Gündem
12 Eyl 2012 13:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:07

SON DAKİKA! LİBYA'DA ABD BÜYÜKELÇİSİ ÖLDÜRÜLDÜ!

Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepki gösteren eylemciler Libya'nın ABD Büyükelçisini öldürdü.

Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Vanis el Şerif, "Büyükelçi, diğer üç görevliyle bilrikte öldürüldü" dedi.  Başbakan Yardımcısı Mustafa Ebu Şagur da bir twitter’dan Stevens ve diğer elçilik çalışanlarının öldüğünü doğruladı. CNN’e konuşan bir anlaşmalı konsolosluk çalışanı ise Stevens’ın cansız bedenini gördüğünü belirterek Büyükelçi’nin hayatını kaybettiğini teyit etti.

FİLM PROTESTOSU
Libya’da ve Mısır’da Selefiler, İslam’a hakaret içerdiği iddia edilen bir filmi protesto etmek için ABD misyonlarına saldırmıştı. Bingazi’de protestocular konsolosluk binasını ateşe verirken görgü tanıkları, binada önemli hasar olduğunu ifade etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, erken saatlerde yaptığı açıklamada saldırıda bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin öldüğünü açıklamıştı.

BÜYÜKELÇİ DUMANDAN ZEHİRLENDİ
El Cezire televizyonunun internet sitesi, Libya güvenlik güçlerine dayanarak Stevens’ın, saldırganların çıkardığı yangın sırasında, yanındaki iki güvenlik görevlisiyle birlikte, dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiğini duyurdu. AFP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda, ağır yaralı olarak binadan taşınan Büyükelçi Stevens’ın vücudunda yanıklar olduğu gözlendi. Uyruğu belirlenemeyen bir başka konsolosluk çalışanının da saldırıda hayatını kaybettiği, iki çalışanın ise yaralandığı bildirildi.

CENAZELER GÖNDERİLDİ
El Cezire muhabiri Süleyman İdrisi, Stevens’ın kısa bir ziyaret için Bingazi’de bulunduğunu aktardı. Saldırı sırasında büyükelçinin arabasında mı yoksa konsolosluk binasında mu olduğu henüz netleştirilemedi. Ölen ABD’lilerin cenazeleri Bingazi Uluslararası Havaalanı’na götürüldü. Cenazelerin önce başkent Trablus’a oradan da Almanya’da bulunan bir ABD üssüne transfer edileceği belirtildi.

RPG’LERLE ATEŞ EDİLDİ
Libya Yüksek Güvenlik Komitesi Sözcüsü Abdulmunim el Hurr, "Bir ABD’li çalışan öldü, birkaç çalışan ise yaralandı" derken yakınlardaki bir tarladan binaya RPG’lerle ateş edildiğini söyledi. El Hurr, "Libya ordusuyla silahlı milisler arasında ABD Konsolosluğu önünde sert çatışmalar yaşanıyor" derken, yolların kapatıldığını, güvenlik güçlerinin de binayı kordona aldığını aktardı. Daha önce Reuters’a konuşan Libyalı bir yetkili, Büyükelçi Stevens ve üç çalışanın, roket saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini söylemişti.

LİBYA ÖZÜR DİLEDİ
Libya Başbakanı Abdurrahim el-Kib ile Libya Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Muhammed Yusuf el-Mugaryef, Bingazi’de Amerikan Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıda Amerikan Büyükelçisi ve beraberindeki 3 kişinin öldüğünü resmi olarak açıkladı.

Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el Magarif de bu tarz bir saldırının İslam’a yakışmayacağını belirterek "Amerikan halkından ve tüm dünyadan" özür diledi. Magarif, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

OBAMA VE CLINTON KINADI
ABD Başkanı Barack Obama, Libya’nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçisi ve 3 Amerikalı çalışanın öldürüldüğü saldırıları kınadı. Obama, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ’’Libya’da ABD personelinin güvenliğinin desteklenmesi için gerekli tüm kaynakların sağlanması ve dünyada diplomatik misyonlarının güvenliğinin artırılması’’ emrini verdiğini belirterek, ’’Bingazi’de diplomatik tesisimize yönelik acımasız saldırıyı sert bir dille kınıyorum. 4 Amerikalı, özgürlük, adalet ve tüm dünyadaki insanlar ve milletlerle ortaklığa olan bağlılığımızı temsil ediyordu’’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Libya’da 4 Amerikalı çalışanın ölümünden duyduğu ’’derin üzüntüyü’’ dile getirerek, ölen kişilerin, ’’Libya halkının daha iyi bir geleceğe ulaşmasına yardım etme taahütüyle çalıştıklarını’’ kaydetti.

Bingazi’deki saldırıda ABD Büyükelçisi Chris Stevens, bu ülkedeki ikinci diplomatik görevi sırasında hayatını kaybetmişti.

Dışişleri Bakanlığı, saldırıda ölen diğer 3 Amerikalı çalışandan birinin kimliğini Sean Smith olarak açıkladı. Smith’in, dış hizmet enformasyon yönetimi memuru olduğu belirtildi.   

Büyükelçisi Chris Stevens’in, ABD’nin Libya Büyükelçiliği’nin internet sayfasında yayımlanan biyografisinde, Arapça ve Fransızca konuşan Büyükelçinin, ’’Libya’da olağanüstü umut ve değişim döneminde yer aldığı için kendisini talihli gördüğü’’ belirtildi.

Clinton, Stevens’ın ’’Libya halkına hizmet ve diplomasi için görev aşkıyla dolu olduğunu, yeni, özgür bir ülkenin temelinin atılmasında Libya halkına yardım etmek için kendi hayatını riske attığını’’ kaydetti.  

ABD Büyükelçisi Chris Stevens’in daha önce de, Suudi Arabistan, Mısır, Suriye ve İsrail’de görev yaptığı belirtildi.

"SORUMLU KADDAFİ YANLILARI"
İçişleri Bakan Yardımcısı Şerif düzenlediği basın toplantısında saldırıdan Muammer Kaddafi yanlılarını sorumlu tuttu.

Şerif,  “Saldırıda RPG’ler kullanıldı. Bu da bunları kötüye kullanan bazı güçler olduğunu gösteriyor. Bu kişiler eski rejimin kalıntılarıdır” diye konuştu.

Dün akşamdan bu yana yaşanan gelişmeler üzerine Libya Genelkurmay Başkanı Yusuf el Menguş da Türkiye ziyaretini yarıda keserek Trablus’a döndü.

FİLMİN KONUSU
Filmin 52 yaşındaki Californialı Sam Bacile tarafından yapıldığını ve ABD’de yaşayan Mısırlı bir Kıpti tarafından desteklendiği belirtiliyor.

Bu senenin başlarında Kuran’ı yakmak istediğini açıklayarak büyük tepki toplayan bir papazın da filmin yapımcıları arasında olduğu söyleniyor.

Gösteriler küçük bütçeli bu filmin tanıtımının Arapçaya çevrilerek YouTube’da yayınlanmasını izliyor.

Ajanslar Mısır’daki göstericilerin filmin ABD’deki Kıptilerce yapıldığı kanaatinde olduğunui bu yüzden de protestoda Kıptiler aleyhinde pekçok slogan atıldığını bildiriyor.

Ülkedeki bazı Kıpti örgütler filmi kendilerinin de kınadığını ve bugün protesto amaçlı bir oturma eylemi yapacaklarını bildirdi.

80 milyon nüfuslu Mısır’da 8-10 milyon Kıpti’nin yaşadığı belirtiliyor.

ABD büyükelçiliği gün içinde yaptığı bir açıklamada, "Yanıltıcı kişilerin Müslümanların dini duygularını zedeleme çabası içinde olmasını kınadığını" belirtmişti.

Büyükelçilik açıklamasına şöyle devam etti: "Evrensel bir değer olan ifade özgürlüğünü başkalarının dini inançlarını zedelemek için kötüye kullanan kişilerin çabalarını reddediyoruz."