Teknoloji
24 Ağu 2020 10:18 Son Güncelleme: 24 Ağu 2020 10:32

Sony Xperia 1 II vs Huawei P40 Pro kamera karşılaştırması

Sony Xperia 1 II vs Huawei P40 Pro kamera karşılaştırması videomuzda Sony'nin yeni nesil telefonunun varsayılan kamera arayüzünde yaptığı otomatik çekimleri Huawei P40 Pro ile kıyasladık.

Sony Xperia 1 II özellikleri neler?

7,6 mm inceliginde ve 181 gram ağırlığında olan Xperia 1 II, yılın amiral gemileri arasında en ince ve en hafif telefonlarından biri konumunda. 6,5 inç boyutunda bir ekrana sahip olan Sony Xperia 1 II, 4K çözünürlüğünde bir OLED ekran ile karşımıza çıkıyor. Bu ekran sinema formatı olan 21:9 olarak ayarlanması ile fark yaratıyor. Bu hem sosyal medya kullanımında hem de birçok dizi ve film içeriklerinde tam ekran deneyimi sunmasını sağlıyor. Ekranda ayrıca HDR 10 bit teknolojisi mevcut. DCI-P3 renk gamutunu da %100 destekliyor. Ekran 60 Hz olsa da X1 Bravia HDR motoru ile hareket bulanıklığını azaltan Sony, 90 Hz gibi akıcı bir deneyim sağlamayı başarmış.

Profesyonel kamera deneyimi!

Cihazın en önemli noktalarından biri de elbette kameraları. Üç adet 12 MP çözünürlüğünde kamera dizilimine sahip olan Sony Xperia 1 II, 24 mm ana kamerasında 1/1,7 inç büyüklüğünde Exmor RS sensör kullanıyor. 16 mm ve 70 mm geniş açı ile telefoto lensi de yer alan telefonun kamera arkasında ise Zeiss T* sensör kaplaması mevcut. Bu lenslerdeki yansımayı azaltan ve DSLR kameralara ait lenslerdeki kullanılan bir sistem idi. Böylece mobil tarafta da görüyoruz. Cihazda ayrıca 3D ToF sensör de yer alıyor. Böylece hızlı odaklama yapabilirsen saniyede 20 kare odaklamalı olarak seri çekim yapabiliyor.

Kamera tarafında bahsedilmesi gereken bir diğer önemli detay ise Camera Pro ve Photo Pro özellikleri. Çünkü bu telefonda yer alan Pro modları bir telefonda yer alabilecek en gelişmiş profesyonel modu olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Sony Alpha fotoğraf makinelerinin arayüzünü kullanan Photo Pro, gerçekten bir Alpha kamera kullanım hissiyatını sağlıyor. Camera Pro ise Cine Alta kamera arayüzü ile bunu sunuyor. Yani gerçek bir kamera kullanımını Photo Pro ve Camera Pro ile sağlayabilirsiniz.

4K 60 fps video kaydı alabilen telefonda OIS ve EIS birlikte kullanılan optik sabitleme sistemi de yer alıyor. OIS desteği olan ana ve telefoto lenste 5 yönlü sabitleyiciye yer verilmiş. Ön tarafta 8 MP bir lens bulunuyor. Özellikle ön kameranın sabitleme özelliğine vurgu yapmak gerek. Çünkü hiçbir başka telefonda bu kadar iddialı bir odaklama görmedik.

Donanımsal detaylara geldiğimizde ise bir amiral gemisi olduğunu görüyoruz. Qualcomm Snapdragon 865 yonga seti, 8 GB bellek, 256 GB depolama ve Micro SD kart desteğine sahip olan telefonda IP68 suya ve toza karşı dayanıklılık özelliği de yer alıyor.

Hi-Res Audio ve Dolby Atmos destekli stereo hoparlör bulunan Sony Xperia 1 II, oldukça iyi bir hoparlör performansı sunuyor. Ahize tarzında konumlandırılan hoparlörler, oyun ya da diğer telefon deneyimi sırasında hoparlörün el ile kapatılmasının önüme geçmiş oluyor. Telefonda 3,5 mm jak girişi de korunmuş. DSEE Ultimate desteği sunan cihazda 360 Audio kullanımı da mümkün.

Bağlantı kanadında Wi-Fi 6, 5G, Bluetooth 5.1 gibi tüm yeni nesil teknolojiler kullanan telefon, Tip-C USB bağlantısında USB 3.1 standardını koruyor. NFC de bir Sony klasiği olarak yerini aldığını görüyoruz. Bu bağlantı aynı zamanda HDMI ve Display Port olarak kullanılabilir ve başka bir ekrana 4K HDR görüntü aktarımı yapabilecek şekilde ayarlanmış. Oyunları ise PlayStation 4 kontrolcüsü olan DualShock 4 ile oynama imkanı da sunuyor.

Son olarak 4.000 mAh batarya ile kutudan çıkan telefon rahatlıkla bir günü geçebilecek bir kullanım ömrüne sahip iken kutudan çıkan 18 W şarj cihazı ya da kablosuz olarak şarj edilebiliyor.

Huawei P40 Pro özellikleri neler?

Bizim incelediğimiz model "Silver Frost” olarak geçen ve mat gümüş rengiyle dikkat çeken rengi kullanıyor. Ancak tabii ki modelin farklı renk seçenekleri de bulunuyor. Yine kavisli ekran tasarımını kullanan Huawei, bu sefer Mate 30 Pro‘dan farklı olarak ‘şelale kavis‘ olayından vazgeçmiş. Bu da fiziksel ses tuşlarının geri gelmesi anlamına geliyor ve bizce olumlu bir geri dönüş olmuş.

 

Ön taraftan baktığımızda ekranın sağ üst bölümünde ön kamera, 3D TOF ve diğer sensörlerin olduğu küçük bir çentik alanı yer alıyor. 3D TOF sensör hem yüz tanımada devreye giriyor hem de ön kamera ile portre fotoğraflar çekerken nesle ile arka planı ayırmada görev alıyor. Ayrıca ekrana gömülü parmak izi sensörü yine devam ediyor. Huawei’nin belirttiğine göre %30 oranında bir hızlanma söz konusu ve yaptığımız testlerde bunun doğru olduğunu söyleyebiliyoruz.

Tasarım tarafından hoparlör yine stereo değil mono. Her ne kadar hoparlör gücü ve kalitesi oldukça iyi olsa da, böylesi üst seviye bir telefonda stereo hoparlör görmek isterdik. Son olarak IP68 suya ve toza dayanıklılığın yine cihazda yer aldığını belirtelim.

Ekran ve performans


6.5 inç boyutlu OLED ekranla gelen Huawei P40 Pro modelinde 1200 x 2640 çözünürlük ve 90 Hz tazeleme hızı görüyoruz. Tazeleme hızının bu sefer 90 Hz olması, telefonu kullanırken rahatça fark edilebiliyor. Menüler arasındaki geçiş, telefonun akıcılığı çok daha iyi seviyede. Ayrıca yine HDR10 desteğinin bulunduğunu da belirtelim. Ekran konusunda bir önceki modele göre geriye gidilen konu ise parlaklık seviyesinde. Zira Huawei P30 Pro modeline göre 530 nit parlaklık seviyesiyle yaklaşık 70 nit kadar daha düşük bir parlaklık sunuluyor.

Telefon gücünü Kirin 990 5G işlemcisinden alıyor. Bizim Mate 30 Pro’da incelediğimiz Kirin 990 işlemcisine göre hem 5G desteği hem de biraz daha performanslı olan bu işlemcinin yanı sıra 8 GB RAM, 128 GB / 256 GB / 512 GB depolama seçenekleri ve Mali-G79 GPU sıralanıyor. Depolama alanını NanoSD kart ile arttırabilmek mümkün.

Sentetik testlerde Kirin 990 5G, en büyük rakibi Snapdragon 865’e göre daha düşük skorlar alıyor. Ancak bu farkı gündelik hayatta hissedebilmek pek mümkün değil. Zira doğal olarak telefon çok hızlı ve güncel oyunlarda da çok yüksek bir performans gösteriyor.

Kamera özellikleri


Yeni modelin kamerası hem donanımsal olarak değişti hem de yeni yazılım özelliklerine kavuştu. İlk olarak “AI Golden Snap” isimli yazılım özelliklerinden söz edelim.

Bu özellikler sırasıyla:

  • Poz verirken kadraja giren insanları silebilme.
  • Video çekerken zoom yaptığınızda konuşan kişinin sesini yükselten “ses yakınlaştırma”.
  • Cam gibi nesnelerin olduğu fotoğraflarda oluşan yansımaları silme.
  • Birden fazla çekilen fotoğraflardaki “en iyi kareyi seçme”.
  • Donanım tarafında ise ana kameramız 50 MP çözünürlüklü F/1.9 diyafram değerine ve OIS desteğine sahip yeni sensör.
  • Ana kamera sensörü, boyut olarak 108 MP çözünürlüklü Samsung Galaxy S20 Ultra modelinin ana kamerasından bile büyük bir sensör.

 

Ana kameraya ek olarak 40 MP geniş açı, 12 MP periskop kamera (5x optik zoom, 10x hibrit zoom, 50x dijital zoom) ve TOF 3D sensör yer alıyor.  Bu sefer ön kamerayı ayrıca çok beğendik. Zira 32 MP ön kamera ve 3D TOF sensör önceki Huawei modellerine göre çok daha net, doğru ve doğal renk veren sonuçlar veriyor.

Batarya

Son olarak 4200 mAh pil kapasitesiyle gelen cihazda 40W kablolu şarj, 27W kablosuz ve kablosuz tersine şarj desteği yer alıyor. Kullanım esnasında “amiral gemisi” modeller için güzel bir değer olan 8 saati aşan bir ekran süresi aldık ve bu anlamda telefonun iyi olduğunu söyleyebiliriz.