Televizyon
27 Nis 2011 16:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:17

PROF.AHMET VEFİK ALP'TEN ŞOK İDDİA; ''ÇILGIN PROJE ALANI YABANCILARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ!''

Kozmik Oda programının konuğu olan Mimar-Kent Bilimci Prof.Ahmet Vefik Alp, 'Kanal İstanbul'u saatler önceden açıkladı..

TRT Haber’de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan Mimar-Kent Bilimci Prof.Ahmet Vefik Alp, Rıdvan Memi’nin sorularını yanıtladı. Programda ciddi iddialar ortaya atan Prof.Alp, ‘çılgın’ bir cami projesi hazırladığını da duyurdu.

‘Çılgın proje alanında yabancılar 3 milyar dolarlık arazi aldı’
Kozmik Oda programına konuk olan Prof.Ahmet Vefik Alp, Başbakan Erdoğan’ın çılgın projesini açıklamasından saatler önce projenin Karadeniz-Marmara arasında açılacak kanal olduğunun üzerinde durdu ve ciddi bir iddayı gündeme getirdi:

‘Burada çok ciddi arsa el değişimleri olduğu, hatta bir duyuma göre 3 milyar dolarlık arsanın yabancılar tarafından taş ocakları ve maden ocakları, kuzeyde, söyleniyor. Tarihini tam bilmiyorum ama yakın zamanlarda tabi… 3 milyar dolar. Ciddi bir rakam. Bölgede 3 milyar dolarlık arazi şu ana kadar el değiştirmiş oldu. 

‘Çılgın proje taş ocaklarını ortadan kaldıracak’
Çılgın proje aslında daha önce de gündeme geldi. 1994 yılında ben ilk defa Sayın Tayyip Erdoğan beyefendi ile beraber İstanbul adayı olduğumda Sayın Zülfü Livaneli projeyi getirdi.. İstanbul’u seven her yönetici o yukarda ki yüz binlerce metrekare taş ve maden ocaklarının pisliğini görmektedir. Kanal oradan başlayacak. Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçeleri sınırlarında taş ocakları orada. Kanalda onun içinden başlatıyoruz. Taş ocakları bölgesi de dünya sağlık turizmine benim kanım o hazırlıyoruz. Türkiye’de sağlık sektörü ciddi atılımlar yapıyor.’

‘Boğaz Köprülerinin güvenliği riskli, aşırı yükleme var’

İki köprümüzün, Birinci ve Fatih Sultan Mehmet, toplam proje maksimum kapasitesi, günde 250 bin araçtır. Bugün 550 bin araç geçiyor! Bu riskli bir rakamdır.

Rıdvan Memi: Köprülerin güvenliği açısından söylüyorsunuz.
Ahmet Vefik Alp: Evet. Ve maratonda biliyorsunuz, ben onu ilk söyledim, çok da kızdı Sayın Ulaştırma Bakanı ama büyük tehlike atlatıldı. Rezonans dediğimiz olay başladı ve Allah’tan söndü. Köprüler aşırı yüklendi, yoruldu o bakımdan çok dikkatli olalım. 550 bin araç, 250 bin yerine. Zorluyoruz bütün limitleri, şehir büyüdükçe zorluyor.
‘Denktaş ‘Şu Rumları korkutalım’ dedi, ‘Yavru vatana köprü’ projesini yaptık’

Kozmik Oda’da Ahmet Vefik Alp, 10 yıl önce gündeme gelen Türkiye ile Kıbrısı birbirine bağlayacak olan köprü projesinin arkasındaki sırrı da açıkladı:

“Bazen çılgın proje yapmak zorunda kalıyorsun. Benim başıma geldi, mecbur kaldım. Ve çok tenkit de aldım ama bilmiyorlardı arka tarafını. O da şuydu, çok kısa anlatayım. İşte 90 küsurlarda, bu by-pass yolu, yani Pendik’ten denize açılıp adaların arasından Yeşilköy’e giden, iki havalimanını birleştiren, deniz üzerinden yüzer bir sistem, Transmar adıyla projeyi yaptım. Bir gün, hemen arkasından, beni Kıbrıs Büyükelçimiz aradı, Sayın Ertuğrul Apakan, sizi Sayın Cumhurbaşkanı davet ediyor, Rauf Denktaş, gelir misiniz Kıbrıs’a dedi. Niye gitmeyeyim gelirim tabi. Gelirken yalnız o projenizi de alır mısınız yanınıza. Alırım da hayırdır dedim, sonra anlaşıldı. Sayın Denktaş, Ahmet Bey oğlum dedi, siz işte 50 km. denizden gitmişsiniz, şunu biraz daha uzatsanız da 80 km. Anamur ile Kıbrıs’ı bağlayan bir yol yapsanız dedi. Sayın Cumhurbaşkanım siz emrederseniz tabi yaparız ama niçin bunu istiyorsunuz dedim. Bu proje yapılırsa, ki mühendislik açısından mümkün bir proje.

Rıdvan Memi: Uluslar arası hukuk açısından?
Ahmet Vefik Alp: Evet, bir o var, uluslar arası sulara giriyorsunuz, bir de rantabl değil, 10 milyar dolardı onun maliyeti. Rantabl değil, öyle bir araç trafiği yok Kıbrıs ile Türkiye arasında yani bir şart olmuyor, yani yasal şartla olmuyor. Bir tek şey fizibıl mı, fizibıl. 10 milyar doları basarsan! Ama Sayın Denktaş da bunun farkındaydı. “Hocam yapmak için değil, şu Rumları korkutmak için ben istiyorum” dedi.
Rıdvan Memi: Politik bir unsur.

Ahmet Vefik Alp: Evet. Hakikaten o proje yapıldı, o zaman en yüksek tirajlı bir gazetemiz manşet yaptı. Manşeti de hatırlıyorum, ‘Yavru Vatan’a köprü’ diye. Ertesi gün kıyamet koptu Rumlar’da. Bir karıştırdı ortalığı, sonra kapandı ama tabi sonra bazıları da hocaya bak ya iyice uçtu, Kıbrıs’ı bağladı falan diyor. Ama bazen mecbur kalıyorsunuz”

‘Çılgın bir cami projesi hazırlıyorum, değişim yaşanacak’
Kozmik Oda’da cami mimarisin Türkiye’deki durumu da konuşuldu, Rıdvan Memi’nin sorun “sorun mimarlarda mı” sorusu üzerine Prof.Alp, yeni bir cami projesi üzerinde çalıştığını açıkladı. Projenini yerini belirtmeyen Alp şunları söyledi:

“Çılgın proje bu da. Yani Başbakan gizlerse ben de niye gizlemeyeyim. Susma hakkımı kullanıyorum. Mimar Sinan üstadım bile kendi kendini taklit etmemiştir. Mimari çağının kültürünü, malzemesini, anlayışını, teknolojisini ifade ediyorsa doğrudur. Bugün Sinan’ı kaldırıp getirseniz mezarından, aynı şeyi çizer mi? Taklit büyük bir sahtekarlıktır. Kilise mimarisi müthiş bir atılım yapmıştır; camdan kiliseler, yeraltında kiliseler, her türlüsünü gördük. Cami mimarisi de yakında bu değişimi yaşayacaktır.”

‘Ecclosten’ın yatı Tuzla’da diye Formula pisti Tuzla’ya yapıldı’
“Niçin Kurtköy seçildi Formula 1 için, niçin sayın Ecclestone’un yatı Tuzla’da yapılıyordu ve uçakla inip hem oraya gelip hem de yatına bakıyordu vesaire. Bu özel bilgiyi sizinle paylaşmak istiyordum işte maalesef kararlar böyle veriliyor. Şimdi Selçuk Kuşadası ekseninde tabi sadece 4-5 günde değil burada başka yarışlar, başka konkurlar yapılması mümkün, Kuşadası zaten uluslararası bir marina var, liman var Kuşadası’nda. Bambaşka bir dinamizm oluşabilirdi.”