Gündem
27 Ağu 2010 11:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:34

RADİKAL'DEN ÇIKARTILANLAR ''KÖTÜ NİYET TAZMİNATI'' ALABİLECEK Mİ?

TGS'ye göre Radikal ve Referans'ta işten çıkartmalar "kötü niyet" taşıyor. Peki işten çıkartılanlar ne yapmalı? İşte cevabı...

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Boran, Radikal ve Referans gazetelerini birleştirip çalışanları "maliyetleri azaltma" gerekçesiyle işten çıkarmaya başlayan Doğan Grubu’nun "Kötü niyetli" davrandığını söyledi; işten çıkarılanların tazminat hakkını hatırlattı.
bianet’e açıklama yapan Boran, "İki gazetenin birleştirilmesi işten çıkarma gerekçesi olamaz" diyerek şöyle devam etti:

"İşveren bu gerekçeyi öne süremez. Gerekçenin İş Kanunu’na uygun olması gerekir. Uygun değilse bu kötü niyete girer. İşten çıkarılan arkadaşlar hak ettikleri tazminatlara ek olarak ’kötü niyet tazminatı’ alabilir. Ama bunun için ibranameyi imzalamamaları gerekiyor. Çünkü ibranameyi imzalamak, tazminatı kabul etmek anlamına geliyor ve yapacak bir şey kalmıyor. Arkadaşların ’ben bu tazminatı kabul etmiyorum, işten çıkarma haksızdır’ demesi ve hiçbir imza atmadan dava açması gerekir."

SENDİKA HUKUKİ DESTEK VERİYOR

Sendika olarak işten çıkarılan çalışanları toparlamaya çalıştıklarını anlatan Boran, "Çoğu arkadaş haksız işten çıkarmalar karşısında dava açamıyor. Açarsa örneğin sadece Doğan Grubu yayınlarında değil, rakip gruplarda da sadece bu gerekçeyle işe alınmıyorlar. Yıllardır yapılan bu uygulama çalışanların verilen tazminatları kabul etmesine, haklarını aramamasına neden oluyor" dedi.

Boran TGS’nin sendikalı olsun olmasın işten çıkarılan gazetecilere hukuki destek verdiğini hatırlatarak, "Arkadaşlarımız bizden yardım alabilir. Avukat yardımı yapıyoruz. Sendikanın avukatı, sadece cüzi bir miktar tutan dava masrafları karşılığında, arkadaşlar adına dava açıyor ve davaları takip ediyor" diye konuştu.