Gündem
15 Şub 2012 18:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:20

ŞİKE DAVASI DÜNYA BASINININ DA BÜYÜK İLGİSİNİ ÇEKTİ!

Wall Street Journal, yine Türkiye ile ilgili bir haberi gündemine aldı. Söz konusu gazete, bu sefer şike davalarına değindi.

Dün başlayan şike iddialarına yönelik dava, dünya basınının da dikkatini çekmeye başladı. Amerika’nın yüksek tirajlı gazetelerinden biri olan Wall Street Journal şike davasına ilişkin yaptığı haberinde söz konusu davanın Türkiye’yi böldüğünü ve toplumdaki ayrışmaları gözler önüne sürdüğünü iddia etti. Gazete, haberinde şike iddialarına ilişkin şu nitelemeyi kullandı:

"Ülkeyi sarsan ve Türk devletinin en üstteki basamaklarındaki ayrışmaları göz önüne seren "benzeri olmayan" şike iddiaları"

Gazete "Şike Davası Türkiye’yi Bölüyor" başlıklı haberinde, "Milyarca dolarlık ligde iddia edilen yolsuzluk suçlaması ile düzinelerce kişi hakkında açılan dava, hükümet ve toplumdaki ayrışmaları gözler önüne seriyor" diye yazdı.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, ayrıca 100 kadar futbol yönetici ve Oyuncusunun yargılandığı davanın, "ülkeyi sarsan ve Türk devletinin en üstteki basamaklarındaki ayrışmaları göz önüne seren "benzeri olmayan" şike iddialarına ilişkin soruşturmasının ardından başladığını kaydetti.

"SİLİVRİ’DE BİNDEN FAZLA TARAFTAR TOPLANDI"

Davanın görüldüğü Silivri mahkemesinin dışında binden fazla Fenerbahçe taraftarının toplandığını, sanıklara destek amacıyla slogan attıklarını yazan gazete, polisin gerçekleştirdiği tutuklamalar için ilk önce ikna olduğunu iddia eden gazete daha sonra da bir "tutuklama dalgası"nın yaşandığını iddia etti.

Gazete şöyle devam etti:

"Ülke çapındaki soruşturma, milyarca dolarlık ligi kaosa sürükledi ve aylarca manşetlerden inmedi. Aralık ayında da skandal, güç koridorlarına da uzayarak iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nde pek rastlanan bir muhalefete yol açtı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a ters düşerek milletvekilleri, davada mahkum olacakları için daha sert cezaları korumaya çağırdı ancak daha sonra bu tutumundan vazgeçti."

"TÜRK HUKUK SİSTEMİ GİDEREK ULUSLARARASI BÜYÜTECİN ALTINA GİRİYOR"

ABD’li gazete, şike davasının ayrıca "Türk hukuk sisteminin, Türk savcılarının, iddia edilen terör şebekeleri konusunda başlattıkları ve binlerce kişinin gözaltına alınmasına yol açan geniş soruşturmaların nedeniyle giderek artan biçimde uluslararası büyüteç altına girdiği bir döneme rastladığı"na dikkat çektikten sonra şöyle devam etti:

"Birçok Türk, girişimi ülkenin kilit kurumlarını kontrol etmeye yönelik bir mücadele olarak görüyor. Geçen hafta özel bir savcının Türkiye’nin istihbarat şefini, Kürt isyancılarına ilişkin bir soruşturma ile ilgili olarak ifade vermesi çağırarak hükümeti, bu adımı bloke etmek için acil bir yasal düzenleme Meclis’e sevk etmeye itti."

Haberde Silivri’deki duruşmaya ilişkin bilgi verilirken, Aziz Yıldırım’ın hakkındaki iddialar ispatlanması halinde "köprüden atlayacağı" yönündeki sözlerine vurgu yapıldı.

Türkiye’deki "şike skandalı"nın münferit bir olay olmadığını başka ülkelerde de benzer olayların yaşandığını kaydeden WSJ, "Türkiye’deki skandalın, büyüklüğü ile dikkat çektiği"ni, başta Fenerbahçe olmak üzere, çok sayıda önde gelen kulübü etkilediğini "skandal"a sadece kulüpler ve Oyuncuları etkilemediğini, yeni yaptırımlar konusunda anlaşma sağlanmaması üzerine Futbol Federasyonu başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve iki yardımcısının istifa etmek zorunda kaldıklarını yazdı.