Televizyon
05 Eki 2013 17:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

RTÜK'TEN ÇİFTLEŞME GÖRÜNTÜLERİNE ONAY!

CHP 'li RTÜK üyesi Ali Öztunç, kamu spotundaki çiftleşen hayvan görüntülerine itiraz etti ancak...

CHP ’li RTÜK üyesi Ali Öztunç, kamu spotundaki çiftleşen hayvan görüntülerine itiraz ederek, görüntülerin bu şekilde hazırlanmasının doğru olmadığını, yeniden yapılmasını istedi. Ancak diğer üyeler, görüntünün sürü arasında dikkat çekmediğini belirterek kamu spotunun yayınlanması yönünde oy kullandı. Tartışmalı kamu spotu televizyonlarda yayınlanacak.
 
Radikal'den Rıfat Başaran'ın haberine göre; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesinde yayınlanmak üzere kurbanın nasıl kesileceği, kurban ibadeti gibi konuları içeren kamu spotu hazırladı. Kamu spotu ile vatandaşların kurbanlıklarını güvenilir yerlerden satın almaları, hayvanları sağlıklı olanlar arasından seçmeleri, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kesimlerini yapmaları ya da yaptırmaları hususlarında farkındalığı artırmak amaçlandı. Kamu spotu ile ayrıca halk sağlığı ve gıda güvenirliği, hayvan sağlığı ve refahı ile çevre sağlığının korunması hedeflendi. Ancak 45 saniyelik kamu spotu RTÜK’te tartışma konusu oldu. Görüntülerde hem kamyon markasının gizli reklamının yapılması, hem de kurbanlık görüntüleri arasında çiftleşen hayvan görüntülerinin olmasına CHP’li RTÜK Üyesi Ali Öztunç’tan itiraz geldi. Öztunç, görüntülerin bu şekilde hazırlanmasının doğru olmadığını, spotun yeniden yapılması gerektiğini söyledi. Ancak diğer üyeler Kurban Bayramı’nın yaklaşması ve zaman kalmamasını gerekçe göstererek, ayrıca çiftleşen hayvan görüntüsünün de 'sürü arasında dikkat çekmediğini' belirterek kamu spotunun yayınlanması yönünde oy kullandı.
 
TELEVİZYONLARDA YAYINLANACAK
Kurban Bayramı için ilk kez hazırlanan kamu spotu, ulusal ve yerel televizyonlarda bayram öncesi yayınlanacak. Hayvanların, kurban hizmetleri komisyonlarınca belirlenen güvenilir satış yerlerinden alınması uyarısında bulunulan kamu spotunda, kesimlerin belirlenen noktalarda sağlık koşullarına uygun olarak yapılması gerektiği vurgulanıyor. Kamu spotunda ayrıca, hayvan takip sistemine katkıda bulunmak amacıyla kesilen kurbanlık hayvanların küpelerinin ilgililere teslim edilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.