Gündem
29 Mar 2010 08:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

RTÜK, HUMPHREY BOGART'IN KEMİKLERİNİ NASIL SIZLATACAK?

RTÜK, 68 yıl önce çevrilen ve sinema klasikleri arasında yer alan Humphrey Bogart ile Ingrid Bergman'ın ünlü filmi Casablanca'ya bile ceza kesti

En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo dallarında üç Oscar ödülü alan filmde, 53 yıl önce ölen Bogart'ın, sigara içmesi ve bu görüntülerin mozaiklenmemesi nedeniyle, Digitürk içindeki Gold Max TV'ye 50 bin lira ceza verildi.

Oy çokluğu ile alınan karara RTÜK üyesi Hülya Alp ve Mehmet Dadak karşı çıktı. Alp ''Yapıtlarda, zamanın, mekanın ve karakterin gerçekliğini yansıtmak, üzere sigara, puro içme görüntülerine yer verilmek zorunda kalınabilir. Bu görüntüler, dönemin, kişinin, bölgenin, mekanın karakteristiği olabilir. Görüntüleri kamufle eden tekniklerin ise, sigara içme eğilimini azaltıp azaltmadığı ciddi bir araştırma konusudur. Kazablanka gibi sinema klasikleri içinde önemli bir yer tutan bir yapıtın Tütün yasasını ihlal etmesi düşünülemez'' dedi.

Yönetmenliğini Michael Curtiz'in üstlendiği Casablanca filmi Hollywood klasikleri arasında özel bir yere sahip bulunuyor. 1942 yılında çevrilen filmde Bogard, Fas'ın Casablanca kentinin en meşhur gece kulübünün sahibini canlandırmıştı. Film, ABD Film Enstitüsü tarafından tüm zamanların en iyi aşk filmi seçildi ve ABD Kongre Kütüphanesi kararı ile ABD Ulusal Film Arşivine konuldu.  

Gazeteport