Gündem
12 Nis 2013 11:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:08

SPOR PROGRAMLARI REHBER İLKELERİ BELİRLENDİ!

Spor Programları Rehber İlkeleri, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ve TVYD Başkanı Adem Gürses'in düzenledikleri ortak basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Televizyon Yayıncıları Derneği tarafından 19 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen “Spor Programları Değerlendirme Toplantısı” ile başlatılan ortak denetim süreci sonunda “Spor Programları Rehber İlkeleri” belirlendi. Spor Programları Rehber İlkeleri, 12 Nisan 2013 tarihinde (bugün) RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun ve TVYD Başkanı Adem Gürses’in düzenledikleri ortak basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
RTÜK ve TVYD tarafından başlatılan süreç sonunda spor programlarında daha önce yaşanan olumsuzlukların çok belirgin bir şekilde azaldığı görülmekle birlikte, spor programlarından beklenen nitelikte yayınların devam edebilmesi için aşağıdaki hususlar Televizyon Yayıncıları Derneği tarafından Yönetim Kurulu kararı olarak kabul edildi:

Televizyon Yayıncıları Derneği ve Üye Kuruluşlar,

• Özellikle genç nüfusun izler-kitle olduğu spor programlarında, argo ve kaba ifadelerin hiçbir şekilde yer almaması,
• Kulüp yöneticilerine, teknik direktörlere, taraftarlara, sporculara, hakemlere ve ilgili taraflara hakaret ve saldırı niteliği taşıyan yayınlara yer verilmemesi,
• Sahalarda birkaç saniyede gerçekleşen bir olayın, ekranlarda saatlerce yer almaması,
• Program içeriği ile ilgisi olmayan konuların yer almaması,
• Spor programlarının daha nitelikli gerçekleşebilmesi için Spor Kulüplerinin, ilgili kurum ve kuruluşların yasal haklarını haberciliğe engel olacak şekilde kullanmamaları,
gerektiğini kabul eder.

Dernek ve Üye Kuruluşlar,

• Spor camiası yetkililerinin yayın kuruluşlarına karşı tarafsızlıklarını ve üsluplarını azami ölçüde korumalarının önemli olduğu,
• Sahalarda yaşanan olumsuzlukların spor programlarında yayıncı sorumluluğu çerçevesinde yansıtılması ve sahalardan aktarılan olumsuz görüntülerin, ülkemizin dışarıdaki imajını da olumsuz etkileyebileceği,
bilinci ve sorumluluğu ile yayınların gerçekleşmesini arzu eder.

Ayrıca,
• Spor programlarında kullanılan görsel malzemenin (antrenman, müsabaka vb) kolay erişilebilir olması için gerekli düzenlemelerin yapılması tarafların ortak arzusudur.

Spor programlarıyla ilgili izleyici şikâyetlerinin ve tartışmaların 2012 yılının son aylarında yoğunlaşması nedeniyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Televizyon Yayıncıları Derneği, tüm taraflara çağrıda bulunarak, 19 Aralık 2012 tarihinde, İstanbul’da “Spor Programları Değerlendirme Toplantısı” düzenlenmişti.  Toplantıya, Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç ile RTÜK Başkanı Sayın Prof. Dr. Davut Dursun ve Üst Kurul Üyeleri, TVYD Başkanı Sayın Adem Gürses, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Sayın Yıldırım Demirören, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Sayın Zekeriya Alp, Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Sayın Naci Arkan,  Kulüpler Birliği Başkanı Sayın Halil Ünal ve spor programı yayınlayan kanalların deneyimli spor sorumluları katılmıştı.
Toplantıda spor programlarında zaman zaman yaşanan olumsuzlukları önlemeye yönelik olarak, yayın kuruluşlarının kendi etik ilkelerini hazırlamaları ve bu amaçla toplantıya katılan kurumların temsilcilerinin ve program sorumlularının da yer aldığı bir çalışma grubu oluşturulması ve spor programlarında uyulacak rehber ilkelerin belirlenmesi kararlaştırılmıştı.