Gündem
11 Tem 2016 08:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:22

Suriye'de öldürülen muhabirin ailesinden Esad'a dava

Suriye’nin Humus şehrinde 2012’de öldürülen ABD’li muhabir Marie Colvin’in ailesi, Esad rejimine, gazetecileri bilinçli şekilde hedef aldığı gerekçesiyle dava açtı.

Suriye’de öldürülen Amerikalı gazeteci Marie Colvin’in ailesi, Beşar Esad rejimi aleyhinde dava açarak, Colvin’in ölümünün sorumlusunun Esad rejimi olduğunu gösteren kanıtları mahkemeye sundu.

İngiliz Sunday Times gazetesi için çalışan 56 yaşındaki Colvin ve Fransız fotoğrafçı Remi Ochlik, Humus kentinde sığındıkları binaya roket isabet etmesi sonucu ölmüştü. Colvin’in ailesinin avukatları, başkent Washington’da görülmeye başlanan davada mahkemeye, kadın muhabirin, televizyon kanallarına yaptığı bağlantılarda kullandığı uydu telefonunun, Suriye istihbaratı tarafından takip edildiğini, bu şekilde yerinin tespit edilerek, hedef alındığını söyledi.

Avukatların elde ettiği belgelere göre; bir rejim muhbiri Humus kentindeki medya merkezinin yerini Şam’a bildirdi ve gazetecilere yönelik saldırı emri o gece verildi. Belgelerden, Colvin’in hayatını kaybettiği saldırının onayının, Suriye lideri Esad’ın Cumhuriyet Muhafızları Komutanı olan kardeşi Mahir tarafından verildiği anlaşılıyor.

AP’den Şam’a ziyaret

Suriye lideri Esad, Şam’ı ziyaret eden Javier Couso liderliğindeki Avrupa Parlamentosu heyetini kabul etti. Esad görüşmede, batılı hükümetlerin Suriye’deki muhalif grupları desteklemesinin Avrupa’da teröre yol açtığını savundu.

‘Şam sivilleri vuruyor’ demişti

Deneyimli bir savaş muhabiri olan Marie Colvin, Şubat 2012’de Suriye’nin Humus şehrinin Baba Amr semtinde Esad güçlerinin bombardımanında hayatını kaybetmişti. Colvin Suriye’den geçtiği haberlerde Esad rejiminin bilinçli olarak sivilleri hedef aldığını vurguluyordu.