Gündem
01 Eki 2012 17:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:12

RUM GAZETECİLER İLE DOSTLUK KÖPRÜSÜ KURULDU

‘İstanbul Basın Tarihinde (1830-1914) Rum Yayıncı ve Gazeteciler Sergisi' TGC Basın Müzesi'nde açıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Rum Vakıfları Destekleme Derneği’nin düzenlediği ‘İstanbul Basın Tarihinde (1830-1914) Rum Yayıncı ve Gazeteciler Sergisi’ TGC Basın Müze’sinde açıldı.

Açılışa Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Başkan Vekili Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri  Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Ortodokslar’ın ruhani lideri Fener Rum Patriği Bartholomeos, İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu’nun Başkanı Nicolas Uzunoğlu, Rum cemaati adına Andos Parisyanos,Elizabeth Kovi’nin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu katıldı.

GÜNEŞ: SANSÜR BİNASINDA ANLAMLI BİR SERGİ

Sergi hakkında bilgi veren TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, sergiyi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Yurt dışındaki İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlediklerini söyledi. Güneş, “Babıali etkinlikleri kapsamında gazeteler okurlarıyla, televizyonlar izleyicileriyle buluşuyor. Gülhane Parkı’nda etkinlikler sürerken aynı zamanda panellerimiz bir yandan devam ediyor. Babıali Günleri kapsamında açılan bu sergi, eski sansür binasında açılmasıyla da çok anlamlı. Türkiye’de 81 gazeteci cezaevinde. Gazeteciler hakkında10 bini aşkın dava açılmış durumda. Farklı görüşlere tahammül edebilme becerisi demokrasinin de teminatı anlamına geliyor. Gazeteciler her dönem değişik baskılarla mücadele etmiş. TGC bu dönemde de halkın gerçekleri öğrenme hakkı ve basın özgürlüğü için mücadele etmeyi sürdürecek ” dedi.

RUM BASININ BAŞLANGICI TÜRK BASINIYLA AYNI

Serginin açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, serginin basın tarihi açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Erinç,  “Türkiye’de gazeteciliğin 1831’de başladığını kabul edersek, Rumca gazetelerin de aynı tarihlerde başladığını görüyoruz” dedi. TGC’nin kuruluşundan ve Rum üyelerinin olduğundan bahseden Erinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TGC, cemiyetlerin kurulmasına izin verilen 10 Haziran 1946 yılında kurulmuştur. Sanırım Türkiye’de değil dünyadaki en özgün meslek örgütlerinden biridir. 3 bin 500’ü aşan üye sayımız var. Üyelerimiz Türkiye’de var olan bütün fikir yelpazesini eski deyimiyle en sağdan en sola kadar görüşleri yansıtan, meslektaşlarımızın bir araya geldiği üst çatı örgütüyüz. Burada İstanbul’da Rumca, Ermenice, Ladino dilleriyle yayınlanan gazetelerin çalışanları, yayıncıları, yazarları da üyelerimiz arasındadır. 3 nesildir üyelerimiz olan meslektaşlarımız vardır. 1946’da dede gazeteyi yayınlarken üye olmuştur, oğlu, eşi ya da kızı da cemiyetimizin üyesidir. Bugün 3. kuşak üyelerimiz var. Bu sergi, bizim yapımıza da çok uygun bir sergi oldu. Bu sergi ile hem Rum basını hem de Türk basını tarihi konusunda iyi ve olumlu bilgiler elde etme olanağını da yaşadık. Basın tarihinde isimlerini duyduğumuz meslektaşlarımızın, ustalarımızın yaptıklarını, çizdiklerini, karikatürlerini de bu sayede ayrıntılı olarak görme olanağına kavuştuk.”

UZUNOĞLU: RUM GAZETELERİN TARİHİ ÖNEMLİ

İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu’nun Başkanı Nicolas Uzunoğlu, serginin açılışının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Bu serginin hem basın tarihi hem de Rum basını açısından oldukça önemli olduğunu dile getiren Uzunoğlu, Rum basının o dönemde kamuoyuna bilgi vermesi açısından siyasi olayları da sayfalarında yansıtarak tarihe şimdi ışık tuttuğunu belirtti. Rum basınında bu dönemde önemli farklılıkların da olduğunu vurgulayan Uzunoğlu, her gazetenin farklı kişilere hitap ederek çok seslilik yönüne de katkı sağladığını söyledi. Basın mensuplarının birbirini anlamaları da oldukça önemlidir.

PARİSYANOS: GAZETECİLER BİRBİRİNE DESTEK OLMALI

Rum cemaati adına konuşan Andos Parisyanos, İstanbullular için sunulan bu sergiden son derece mutlu olduklarını anlattı. Sergi esnasında herkesin çok çalıştığını, araştırmalar yaparak en güzel sergiyi oluşturmaya çabaladığını eden Parisyanos, tarih boyunca gazetecilerin çeşitli dönemlerde baskı gördüklerini, bu nedenle kendilerini baskı altında hissettiklerini belirtti. Sergide tarihin izlerini bir kez daha gördüklerini kaydeden Parisyanos, serginin açılmasına destek veren herkese teşekkür etti.