Gündem
14 Ara 2012 21:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:30

RADİKAL YAZARI TARAF DEPREMİNİ YORUMLADI; AHMET ALTAN DİYOJEN'E BENZİYOR!

Radikal yazarı Orhan Kemal Cengiz, Söz Sende'de Balçiçek İlter'e Ahmet Altan'ın Taraf gazetesinden ayrılışı ve Başbakan'ın cezaevi dönemi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Ahmet Altan’ı Diyojen’e benzettiğini söyleyen Cengiz, “Ahmet Altan, Tayyip Erdoğan cezaevine girerken ona destek oldu. Başbakan, o gün ona destek verenleri unutmamalıydı ama bence unuttu” dedi.
İşte Orhan Kemal Cengiz’in o açıklamaları.....

AHMET ALTAN DİYOJEN’E BENZİYOR
Ahmet Altan’ı iktidara karşı duruşuyla Diyojen’e benzetiyorum. Büyük İskender, Diyojen’in hazırcevaplılığını, çok zeki bir adam olduğunu, çok entresan yaklaşımları olduğunu duyuyor ve Diyojen’i merak ederek yanına gidiyor. İskender, Diyojen’e “Ne dilersin benden?” diyor. Diyojen onu “Gölge etme, başka ihsan istemem.” diyerek yanıtlıyor. Burada iktidara karşı bir meydan okuma var. Çünkü İskender dünyayı fethetmiş bir adam. Ahmet Altan da bence hazırcevaplılığı, gözünü karartıp kavgaya girmesi ve samimiyetiyle Diyojen’e benziyor.

ALTAN KARARI DEHŞET VERİCİ
Ahmet Altan’ın kaybettiği en son davaya baktım. Türk yargısının kararı kesinlikle AİHM ya da başka bir uluslararası mahkemenin kriterlerine uymuyor. Altan yazısında Başbakan’a yönelik sert eleştiriler getirmişti ama bundan dolayı bir yazarın tazminata mahkum edilmesi dehşet verici bir şey. Bu durum Türkiye’de çok başka handikaplara yol açacak. Yarın Türkiye AİHM kararıyla bu tazminatları Ahmet Altan’a ödemek durumunda kaldığında Başbakan ne yapacak merak ediyorum. Başbakan bir nevi hükümetin ödemek zorunda olduğu tazminatlarla zenginleşmiş olacak.

ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜL EDİLMELİ
Taraf’taki ayrılıkları da değerlendiren Orhan Kemal Cengiz şunları söyledi:Taraf’ın üzerinde çok yoğun bir baskı olduğunu biliyoruz. Son zamanlardaTaraf hükümete karşı çok keskin bir muhalefet yürütüyordu. Ben de sık sık şunu dile getiriyorum: Hükümetin attığı olumlu adımlar da var ancak bir yandan çok yanlış işler de yapılıyor. Birilerinin bunları söylemesi, birilerinin de bu söylenenlere tahammül etmesi lazım. Başbakanımız nasıl bir Türkiye görmek istiyor bilmiyorum ama dikensiz bir gül bahçesi kendisi için de zararlı. Tarihte hangi lider eleştirel sesleri yok ettiyse çok büyük hatalar yapmıştır.

BAŞBAKAN DESTEK VERENLERİ UNUTTU
Ahmet Altan’ın uslubü sert olabilir ama ben Başbakan’ın şunu da göz önüne almasını isterdim: O cezaevine girerken kimler ona destek oluyordu? Ahmet Altan ona o gün destek oldu, ben de ona o gün destek oldum.Ben, Başbakan cezaevine gireceği zaman görüştüğü avukatlardan biriydim. Seve seve gittim; çünkü bence Başbakan’a ciddi bir haksızlık yapılmıştı. Derin devlet harekete geçmişti ve politikada basamakları hızla tırmanacağı açık olan Tayyip Erdoğan’ın önünü kesmek istiyorlardı. Ben o dönem gördüğüm Tayyip Erdoğan ile bugün gördüğüm Tayyip Erdoğan arasında büyük bir uçurum olduğunu düşünüyorum. O gün karşımda çok iyi dinleyen bir adam vardı. Ancak Tayyip Erdoğan bugün kimseyi dinlemiyor gibi görünüyor. O gün ona destek verenleri unutmamalıydı ama bence Başbakan onları unuttu.

YÜZYILLARIN OLAYI OLABİLİRDİ
Tayyip Bey çok zeki, çok akıllı bir insan ancak son zamanlarda gösterdiği hoşgörüsüzlük beni üzüyor. Çünkü oynadığı büyük bir tarihsel rol var, çok daha büyüğünü de oynayabilirdi. Baskıcı sistemden kurtulup kendi kimliğiyle barışmış bir Türkiye’yi dindar bir adam olarak Avrupa Birliği’ne sürüklemesi son yüzyılların olayı olabilirdi. Bunun yerine Muhteşem Yüzyıllarla, kürtajlarla uğraşması ve bunlarla Türkiye’ye vakit kaybettirmesi beni üzüyor