Gündem
10 Kas 2010 12:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:47

REUTERS BAŞBAKAN ERDOĞAN'I ATATÜRK'LE KIYASLADI!

İngiliz haber ajansı Reuters, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Aatürkle mukayese etti!

İngiliz haber ajansı Reuters, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Atatürk'ten beri hiçbir liderin yapmadığı kadar, ulusuna damgasını vurdu" yorumunu yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin üyelik süreci bağlamında, Avrupa Birliği'ni "oyun içinde yeni kurallar getirmekle" suçladı.

Erdoğan, Reuters haber ajansına verdiği mülakatta, Türkiye kamuoyunun, müzakere sürecinin yavaşlığı nedeniyle giderek daha fazla küskünleştiğini de ifade etti.

Başbakan, ABD'nin ekonomisini canlandırmak için para basma stratejisine (parasal gevşeme) başvurmasını da eleştirdi.

AB-Türkiye müzakerelerindeki en kritik sorunlardan olan Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs'tan gelen trafiğe açması konusunda ise, Kuzey Kıbrıs'a uygulanan ambargonun da bu süreçte kalkması gerektiğini vurgulayarak, "Evet, limanları açalım, hepsini birlikte açalım" dedi.

2005 yılından bu yana müzakere edilmesi gereken 35 fasıldan ancak 13'ü açılabildi.

18'i fasıl ise Türkiye'nin üyeliğine muhalif olan Fransa ve Kıbrıs gibi ülkeler tarafından engellenmiş durumda.

"IMF'ye borç 2012'de bitecek"

Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun 8 yılda 23,5 milyar dolardan 6 milyar dolara indirildiğini de kaydeden Erdoğan, borcun tamamının 2012'nin sonuna kadar kapatılacağını da söyledi.

Uluslararası ekonomi ve kur savaşları konusuna da değinen Erdoğan, gelişen ekonomilerin, ABD'nin, ekonomisini teşvik amacıyla piyasaya para enjekte etmesinden olumsuz etkilendiğini belirtti ve bu konuyu Güney Kore'de düzenlenecek olan G-20 zirvesinde gündeme getireceğini söyledi.

Erdoğan, çarenin para basmak olmadığını, bunun, gelişen ve az gelişmiş ülkeler açısından olumsuz etkileri olacağını, adil olmayan böyle bir gelişmeye Türkiye'nin evet demeyeceğini ifade etti.

Reuters'ın mülakata eşlik eden değerlendirme yazısında ise "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Atatürk'ten beri hiçbir liderin yapmadığı kadar, ulusuna damgasını vurdu" denildi.