Gündem
26 Ağu 2010 09:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:34

ROJ TV SORUŞTURMASINDA SKANDAL!

Danimarka ROJ TV soruşturmasını 6 yıldır neden bitiremedi? İşte bunun sebebi...

Danimarka’nın 6 yıldır devam eden ROJ TV soruşturmasını bir türlü tamamlayamamasının nedeni ortaya çıktı.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden biri olan Berlingske Tidende’nin yazdığına göre, Kopenhag Polisi’nin altı yıldır devam ettirdiği soruşturmaya sadece bir tek polis memuru bakıyor. Üstelik aynı polis şehrin en büyük sorunlarından biri olan çete savaşlarıyla ilgili soruşturmalar için de delil toplamakla meşgul. Bu durum Danimarka’nın teröre yaklaşımını da gözler önüne seriyor.

Aradan 6 yıl geçti
Başbakan Recep Tayyib Erdoğan, 2005 yılında Türkiye’nin ROJ TV ile ilgili tepkisini net bir şekilde ifade etmek için Kopenhag’da katılacağı basın toplantısını, salonda ROJ TV muhabiri var diye, iptal etmişti. ABD ve çeşitli Avrupa Birliği (AB) ülkeleri defalarca Danimarka’dan ROJ TV soruşturmasını bir an evvel tamamlamasını istiyor. Oysa aradan altı yıl geçmesine rağmen Danimarka kayda değer bir adım atmadı. Şimdilerde bu yavaşlığın nedeni ortaya çıktı. Danimarka onca çağrıya, uyarıya ve binlerce sayfalık belgeye ve delile rağmen ROJ TV soruşturmasına Kopenhag Emniyet Teşkilatı bünyesindeki tek bir polisi tahsis etmiş. Üstelik aynı polis memurunun Kopenhag’da devam eden çete savaşlarıyla ilgilenmek ve bazı cinayet davalarına bakmak gibi birçok başka görevi daha bulunuyor.

Birçok hatalar yapıldı
Uluslararası terör uzmanlarının büyük tepkisine neden olan bu durum Danimarka’da da büyük şaşkınlık meydana getirdi. Uzmanlar Danimarka’yı terör tehdidini ciddiye almamakla suçlarken bazı Danimarkalı politikacılar hükümete ve Adalet Bakanı Lars Barfoed’e yüklendi. Danimarka Parlamentosu Hukuk Komisyonu Başkanı Peter Skaarup yaşanan bu gelişmelerden sonra ROJ TV soruşturmasının kendisini incelemek için bir komisyon kurulmasını istedi. "Normalde terör soruşturmaları büyük bir önceliğe sahiptir. Hem istihbarat teşkilatı hem de polis ortak bir şekilde çalışır. Ancak görünen o ki, ROJ TV soruşturmasında hem koordinasyon hem de işbirliği konularında birçok hatalar yapılmış." diyen Skaarup, soruşturmanın incelenmesi gerektiğini savundu.

Halen devam eden soruşturmada söz sırası şu anda savcı Lisse Lotte Nilas da. Adalet Bakanının ROJ TV ile ilgili son kararını vermesinin öncesinde Nilas’in konuyla ilgili değerlendirmesini yazılı olarak Adalet Bakanına göndermesi gerekiyor. Ancak bunun tam olarak ne zaman yapılacağı henüz belli değil. Savcı Nilas geçtiğimiz hafta Cihan’a yaptığı açıklamada, soruşturmanın ’birkaç ay’ içerisinde tamamlanacağını söylemişti. Danimarka Adalet Bakanı Lars Barfoed önceki ay ROJ TV ile ilgili parlamento hukuk komisyonuna yaptığı açıklamada, soruşturmanın neden bu kadar uzun sürdüğünü kendisinin de bilmediğini ifade etmişti.(Bugün)

ETİKETLER
#roj tv