Medya
28 Şub 2012 09:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:23

RTÜK'TEN FOX'A 5.YILINDA KÖTÜ SÜRPRİZ! KANAL NE KADAR PARA CEZASINA ÇARPTIRILDI?

Radyo Televizyon Üst Kurulu, Türkiye'de beşinci yılını kutlayan Fox'a, peş peşe beş ağır para cezası kesti.

RTÜK’TEN FOX’A 831 BİN LİRA CEZA

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye’de beşinci yılını kutlayan Fox’a, peş peşe beş ağır para cezası kesti.
RTÜK’ün Fox’u 830 bin 847 TL ‘idari para cezası’na mahkum etmesinin sebebi belli.
RTÜK Kanunu’nda ‘Yayın Hizmet İlkeleri’nin belirlendiği ‘Üçüncü Bölüm’ün 8’inci Maddesi’nin ‘ö’ bendi, “Bilgi iletişim araçları yoluyla yarışma veya lotarya içeremez, dinleyici ve seyircilere ikramiye verilemez veya ikramiye verilmesine aracılık edemez” der. Varsayalım ki buna rağmen bir TV kanalı bilerek ya da istemeden yaptı bu ihlali.
Peki nedir bunun cezası?
‘Onuncu Bölüm’de tarif edilmiş RTÜK’ün uygulayacağı ‘İdari Yaptırımlar’.
Madde 32/2 ise şöyle:
“8’inci Madde’nin birinci fıkrasının diğer bentleriyle ikinci ve üçüncü fıkralarında ve bu kanunun diğer maddelerinde belirlenen ilke, yükümlülük veya yasaklara aykırı yayın yapan medya hizmet sağlayıcıları uyarılır. Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.”
Ağustos 2011’de söz konusu maddeyi ihlal ettiği için RTÜK’ün ‘uyarı’ cezası verdiği Fox, ‘Şans yaz, şu numara SMS at, şu hediyeleri kazan’ kampanyası düzenleyince sıra, ‘idari para cezası’na geldi.
İşte RTÜK’ün 2012’nin ilk iki ayında FOX’a kestiği cezalar:
Karar 13: Ceza 165 bin 731 TL (*)
Karar 14: Ceza 165 bin 731 TL
Karar 15: Ceza 165 bin 731 TL
Karar 16: Ceza 165 bin 731 TL
Karar 17: Ceza 167 bin 923TL (**)

RTÜK, Fox’u 830 bin 847 TL idari para cezasına mahkum eden kararların hepsini oybirliğiyle değil, oy çokluğuyla aldı. Çünkü RTÜK Üyesi Hülya Alp, hepsinde karşı oy kullandı. Normalde RTÜK’ün sitesinde kurulun aldığı kararlara muhalefet edenlerin şerhi ya da şerhleri de yer alır. Alp’in ‘karşı oy’ gerekçeleri henüz yok internette. Acaba niye?

Bu arada Fox’un 5’inci yıldönümü nedeniyle genel müdür sevgili Pietro Vicari’ye tebriklerimi, beşinci yıllarında RTÜK’ten aldıkları beş ağır para cezası nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
(*) FOX’un Kasım 2011 gelirinin yüzde 1’i.
(**) FOX’un Aralık 2011 gelirinin yüzde 1’i.

Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET CADDE