Gündem
18 Mayıs 2017 16:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:41

Savcılık harekete geçti! Derin Tarih dergisine toplatma kararı!

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, "Derin Tarih" dergisinin mayıs sayısıyla ilgili “Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlattı.

“Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" soruşturmasında yeni bir gelişme yaşandı. “Derin Tarih" dergisinin Mayıs ayı sayısında Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret edildiği gerekçesiyle emniyet savcılığa ihbarda bulundu. İhbar üzerine harekete geçen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Ertuğrul Sarıyar  'Derin Tarih' dergisinin Mayıs sayısı hakkında soruşturma başlattı. Savcılık ayrıca soruşturma kapsamında 'Derin Tarih' dergisinin Mayıs sayısı hakkında toplatılmasını, el konulmasını ve basım, yayın ve dağıtımının durdurulmasını mahkemeden talep etti.

MAHKEME KARARINI VERDİ

Nöbetçi Bakırköy 4. Sulh Ceza Hakimliği de kuvvetli delilin bulunması ve dergide Atatürk'e hakaret içeren ifadelere yer verildiği gerekçesiyle talebin kabulüne karar verdi. Hakimlik, derginin Mayıs sayısına el konulmasını, toplatılmasını, yayın ve dağıtımının durdurulmasına hükmetti.

Ne olmuştu?

Albayrak Holding'in sahibi olduğu TVNet'te yayınlanan "Derin Tarih" adlı programın konuğu Süleyman Yeşilyurt'un "Afet İnan Çankaya'nın nikâhsız first lady'sidir" ifadesi ve Yeni Şafak yazarı Mustafa Armağan'ın "Mustafa Kemal ile Afet İnan birlikte yatıp kalkıyorlardı" iddiası tartışma başlamıştı. Nur cemaatinin "Okuyucular" kolunda hoca olduğu belirtilen Hasan Akar'ın Atatürk ve Zübeyde Hanım için kullandığı küfüre varan ifadeler büyük bir tepki çekti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri ve ilk cumhurbaşkanı Atatürk'e hakaret edildiği gerekçesiyle soruşturma başlattı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TVNet'e 70 bin lira para cezası verdi.

Hakaret ettiği için başlatılan soruşturmada hakkında yakalama kararı çıkartılan Hasan Akar 9 gündür yakalanamadı. Akar'ın yanı sıra TVnet’teki Derin Tarih programına katılan Süleyman Yeşilyurt hakkında da yakalama kararı çıkarılmış, Yeşilyurt ‘Atatürk’ün hatırasına hakaret’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.