ TUR SONA ERDİ! YENİ BAŞKAN BELLİ OLDU

TBMM Başkanlığı seçiminde üçüncü tur da sona erdi. Üçüncü turda salt çoğunluk olan 301 oy aranıyordu. AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, üçüncü turda 321 oy alarak TBMM Başkanı seçildi.

Meclis Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş, Genel Kurul'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bizim gibi büyük milletlere gündelik hesapların peşinde koşmak yakışmaz. Millet olarak önümüze yeni hedefler, yeni ufuklar, yeni ülküler koymak durumundayız. Türkiye Yüzyılı'nı hep birlikte beraber kuracağız.

Bu oturumdan önce yine burada bakan arkadaşlarımız yeminlerini yaptılar. Öncelikle bir önceki hükümette görev alan arkadaşlarımıza milletvekili olarak TBMM'ye hoş geldiniz diyorum. Yine bugün burada yeminlerini yaparak göreve başlayan değerli bakan arkadaşlarımıza üstün başarılar diliyorum. Milletimiz 28 Mayıs seçimlerinde Türkiye'de cumhurbaşkanlığı sistemine bir kere daha onay verdiğini ortaya koymuştur.

Şimdi yürütme, yasama ve yargı. Güçler ayrımı prensibine sonuna kadar riayet ederek yeniden büyük Türkiye ideali altında hep beraber mücadelemizi sürdüreceğiz. Fikirlerimizin bir çeşitlilik olduğunun farkında olacağız. Meclis Başkanlığı görevini bütün siyasi partilerle diyalog içinde sürdüreceğimi bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum."

 7 PARTİ MECLİS BAŞKANI ADAYI ÇIKARDI

TBMM Başkanı seçiminde, AK Parti'den İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, CHP'den Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Yeşil Sol Parti'den (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, İYİ Parti'den İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, DEVA Partisi'nden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi'nden Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ve TİP'ten Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay yarıştı.