Televizyon
27 Kas 2012 14:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:25

SPK BAŞKANI VEDAT AKGİRAY TAKSİCİYE NE SATTI? (MEDYARADAR/ÖZEL)

Özlem Denizmen ile Para Durumu programında bu hafta müthiş bir pazarlık vardı... VİDEO

A Haber’de Cumartesi günleri yayınlanan Para Durumu programının bu haftaki konukları SPK(Sermaye Piyasası Kurulu)) Başkanı Vedat Akgiray ile taksi şöförü Kadir Bayram’dı.
Hisse senedinin ne olduğunu bilmeyen taksi şöförüne SPK Başkanı ne sattı?

İşte o ilginç diyalogdan satır başları...

Özlem Denizmen- hiç hisse senedi aldın mı?
Kadir Bayram (Taksi Şöförü)- hiç almadım.
Özlem Denizmen- aklına mı gelmedi mi?
Kadir Bayram (Taksi Şöförü)- geldi fakat yani mesela VTR deki arkadaşarında söylediği gibi büyüklerin işi gibi yani parası çok olanların. Zenginlerin işi gibi göründüğü için biz de hep küçüklerin o denizde boğulduğu söylenir hep bize.

İŞTE O DİYALOGLAR : VİDEO

Vedat Akgiray(SPK Başkanı) –  öyle değil, işte bu biraz finansal okuyazarlık, finansal eğitim bu yüzden gerekiyor. Şöyleki 10 Liraya bile hisse alabilirisiniz. genellikle kısa vadede yani birkaç ayda 3e 5e katlamak var ya paray, zengin olmak hayliı, o yüzden mlli piyango iyi talep görüyor Türkiye’de, bu tutmayınca mutsuzluk ve sıkıntı oluyor. Tabi bunun bir psikoloji olduğunu bilen kaba tabirle uyanık insanlar özelikle fısıltı gazetesi gibi dedikodu yoluyla “ya şurada bir hisse senedi var bir kağıt var diyorlar, 1e 10, 1e 20 yapacak diye o hayale insanlar takılıyorlar bilmedikleri için, öyle bir şey yok dünyada “KISA VADEDE ÇOK PARA KAZANMAK DİYE BİR ŞEY
YOK” 

Özlem Denizmen
- sizin şimdi hissse alma yasağınız var SPK Başkanı olarak ama önceden böyle alıpta çok kısa zamanda kazandığınız olmadı mı?

Vedat Akgiray(SPK Başkanı) –
çok kazandığım çok oldu, özellikle 80li yıllarda Amerika’da öğrenciyken ve çalışırken ama o kazançlarda hemen bitiyor sonunda

Özlem Denizmen-
  hemen bitti mi?

Vedat Akgiray(SPK Başkanı) –
  yani çok kısa vadede çok kazanmak mümkün ama onu tutmak ayrı mesele. Mesela uzun vadede orta vadede hızlı paralar yok dünyanın hiçbir yerinde.

Özlem Denizmen-
Kadir biz sana bu hisse senedini aldıracağız ama sabırla bekleyecelsin. Ne kadar beklesin Vedat Bey?

Vedat Akgiray(SPK Başkanı) –
5 yıl bekleyen ortalama olarak hep kazanmış.
Özlem Denizmen- 5 yıl bekleyebilir misin Kadir?
Vedat Akgiray(SPK Başkanı) – ama 5 yıl garantili.
Özlem Denizmen- bak borsada garanti var diyor.
Kadir Bayram (Taksi Şöförü)- 5 yıl garantiyse beklenir. Beklerim.
Özlem Denizmen-  nasıl bekleyeceğiz ki, sabırsızız.
Vedat Akgiray(SPK Başkanı) – borsa bir tasarruf yeri. Uzun vadeli tasrruf yeri
Özlem Denizmen- gençlerimiz girsin mi borasaya?

Vedat Akgiray(SPK Başkanı) –
kesinlikle girsinler ama akıllı olsunlar. Hepsi akıllı tabi ama borsa akıllısı olsunlar. Kimse finans profesyoneli değil yani borsaya gireceğim hangi kağıdı alacağım, nasıl alacağım, kaça satacağım diye genel kurulunda konuşuyoruz, yani bilmeyelim bilmekte şart değil bizim paramızı bizim için yöneten profesyoneller var, yatırım fonları var.

Kadir Bayram (Taksi Şöförü)-
yatırım fonu bana daha cazip geldi.
Özlem Denizmen-  Fon cazip geldi... en az ne kadara fon alabilirler Vedat bey?

Vedat Akgiray(SPK Başkanı) –
alt limit yok. Biliyorsunuz devletimiz Bireysel Emeklilik Sistemi diye bir şey başlattı , bireysel emeklilik yani uzun vadeye doğru insanların tasarruf etmesi  orada biriken paralarıda fonlar yönetecek.

Özlem Denizmen-
Bireysel emeklilik var mı sen de?

Kadir Bayram (Taksi Şöförü)-
Bireysel emeklilik yok normal SGK var.

Vedat Akgiray(SPK Başkanı) –
Tavsiye ederim. İnsan borçlana ki borç mecbur kalmadıkça tavsiye edilen bir finansman yönetimi değildir. Borcun bir vadesi var, ödeyemezsen bitti ama hisse senedi öyle değildir, hisse senedinin Borsa’daki fiyatı düşer tekrar çıkabilir sonra. Yani firma batmadığı sürece, 400 tane firma 25 yıldır duruyor batmamış nadiren olur tabi bu tür riskler ama çok azdır. Bugün düşük değer yarın artabilir dolayısıyla sabretmesini becerene finansal riskli olmaz akıllı Borsa yatırımında.

Özlem Denizmen-
sabır, sabır, sabır ... o zaman kadir bey sizi ikna edebildik mi? fonlara, hisse senedine, bireysel emekliliğe yani Borsa’ya girmeye ikna edebildik mi?
Kadir Bayram (Taksi Şöförü)- Başkanım o güveni verdi bana.
Özlem Denizmen- o zaman bir el sıkışması alalım , bir şey olduğu zamanda Başkanımız koruyacak Sermaye Piyasası Kurulu olarak söz verdi. Sen de birikim ve yatırım sözü veriyorsun.
Vedat Akgiray(SPK Başkanı)- ama 5 yıl sonra buluşacağız ve yüzün gülüyorsa sen bana bir kahve ısmarlayacaksın

MEDYARADAR/ÖZEL