Gündem
24 Mar 2010 10:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

RTÜK: ÜYELERİN GÖREVLENDİRİLMELERİ ÜST KURUL FAALİYETLERİNİN GEREĞİDİR!

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporunda yeralan yurt içi ve yurtdışı seyahatlerle ilgili iddialar için RTÜK açıklama yaptı.İşte o açıklama...

ÜYELERİN GÖREVLENDİRİLMELERİ ÜST KURUL FAALİYETLERİNİN GEREĞİDİR 

  Bazı basın ve yayın organlarında, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporuna dayandırılarak verilen, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu hakkındaki haberlerle ilgili olarak aşağıdaki hususların açıklanmasına gerek duyulmuştur.

  Devlet Denetleme Kurulu raporu Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna ulaşmadığından, haberlerdeki iddiaların raporla uyuşup uyuşmadığını teyit etmek mümkün olmamıştır. Bununla birlikte gerek 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 2. ve 68. maddeleri, gerekse 3984 Sayılı Yasanın 9. Maddesi uyarınca, Üst Kurulun, Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenen 2006, 2007 ve 2008 yıllarında ayrıca Sayıştay denetiminden de geçtiği ve denetim raporlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulduğunu belirtmekte yarar görülmektedir.

  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyelerinin yurt içi ve yurt dışı görev amaçlı seyahatleri daha önce de çeşitli vesilelerle gündeme gelmiş ve gerekli açıklamalar yapılmıştır. Haberlerde Üst Kurul Üyelerinin yurt içi ve yurt dışı görev amaçlı seyahatleriyle ilgili verilen rakamlar teyit edilememiştir. Bununla birlikte, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyelerinin yurt içi ve yurt dışı görevlendirilmeleri Üst Kurul faaliyetlerinin gereğidir.

  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, özel radyo ve televizyon yayınlarını düzenleyen ve denetleyen bir kamu kurumudur. Ülkemizde 22 ulusal, 15 bölgesel ve 210 yerel olmak üzere toplam 247 televizyon kuruluşu; 35 ulusal, 98 bölgesel ve 934 yerel olmak üzere 1067 radyo kuruluşu bulunmaktadır. Ayrıca kablo ortamında 77 televizyon, uydu ortamında 135 televizyon ile 51 radyo kuruluşu vardır.

  Sayıları 1500`ü geçen radyo ve televizyon kuruluşlarıyla ilgili düzenleme ve denetleme faaliyetleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun Ankara`daki merkezi ile İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Van`daki bölge müdürlüklerinin yanında Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde emniyet izleme birimleri kanalıyla tüm Türkiye`de yapılmaktadır. Büyük bir bölümü Ankara dışında yerleşik olan ulusal, bölgesel ve yerel yayın kuruluşlarıyla ve emniyet izleme birimleriyle ilgili çalışmalar için Üst Kurul Üyeleri görevlendirilmektedir.

  Aynı şekilde, radyo ve televizyon kuruluşlarının temsil edildiği meslek birlikleri ve üniversitelerle yapılan toplantılara; Ankara dışındaki ulusal ya da uluslararası panel ve konferanslar ile bölgesel seminerlere; yayıncılıkla ilgili çalışma ve etkinliklere katılmak ve bölge müdürlüklerinin faaliyetlerini yerinde takip etmek üzere Üst Kurul Üyeleri görevlendirilmiştir. Hatta yayıncılığın merkezinin İstanbul`da olması ve Üst Kurulun İstanbul`daki faaliyetlerinin yoğunluğu nedeniyle, bir dönem Üst Kurulun merkezinin İstanbul`a taşınması tartışmaları da gündeme gelmiştir.

  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu aynı zamanda; Avrupa Düzenleyici Kurullar Ağı (EPRA), Akdeniz Düzenleyici Kurullar Platformu (MNRA), Karadeniz Yayıncılık Düzenleyici Kurullar Forumu (BRAF), Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi Daimi Komitesi (T-TT), Avrupa Konseyi Kitle İletişimi Yürütme Komitesi (CDMM) ve komite bünyesinde görev yapan Yeni Medya Uzmanlar Grubu (MC-NM), Kamu Hizmeti Medya Yönetişimi Danışma Grubu (MC-S-PG), Sınıraşan İnternet Danışma Grubu (MC-S-CI), Yayıncı Kuruluşların Komşu Haklarının Korunması Danışma Grubu (MC-S-NR), Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU),  Avrupa Komisyonu Posta ve Telekomünikasyon İdareleri Konferansı (CEPT), Elektronik İletişim Komitesi (ECC) gibi uluslararası organizasyonların üyesidir. Bu nedenle anılan kuruluşların bütün periyodik çalışmalarına iştirak etmekte, ayrıca yayıncılık ve iletişim teknolojileri konularındaki ulusal ve uluslararası etkinliklere katılım sağlamaktadır. AB tam üyelik müzakereleri çerçevesinde yürütülen tarama toplantılarına da Üst Kurul Üyeleri ve uzmanlar nezdinde iştirak edilmektedir.

  Ayrıca, 10/07/2009 tarihi itibariyle Üst Kurul Başkanı, üye ve personelinin harcırahlarıyla ilgili olarak, 6245 Sayılı Harcırah Kanunu çerçevesinde işlem yapıldığının bilinmesinde yarar görülmektedir.

  Öte yandan, haberlerde konu edilen İstanbul`daki iki konut 10 Mart 1998 tarihinde, İzmir`deki müstakil evler ise 8 Ekim 1996 tarihinde Emlak Bankasından satın alınmış, bir süre İzmir Bölge Müdürlüğü olarak kullanılmış olup, söz konusu gayrimenkullerin satın alınması bugünkü yönetimin bir tasarrufu değildir. Bununla birlikte, Üst Kurul, İzmir Bölge Müdürlüğünün başka bir binaya taşınması nedeniyle müstakil evlerin satılmasını kararlaştırmış; birinci ihale yapılmıştır. Ancak herhangi bir teklif olmadığından süreç devam etmektedir.

  Devlet Denetleme Kurulu raporunun aleniyete kavuşan özet kısmıyla ilgili gerekli değerlendirmeler yapılarak, kamuya ayrıca duyurulacaktır.

  İlgililerin dikkatine sunulur.