Gündem
03 Mayıs 2012 00:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:36

RTÜK, BEHZAT Ç. İÇİN KARARSIZ!

Bülent Arınç'ın ‘'Dikkatle izliyoruz'' dediği, Behzat Ç. adlı dizi RTÜK'ü de böldü

Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın ‘’Dikkatle izliyoruz’’ dediği, Yeşilay Başkanının da ‘’Yakında yayından kalkar’’ görüşünü savunduğu Behzat Ç. adlı dizi RTÜK’ü de böldü. RTÜK bu diziye bugüne kadar üç kez ceza verdi.

Ancak RTÜK üyelerinden bir bölümü diziye, ‘Çocukların ve gençlerin fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkilediği görüşü’’ ile ceza verilmesini isterken, bir bölümü de ‘’Alkol tüketimini özendirici nitelik’’ nedeniyle ceza istedi. RTÜK üyeleri bu tartışmalar sırasında diziyle ilgili görüşlerini de şöyle açıkladılar:

Vahap DARENDELİ:  Dizide, bira şişeleri ve bira içip direksiyona geçip arabayı kullanma görüntüleri, polis ekibinin meyhanede içki içen görüntüleri, sıklıkla yer almaktadır. Yasa, ‘Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamaz’ hükmünü içermekte olup bu yayının içkiyi özendirici nitelikte olduğu açıktır.

Korkmaz ALEMDAR(Eski RTÜK üyesi): Dizide, kaba ve küfürlü konuşmalar vardır. Ancak ekranda görülen şişelerin, bira şişesi olduğuna ilişkin hiçbir işaret yoktur. Türkiye’de yaygın olarak tüketilen bira markasının şişelerine de benzememektedir. Günümüzde çocukların ve gençlerin zararlı içerikten arındırılmış ortamda büyütülebilecekleri düşünülemez. Şiddet sadece TV programlarında yoktır. Bilgisayar oyunları da bir TV dizisi kadar şiddet ve kötü davranış örnekleri içermektedir. Üst Kurul’un radyo-TV dünyasını bu gerçekleri göz ardı ederek düzenlemesi zordur.

Tahsin FENDOĞLU: Dizide gösterilen polis imajı, kurallara uymadan davranabilen, gayri meşru ilişkiler kurmakta bir sakınca görmeyen, zanlılara işkence yapabilen, onlara küfredebilen bir kalıpta sunulmaktadır. Bu durumda çocukların emniyet teşkilatına ve polise bakış açısını etkileyebilecek, onlar hakkında olumsuz yargılar oluşturabilecek sonuçlar doğurabilecektir.

İlhan YERLİKAYA (Eski RTÜK üyesi AKP milletvekili): Behzat Ç. isimli polis, içki içen, sorguladığı kişilere işkence ve küfür eden bir karakterdir. Bu karakterin ekip arkadaşları ile olan konuşmalarının içeriğinde yoğun bir şekilde argo ve küfür vardır. Bu türden karakterlerin ve konuşma tarzının özellikle çocuklar ve gençler tarafından kolaylıkla rol model alınacağı ve taklit edileceği kuvvetle muhtemeldir.