Gündem
06 Kas 2010 09:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:46

SENARYOYU OKUYUP FİLME HANGİ MESAJI EKLEDİ?

Başmüzakereci Bakan Egemen Bağış'ın, New York'ta Beş Minare filminin senaryosuna AB rötuşu yaptırtığı ortaya çıktı.

11 milyon dolarlık New York’ta Beş Minare filminin senaryosuna Başmüzakereci Bakan Egemen Bağış’ın "AB rötuşu" yaptırdığı ortaya çıktı. Senaryoyu önceden okuduğunu söyelyen Bağış, "Fikirlerimi paylaştım" dedi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın, Mahsun Kırmızıgül’ün yeni vizyona giren "New York’ta Beş Minare" adlı filminin senaryosuna "AB" rötuşu yaptırdığı ortaya çıktı. Bağış’ın ricası doğrultusunda Kırmızıgül filminde, AB’ye uyum yasalarının hayata geçmesiyle birlikte Türkiye’de işkence sorunun son bulduğu yönünde mesaja yer verdi. Bakan Bağış, VATAN aracılığıyla sinema ve dizi film sektörü yetkililerine bu anlamda ortak çalışmaya açığız mesajı verdi. Bağış, "Bu tür film ve dizi senaristlerinin tekliflerine açığız. Benzer şekilde katkı sağlamayı arzu ederiz" dedi.

Bağış dün katıldığı bir televizyon programında, Kırmızıgül’ün filminden övgüyle söz etti ve "New York’ta Beş Minare filminde Mahsun kardeşimiz doğru olan bir vurguyu yansıtmış, işkenceyle iligili. Eşim dahil birçok kişi çok beğendiklerini söylediler. Mahsun’u ve bütün ekibi kutluyorum. Böyle bir mesaj vermeleri de beni memnun etti. Fatih Akın da bir filminde de buna örnek veriyor. Bu mesajları ben Avrupa’da her yere gitsem Mahsun’un filmindeki kadar veremem. Filmin içinde çok mesaj var" değerlendirmesini yaptı. Bağış sözkonusu filmin senaryosunu da önceden okuduğunu söyledi.

Yorumlarımı aktardım

Açıklamalarının ardından VATAN’ın sorularına verdiği yanıt ise, Bağış’ın senaryoyu okumakla kalmayıp, senaryonun şekillenmesine de bir anlamda katkı sağladığını ortaya koydu. Bağış, New York’ta beş minare filmine katkı hikayesini VATAN’a şöyle aktardı:

"Mahsun filmin çekimine başlamadan önce senaryoyu gönderdi okudum. Görüşlerimi ve yorumlarımı aktardım. Fatih Akın’ın Yaşamın Kıyısında filminin ardından, sinema sektörünün toplum üzerinde ne kadar etkili olabileceği noktasında görüşlerim vardı. Oradan hareketle bu tür birşeyin faydalı olabileceğini kendisine söyledim. Fikirlerimi paylaştım."

Senaristlere çağrıda bulundu

Bağış, sinema ve dizi film sektörüyle bu tip ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını ifade ederken de, "Bu tür film, dizi film senaristlerinin tekliflerine açığız. Her türlü katıyı sağlamayı arzu ediyoruz. AB Genel Sekreterliğinin iletişim stratejisi çerçevesinde yapılan çalışmalar kapsamında bu faaliyetler gerçekleşiyor. Son olarak Metro Turizm ile böyle bir çalışma yaptık. Kendileriyle protokol imzaladık. Bu çerçevede Metro Turizm her yolcusuna AB ile ilgili bilgilendirmeye yönelik broşürler, kitapçıklar dağıtacak. Bu çerçevedeki çalışmalara bundan sonra da açığız."

Bağış’ın ’Ben bile veremem’ dediği mesajlar

VATAN Bakan Bağış’ın ima ettiği "mesajlar" için dün sinema salonundaydı. İşte Bakan Egemen Bağış’ın bahsettiği o mesajlara ilişkin diyaloglar:

Filmde Hacı Gümüş’ün arkadaşı olan Marcus (Danny Glover) ile Türk polisleri arasında şu diyalog geçiyor:
"Hacı Gümüş Interpol tarafından aranıyor. Kendisini götürmek için geldik."

"Hacı’yı götüremezsiniz. Türkiye’ye dönerese başına ne geleceğini bilmiyoruz. Geri dönemeyebilir." Bir başka sahnede ise Türkiye’ye getirilen ve emniyette sorguya alınan Hacı Gümüş’ün durumunu merak eden Marcus ve ’Hacı’nın eşi (Gina Gershon) Hacı gözaltındayken başına bir şey geleceğinden korktuklarını söylüyorlar. Türk polisini canlandıran Mustafa Sandal ise bu düşünceye karşın "Türkiye’de işkence ve idam cezası kalktı, uygulanmıyor. Gözaltı koşulları oldukça iyi ve kendisi güvende. Korkmayın, Hacı’ya bir şey olmayacak" diyerek cevap veriyor.