Televizyon
20 Haz 2023 14:18 Son Güncelleme: 20 Haz 2023 14:22

Sessizliğini bozdu! ‘Bir devrimcinin nasıl bir kapitaliste dönüştüğünü anlatıyor…’

Gezi davası nedeniyle yaklaşık 6 yıldır Silivri Cezaevi'nde tutuklu olan iş insanı, sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'yı hedef alan TRT dizisi "Metamorfoz"da Kavala'yı canlandıran oyuncu Can Nergis, projeyi, "Bir devrimcinin nasıl bir kapitaliste dönüştüğünü anlatıyor. İngilizce, İspanyolca her şey var. Dünyaya hitap edeceğini düşündüğüm için bu projede yer almak istedim" sözleriyle anlattı.

TV100'de yayınlanan Uykusuzlar Kulübü programına konuk olan oyuncu Can Nergis, başrolünde yer aldığı, Kavala'nın, "Beni şaşırtan ve üzen, genç sanatçıların bu itibar suikastı projesinde yer almaktan rahatsızlık duymamaları" sözleriyle eleştirdiği TRT dizisi hakkında konuştu.

Nergis, projenin içeriğine yönelik kendisine yöneltilen soru üzerine şunları söyledi:

"Bir casusluk hikayesi. Bir devrimcinin nasıl kapitaliste dönüştüğünü anlatıyor. Arada biraz aşk da var, aksiyonumuz çok. Ama aşka çok yer ayırmadık. Tam bir casusluk hikayesi, uluslararası ajan hikayesi de diyebiliriz. İngilizce, Türkçe, İspanyolca her şey var içinde. Dünyaya hitap edeceğini düşündüğüm için bu projede gerçekten yer almak istedim.

Çok detay vermek istemiyorum. Daha birinci bölüm yayınlandı. Biraz tadında olsun istiyorum. Zaten çabuk tüketiyoruz her şeyi, bir anda tüketmek istemiyorum."

İşte o açıklamalar...

TRT'nin yeni dijital platformu "Tabii"de yayınlanan "Metamorfoz" dizisinin başrolünün Osman Kavala'yı andırması dikkati çekmişti. Başrolün hayat hikayesinin de Kavala'nın hayat hikayesiyle örtüşmesi, dizinin Kavala hakkında olduğu iddialarını güçlendirmişti.

Kavala, dizi hakkında, "Hukuksuz olarak cezaevinde tutulmam için kullanılan iddianamelerde olduğu gibi, bu dizide de gerçek olayların tahrif edilmesi yöntemine başvurulduğu, komplo teorileriyle suçlu olduğum algısı yaratmanın amaçlandığı anlaşılıyor. Kamu kaynaklarının bu amaç için kullanılmış olması beni yadırgatmadı. Beni şaşırtan ve bana üzüntü veren genç sanatçıların bu itibar suikastı projesinde yer almaktan rahatsızlık duymamaları" yorumunu yapmıştı.

METAMORFOZ KONUSU NE?

Dizinin ilk bölümünde babasının ölümü üzerine holdingin başına geçen solcu iş insanı "Teoman Bayramlı" anlatılıyor.

Senaryoya göre burjuva bir aileden geldiği için kendisini ait hissetmekte zorlandığı sol gruplar içerisinde samimi bir sosyalist olmaya çalışan ana karakter, babasının hayatını kaybetmesi üzerine aile şirketinin başına geçiyor. Bu noktadan sonra ‘istemeden’ de olsa kirli işlerin, pazarlıkların ve ihanetlerin içine giriyor.

Osman Kavala da 1982’de babası Mehmet Kavala’nın ölümü sonrasında ailesinin işlerini devralmıştı.

Dizide baştan sona Kavala’nın hayat hikayesi çarpıtılarak aktarılıyor ve “Gerçek kişi ve kurumlarla bir ilgisi bulunmamaktadır” gibi bir uyarı yapılmıyor.

DİRİLİŞ ERTUĞRUL DİZİSİNİN SENARİSTİ YAZDI

Klip Yönetmeni Murat Onbul’un çektiği dizinin senaryosunu Diriliş Ertuğrul dizisinin de senaristi olan Mustafa Burak Doğu yazdı. Başrolde Kavala’ya benzetilen Can Nergis yer alıyor.