Dünya
30 Ara 2023 10:06 Son Güncelleme: 30 Ara 2023 10:08

Polonya ve Rusya arasında 'füze' krizi: Maslahatgüzar bakanlığa çağrıldı

Polonya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Rusya Maslahatgüzarı, kendisine Rus füzesinin hava sahasını ihlal ettiğiyle ilgili hiçbir kanıt sunulmadığını savundu.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, ülke hava sahasına girdiği belirlenen 'tanımlanamayan uçan cismin' Rusya'ya ait bir füze olduğunun değerlendirilmesi sonrası Rusya'nın Polonya'daki maslahatgüzarının bakanlığa çağrıldığını ve kendisinden dün yaşanan olayla ilgili açıklama talep edildiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Rus diplomattan 'bu tür eylemlere derhal son verilmesi' de istendi.

Reuters'ın aktardığına göre, Polonya Genelkurmay Başkanlığı, sınırın Ukrayna tarafından ülke hava sahasına giren ve yaklaşık 3 dakika boyunca burada kaldıktan sonra hava sahasından ayrıldığı düşünülen 'tanımlanamayan' uçan cisme ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya kapsamlı bir hava saldırısı düzenlediği 29 Aralık'ta yaşanan olayın bir Rus füzesinden kaynaklandığı savunuldu.

'RUS GÜDÜMLÜ FÜZESİ POLONYA HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ'
NATO üyesi Polonya'nın Genelkurmay Başkanlığı, X üzerinden bir açıklama yaparak, "Cuma yerel saatle 07.12'de Ukrayna sınırı tarafından Polonya topraklarına giren ve 3 dakikadan kısa süre sonra buradan ayrılan bir nesne Polonya hava sahasını ihlal etmiştir" dedi.

Cismin 'Rus güdümlü füzesi' olduğunun tespit edildiğini belirten Genelkurmay Başkanlığı, füzenin yörüngesinin hem Polonya tarafından hem de müttefik ülkeler tarafından izlendiğini ve hava savunma sistemlerinin tetikte olduğunu kaydetti.

RUSYA: HİÇBİR KANIT SUNULMADI
Öte yandan, Rusya'nın RIA Novosti haber ajansı, başkent Varşova'daki Rusya Maslahatgüzarı Andrei Ordash'ın açıklamasına yer verdiği haberinde, Polonya'nın sınır ihlaline ilişkin herhangi bir kanıt sunmadığını aktardı. Kendisine üzerinde doğrulanmamış bir iddianın olduğu bir nota iletildiğini savunan Ordash, "Hiçbir kanıt sunulmadı. Notadan yer alan şeyin belgelendirilmiş kanıtı için yaptığım talep reddedildi" ifadelerini kullandı.

POLONYA: BİRAZ DAHA DERİNE UÇSA VURULARAK DÜŞÜRÜLÜRDÜ
Polonya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wladyslaw Teofil Bartoszewski ise konuya ilişkin açıklama yaparak, "Maslahatgüzara bu tür teşebbüslerin tekrarlaması halinde buna daha güçlü bir yanıt verileceğini açıkça ifade ettim" diye konuştu. Bakan yardımcısı, bunun 'etkinliklerini ve savunmaya olan yaklaşımlarını sınadığını' savundu.

Bartoszewski, füzeye işaret ederek, "Eğer Polonya topraklarının biraz daha derininde uçmuş olsaydı vurularak düşürülürdü" dedi.