Medya
14 Mayıs 2013 10:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:10

SEVİLEN YARIŞMA PROGRAMINDA SORU SKANDALI!

Milliyet tv yazarı Sina Koloğlu Star TV'nin ilgiyle izlenen yarışma programında yapılan soru skandalını köşesine taşıdı.

BÜYÜK RİSK’TE RİSKLİ SORU

Okurum Aziz Naci Doğan 9 Mayıs tarihinde Star’da yayınlanan ‘Büyük Risk’ yarışmasındaki bir soruya takılmış. Soru şu: “23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ikinci başkan kimdi?”
“Yarışmacılardan gelen iki ‘İsmet İnönü’ ve bir de ‘Bilmiyorum’ yanıtı üzerine Selçuk Yöntem, sorunun doğru yanıtı olarak ‘Fethi Okyar’ın adını verdi. Oysa doğru yanıt ‘Celalettin Arif Bey’ olmalıydı. Celalettin Arif Bey, 16 Mart 1920’de İstanbul’un İngilizlerce işgali sonrasında dağıtılan son Osmanlı Mebusan Meclisi’nin başkanıydı ve İstanbul’dan kaçarak büyük güçlüklerle Anadolu’ya geçmiş, işgalden 1.5 ay kadar sonra 23 Nisan’da Ankara’da açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ikinci başkan olmuştu.
‘Büyük Risk’in sorunun doğru yanıtı olarak sunduğu (Atatürk’ün eski ve yakın arkadaşı) Fethi Bey’se (Okyar), o sırada Malta Adası’nda sürgündeydi ve ancak Sakarya Meydan Savaşı sonrasında Fransızlarla imzalanan ‘Ankara Antlaşması’yla özgürlüğüne kavuşabilecek ve Ankara’ya gidebilecekti!” diye yazmış.
Ben de bizim amcaya (Orhan Koloğlu) sordum bilirkişi olarak. “Fethi Okyar’ın Malta’da olduğu doğrudur. Celalettin Arif ikinci başkan olabilir” cevabı geldi.

Sina Koloğlu’nun yazısının tamamını okumak için tıklayınız