Dünya
22 Şub 2022 21:53 Son Güncelleme: 22 Şub 2022 22:01

Rusya, 'tehdit altındayız' diyerek duyurdu: "Geri çekiyoruz"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, çok yakın bir zamanda Ukrayna’daki diplomatik personelinin tahliye edileceğini duyurdu. Kararın gerekçesi olarak ise 'tehdit edilmeleri' öne sürüldü.

Rusya ile Ukrayna arasında haftalardır süren gerilim, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıması ve Ukrayna’ya ‘barış gücü’ gönderme kararı sonrasında arttı.

Art arda gelişmelerin yanı sıra Rusya’dan kritik bir açıklama yapıldı. Rus Dışişleri Bakanlığı, “Kiev'deki büyükelçilik personelimizi en kısa zamanda Ukrayna’dan tahliye edeceğiz” dedi.

Rus diplomatların defalarca saldırılara hedef olduklarına, Kiev’deki büyükelçilik binasının yanı sıra Odessa, Lvov ve Harkov’daki başkonsoloslukların da saldırıya uğradığına dikkat çekilen açıklamada, Ukrayna makamlarının Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerinin aksine Rus dış temsilciliklerinin çalışanlarının aldıkları fiziksel şiddet tehditlerine hiçbir şekilde tepki vermediği vurgulandı.

Açıklamada, “Bu koşullar altında birinci önceliğimiz Rus diplomatlar, büyükelçilik ve başkonsolosluk çalışanları ile ilgilenmek. Bu kişilerin canlarının ve güvenliklerinin sağlanması için Rusya yönetimi, Ukrayna’daki Rus dış misyonlarının personelini tahliye etme kararı aldı, söz konusu karar en kısa zamanda uygulanacak” ifadelerine yer verildi.

RUS ORDUSUNUN YURT DIŞINDA KULLANIMINA ONAY VERİLDİ

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Rus ordusunun yurt dışında kullanımına ilişkin talebini kabul etti. Konsey, Rus ordusunun yurt dışında kullanımını öngören kararı onayladı.

İŞTE PUTİN’İN RUS ORDUSUNU YURT DIŞINDA KULLANMA TALEBİNİN NEDENLERİ

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Putin’in Rus ordusunu yurt dışında kullanma talebini Federasyon Konseyi’ne Donetsk ve Luhansk’la imzalanan anlaşmalar ve bu bölgelerin sakinlerinden gelen çok sayıdaki başvuru nedeniyle sunduğunu söyledi.

Pankov, bu kararın Donbass’taki durumun kötüye gitmesi nedeniyle ve Rusya’nın oradaki sakinleri kendi koruması altına alması gerektiği için alındığını vurguladı.