Gündem
22 Mar 2011 07:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:09

ŞÜKÜR MECLİS'E GÖZ KIRPTI, TÜRKÖNE ŞOK YAŞADI!

AK Parti'de aday adaylarının katıldığı temayül yoklamaları haftasonu gerçekleştirildi.

Hakan Şükür İstanbul 3. bölgede ilk beşte yer aldı. Mümtazer Türköne ise Ankara’da ilk ona bile giremedi.

Milletvekili adaylarını 4 aşamalı bir elemeden sonra netleştirecek AK Parti’de, mevcut milletvekilleri ve il başkanlığından istifa ederek aday olanların dışındaki aday adaylarının katıldığı temayül yoklamaları haftasonu gerçekleştirildi. Aday sayısının bol olduğu illerde gece geç saatlere kadar süren temayül yoklamalarının sonuçları 12 Haziran seçimlerinde milletvekili olmak için AK Parti’yi tercih eden popüler pek çok ismin yüzünü güldürdü. Temayül yoklamalarında Antalya, Çanakkale, Elazığ ve Giresun olmak üzere sadece 3 ilde “kadın adaylar” 1. sırada ipi göğüsleyebildi.

Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başmüşaviri Emrullah İşler, 2. bölge için yapılan temayül yoklamasında en çok oyu alan isim olurken, işadamı Faik Güngör ise 2. sırada yer aldı.

Ankara 1. bölgeye yönelik temayül yoklamasından ise Çankaya eski ilçe başkanı Alaaddin Varol 1. çıktı. Bu bölgede Başbakan Erdoğan’ın danışmanlarından Yalçın Akdoğan 6. sırada, Hak İş eski Başkanı Salim Uslu ise 8’inci sırada yer aldı.

Başbakan Erdoğan’ın başdanışmanlığını bırakarak aday olan, AK Partililerin “Hoca” olarak hitap ettikleri Nabi Avcı, İstanbul 1. bölgedeki temayül yoklamasında 9. sırada yer alırken, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ise bu bölgede 33. sırada yer aldı. Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcılığı görevinden ayrılarak adaylık başvurusu yapan Çağatay Kılıç ise İstanbul 2. bölgedeki temayül yoklamasında 858 oy olarak 6. oldu.

Türköne’ye temayül şoku

Zaman Gazetesi Yazarı Mümtazer Türköne ise temayül şoku yaşadı. İstanbul Milletvekili eşi Özlem Türköne’nin 12 Haziran seçimleri için adaylık başvurusunda bulunmamasının ardından aday olup olmayacağı merak konusu olan Türköne, Ankara 2. bölgedeki temayül yoklamasında hüsrana uğradı. Türköne’nin 221 oy olarak listenin 33. sırasında yer alabildiği öğrenildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın eski Özel Kalem Müdürü Dr. Ercan Şimşek Isparta’daki temayül yoklamasının 1.’si olurken, Maliye Bakanlığı sırasında Kemal Unakıtan’ın danışmanlığını yapan Türkiye Futbol Federasyonu yönetim kurulu üyesi Tuncay Karartı 7 milletvekili çıkartacak Sakarya’daki temayül yoklamasında 7. sırada çıktı.

Şükür ilk 5’e girdi

İstanbul’da 3 seçim bölgesi için ayrı ayrı temayül yoklaması yapıldı. Ünlü futbolcu Hakan Şükür 3. bölgedeki seçimlerde en çok oyu alan ilk 5 isim arasına girdi.
İstanbul 1. bölgede Pendik eski Belediye Başkanı Erol Kaya 1. olurken, 2. Bölgede Bülent Turan, 3. bölgede ise Nurettin Nebati ilk sırada yer aldılar.

İzmir 1. bölgede işadamı Bilal Doğan 1. sırada çıkarken, 2. bölgede ise 2007’de bağımsız aday olarak katılan operatör doktor Mehmet Bayındır 1. oldu.

Arınç ve Şahin’in yeri değişecek

Haftasonu gerçekleştirilen temayül yoklamalarının ardından, aday belirleme sürecinde önümüzdeki haftadan itibaren “sözlü mülakatlara” başlayacak AK Parti’de, seçim kulisleri de yoğunlaştı. 334 kişilik Meclis grubunun üçte ikisinin yenileneceği tahminleri dillendirilirken, yeniden aday gösterilecek isimlerden büyük bölümünün de seçim bölgelerinin değişeceği konuşuluyor. Manisa Milletvekili olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın doğum yeri olan Bursa’dan aday gösterileceği TBMM Başkanı Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in de doğum yeri Karabük’e kaydırılabileceği konuşuluyor.