Gündem
25 Nis 2010 19:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:15

SİNAN ÇETİN'E ÇALINTI SENARYO DAVASI! HANGİ DİZİ İÇİN MAHKEMELİK OLDU?

Plato Film ve Sinan Çetin'e dizi senaryosunu kendilerinden çalındığını iddia eden iki oyun yazarı 200 bin TL. istemiyle dava açtı.

Star TV'de yayınlanan 'Cümbür Cemaat Aile' adlı dizinin senaryosunun kendilerinden çalındığını iddia eden Nihat Keleş ve Serpilhan Kanıbol, Plato Film ve Sinan Çetin'den davacı oldular.

Sabah'ın haberine göre, Devlet Tiyatroları'na bağlı olarak oyun yazarlığı yapan Keleş ve Kanıbol, kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri senaryonun Sinan Çetin'in sahibi olduğu Plato Film tarafından Mustafa Uğur Yağcıoğlu imzasıyla yayınlanmaya başlamasına karşı adli yollara başvurdular.

Davacı senaristler, kendilerinden izin alınmadan içerikte bazı değişiklikler yapılıp, dizinin isminin ve konseptinin aynen televizyon ekranlarına taşınmasını kınadılar. "Kanunların öngördüğü şekilde hakkımızı arıyoruz. Gönül isterdi ki, tüm bunlar yaşanmasın" diyen Keleş ve Kanıbol, tüm baskılara rağmen davadan vazgeçmeyeceklerini de belirttiler.

ADINI DEĞİŞTİRDİLER!

Keleş ve Kanıbol, "Biz Sinan Çetin'i direkt olarak suçlamadık. Sonuçta Star'da yayınlanan dizinin senaryosunda Mustafa Uğur Yağcıoğlu imzası bulunuyor. Ama biz, hem Sinan Çetin'in sahibi olduğu Plato Film'e hem de Star TV'ye dizi yayınlanmaya başladığı hafta avukatımız aracılığı ile bir yazı yolladık. Senaryonun bize ait olduğunu, adının 'Cümbür Cemaat' olarak da SİNEBİR'de koruma altında olduğunu belirttik. Ama Plato Film, uyarımızı dikkate almadığı gibi, dizi iki hafta boyunca Star TV'de yayınlanmadı. Sonraki haftalarda da dizinin ismini 'Cümbür Cemaat Aile' olarak değiştirip, dizideki birkaç karakterde değişiklik yaptılar. Ama sonuçta sit-com dizilerin senaryosunda karakterlerde değişiklik yapsanız bile, senaryonun çatısında değişiklik yapamazsınız. Bu yüzden senaryonun bize ait olduğu ortada" yorumunda bulundular.

SİNAN BEY DE SUÇLU!

Bugüne kadar birçok dizinin alt senaryo ekibinde çalıştıklarını, ama bu senaryoları gizlilik kuralı nedeniyle bağlı bulundukları senaristin alt kadrosu olarak yazdıkları için isimlerinin çok gündeme gelmediğini ifade eden Keleş ve Kanıbol, "Sonuçta bizim tek arzumuz haksızlığın önüne geçilmesi... Sinan Bey'in başta suçlu olduğunu düşünmüyorduk. Ama uyarıldığı halde senaryoda küçük değişiklikler yapması, onu birinci dereceden sorumlu durumuna soktu. Bizim muhatabımız dizideki senarist değil, dizinin yapım şirketi... Bu yüzden de davayı Sinan Çetin'e açtık" diye konuştular.

ESERE TECAVÜZ ETTİLER

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Senaryo Yazarları Birliği (SİNEBİR) Genel Sekreteri Erdoğan Akduman, davanın takipçisi olduklarını belirtti. Sinan Çetin'in 'esere tecavüz' suçundan dava edildiğini açıklayan Keleş ve Kanıbol'un avukatı Osman Gülcan ise; Sinan Çetin'in hukuki kaçış yollarına girdiğini ve senaryo içinde değişiklik yaptığını belirtirken, olayı emeğe ve sanatçılara saygısızlık olarak değerlendirdi.

SİNAN ÇETİN: CİDDİYE ALMADIK

Sinan Çetin, kendisi hakkındaki suçlamalara şu sözlerle yanıt verdi: "Bize bu senaryoyu iki sene önce Uğur Yağcıoğlu getirdi. Ama biz, yeni hayata geçirdik. Dizinin konusu, zaten sit-comlar için çok bilindik bir konu... Dedikleri gibi bize, bu şahıslardan birkaç ay önce bir uyarı yazısı geldi. Ama biz, bu yazıyı ciddiye almadık. Çünkü bu durumla biz, sık sık karşılaşıyoruz.

TANINMIYORLAR BİLE

İddia ettikleri gibi diziye hiçbir zaman ara verip, isim değişikliği yapmadık. Dizi başladığı günden bu yana 'Cümbür Cemaat Aile' adıyla yayınlanıyor. Bunun da kayıtları mevcut. İlk günden bu yana da diziye yeni bir karakter girmedi ya da çıkmadı. Kendilerinin bize göndermiş olduğu uyarı yazısına, biz "Mahkemeye gidebilirsiniz. Çünkü biz, sizinle hiç muhatap olmadık. Dolayısıyla da sizden bir senaryo çalmamız mümkün değil" cevabını vermiştik. Sonuçta bizim, bu senaryoyu çaldığımızı ispat etmeleri lazım. Kendilerini tanımıyoruz, bizimle alakaları yok. Bizim çalıştığımız senaristler, hep bildik ve bu camiada isimlerini kanıtlamış kişiler. Bu kişilerin adı, sanı duyulmuş değil! Böyle kişilerle çalışmıyoruz ve çalışmayız. Dizinin şu an senaryosunu da Vasıf Küçükoruç yazmaya başladı. Kendisi 35 yıllık bir senaristtir. Bizim çalışma şartlarımıza uyacak kalitedir."