Medya
18 Mayıs 2011 12:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:22

''RTÜK, İŞTE BURADA HERKESİ ŞAŞIRTTI!'' BİRAND RTÜK'ÜN HANGİ KARARINI ÖVDÜ?

RTÜK'ü birçok kararından dolayı eleştiririz, şimdi ise hakkını verelim.

RTÜK’ten sağduyulu bir karar çıktı…

RTÜK’ün nasıl böylesine özgürlükçü ve sağduyulu bir karar alabildiğine herkes çok şaşaırdı. Hep kısıtlayıcı yüzünü gördüğümüz bu kurumun, Kürdistan kelimesinin kullanılmasını cezalandırmaması ve bunu ifade özgürlüğünün bir parçası olarak görmesi son derece önemli bir mesaj içeriyor.

Eminim Pazartesi günkü Akşam Gazetesi’nin manşetini görmüş veya duymuşsunuzdur.
          
RTÜK, bir yerde devletin, özel radyo ve televizyonları denetlettirdiği, hatta jandarmalığını yaptırdığı kurum, bence tarihi bir karar almış.
          
Çiğdem Anat’ın NTV’deki başarılı Doğrudan Siyaset adlı programında bundan bir süre önce, katılımcılar bölgeyi “Kürdistan” diye adlandırmışlardı. “Ayrı devlet kurulabileceğinden” söz etmişlerdi. “ Özerklik”demişlerdi.
          
Bizim kahraman seyircilerimiz, RTÜK’ü hemen şikayet yağmuruna tutmuş, bu sözlerin “Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne aykırılık yarattığı ve cezalandırılması gerektiriğini” belirtmişlerdi.
          
RTÜK, işte burada herkesi şaşırttı.
          
Genelde muhafazakar bir yapısı olan kurul, suç duyurusunu reddetti.
          
Bu sözcüklerin sarfedilmesinin, ifade özgürlüğü çerçevesinde doğal olduğuna ve cezalandırılmaması gerektiğine karar verdi.
          
Son derece doğru ve soğukkanlı bir karar.
          
Hem de cesur bir karar.
          
RTÜK’ü birçok kararından dolayı eleştiririz, şimdi ise hakkını verelim.
          
Bu tutumu, iktidarın seçim sonrasında Kürt sorununa yaklaşımıyla ilgili bir ipucu da verdi ve ümitlerin yeşermesini sağladı.
          
Bunun yanında kararın, RTÜK’ün artık çağdışı uygulamalara sırt dönmesi, diğer konulardaki yaklaşımında da daha özgürlükçü olacağının işaretini vermesinden de, ayrıca memnun olduk.

Mehmet Ali Birand/Posta