Gündem
04 Eki 2013 14:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

RADİKAL MUHABİRİNDEN ESKİŞEHİR VALİSİNE SUÇ DUYURUSU!

Eskişehir Valisi'nin tehdit ettiği Radikal muhabiri hem savcılığa hem de İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'nın, kendisine gönderdiği mail ve söz konusu maile kadar olan süreci anlatan Radikal Gazetesi muhabiri İsmail Saymaz,  Radikal Gazetesi avukatlarının, Vali Tuna hakkında hakaret iddiasıyla suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını, kendisinin de İçişleri Bakanlığı'na Vali'yi şikayet ettiğini söyledi.

VALİ ÜÇ KEZ FİKİR DEĞİŞTİRDİ

Saymaz, söz konusu mail kendisine iletildikten sonra bir süre mailin Vali Tuna tarafından yazılıp yazılmadığını teyit etmeye çalıştığını kaydederek şunları anlattı:

"Önce maili kontrol ettim, bana gelen maildeki hesapla, Eskişehir Valisi'nin resmi hesabı aynı mı diye, aynı çıktı. Yine ikna olmadım. Bunun üzerine Sayın Vali'ye ulaşmaya çalıştım. Vali'nin korumasına ulaştım, Tataristan'daydı. 'Bunu Vali Bey mi göndedi?' dedim, 'Evet Vali Bey gönderdi' dedi. İlk görüşmeden sonra ikna olmadım bir daha aradım, acaba yanlış mı anladım diye. Tekrar, 'Evet böyle' deyince, bunun üzerine haberleştirdim.

Ben, haberimi doğrulayıp, yayınladıktan sonra Hürriyet Gazetesi, Vali Bey'e ulaştı. Vali Bey'ye, 'Bu maili siz mi gönderdiniz?' diye sordular. Vali Bey'in yanıtı şu oldu; 'Mail benim hesabımdan gönderildi. Fakat o maili ben yazmadım. Ama içeriğinin bir bölümüne katılıyorum' şeklinde kısmi doğrulayan bir beyanda bulundu. Fakat anladığım kadarıyla bunun gayriciddi olduğu ortaya çıkınca ve kamuoyunda bir baskı oluşunca, öte yandan Sayın İçişleri Bakanımız da, soruşturma başlatıldığını ifade edince, bu sabah yeni bir açıklamayla üçüncü kez görüş değiştirdi.

Bu kez de Vali Tuna, 'Maili ben gönderdim, tehdit değil, sitem içerikliydi'. 'Oğlum İsmail' dediği bana, 'İsmail Saymaz Bey' diye hitap ederek, 'Onun da bu maili kamuoyuyla paylaşmasını yadırgadım, manidar buldum' şeklinde bir açıklama daha yaptı.

ÜÇ KEZ FİKİR DEĞİŞTİRMESİ PROBLEMİ ORTAYA KOYUYOR

Bana mail atmasından daha çok bir valinin bir gün içerisinde üç defa beyanını değiştirmesi, üstelik bunun da gencecik bir çocuğun ölümüne ilişkin bir tartışma üzerinden gelişmesi bence Eskişehir'de yaşayan yurttaşların hem yaşam standardıyla, hem yaşam güvencesiyle ilgili bir problem oluştuğunu ortaya koyuyor. Eskişehir'de yaşayan bir yurttaş nasıl güvenebilir, güven içerisinde yaşadığına nasıl ikna olabilir bu saatten sonra diye düşünüyorum"

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ŞİKAYETİMİ İLETTİM

Radikal Gazetesi avukatlarının, Vali Tuna hakkında hakaret iddiasıyla suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıklarını aktaran Saymaz şunları söyledi:

"Ben de, İçişleri Bakanlığı'na şikayetimi ilettim. Çünkü, hiçbir gazeteci, hiçbir kamu görevlisinin, elbette ki muhalifi değildir, ama doğal olarak onun basın propaganda birimi mensubu değildir.

Gazetecilerin, kendi mesleklerini icra ederken sınırlarını belirleyecek olan da idari görevliler değildir. Gazeteci, eğer onun ilgilendiği haberin kapsamına giriyorsa, ilgili kamu görevlisinin kendisinin hayatını da, meslek hayatını da didikler. Dolayısıyla benim yapacağım haberin ve soracağım sorunun miktarını ne Eskişehir Valisi, ne bir başka kamu görevlisi belirleyebilir. Eskişehir Valisi'nin gösterdiği tavır, bu olaya karışmış kamu görevlileriyle ilgili işlem yapmaktan çok, bu olayı soruşturan gazetecinin kendisini sınırlama girişimidir. Dolayısıyla bunun bir başka ilde, bir başka kamu görevlisine örnek oluşturmasını istemem. Bu aynı zamanda Türkiye'nin ulaştığı demokrasi standardının ve ulaştığı gazetecilik standardının çok gerisinde" dedi.