Magazin
17 Şub 2015 11:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:03

Perihan Savaş: Yılmaz Zafer’i en iyi Engin Akyürek oynar

Cine5 ekranlarının sevilen programı İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’ye usta oyuncu Perihan Savaş konuk oldu.

Perihan Savaş tiyatro sahnelerinden Yeşilçam’a sanat hayatında yaşadıklarını ve özel hayatının bilinmeyenlerini samimiyetle anlattı.

İlk evliliğimi aile baskısından kurtulmak için yaptım”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de çocukluk günlerinde yaşadıklarını paylaşan Perihan Savaş aile baskısı yüzünden küçük yaşta evlenmiş “Annem ne makyaj yaptırırdı ne ince çorap giydirirdi. Dize kadar çoraplar alırdım.Kocaman kızlar olmuşuz büyümüşüz. Bunlardan kurtulayım diye bir sürü saçmalıklar yaptım, 13 yaşında evlendim. İzin alarak evlendik, hakim sordu “istiyor musun” dedi “evet istiyorum” dedim. Nişanlandık, düğünümüz bir sene sonra yapılacaktı ama evlendiğim kişi askeri okulda okuyordu, saçlarını ve bıyıklarını kesmek zorundaydı, o da saçlarını uzatmak istiyordu. Bir tek nikahlı olursa okuldan atılıyordu. Bizde nikah yapıp okula duyurduk. Biraz menfaaatler örtüştü. Fakat nikah yapıldıktan sonra “ben senin tiyatro yapmanı istemiyorum” deyince herşey bitti. Ben çorapsız makyajsız gezmeye razıyım ama tiyatro aşkım özgürlüğüm alınamaz.” diyerek kısa süren ilk evliliğini anlattı.

“Suna Pekuysal beni keşfetti”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de tiyatro ile tanışmasının usta oyuncu Suna Pekuysal sayesinde olduğunu anlatan Perihan Savaş “Allah rahmet eylesin Suna ablam annemle annesi çok yakın arkadaştı. O yaşlarda ünlü olduğunu bilmiyordum, farkında değilim onlar bize biz onlara gelip gittikçe Suna abla “bu kızın gözünde ışık var ben bunu tiyatroya sokacağım” demiş. 5 yaşında başladım tiyatroya. İlk filmimi çekince gala olmuştu babam tek film için izin vermişti. Tiyatro devam etsin dedi. Ama filmi görünce beğendi.” “Tiyatroya ilk girdiğimizde ben de Erhan Yazıcıoğlu da çocuktuk, yıllardır figürasyon olarak çalıştık, daha sonra başrollerde oynadık ama şu anda o tiyatronun yönetimindesin. 5 yaşında girdim 72’ye kadar şu anda yönetimdeyim. Hayal edemezdik, bazen bakıyoruz vay buraya yönetici olduk diyoruz. Ahd-ı vefa o bize büyük bir mutluluk veriyor. Arkadaşlarımızla tiyatroyu ayakta tutmak için çalışıyoruz.” dedi.

“Erol Taş korkumdan kendimi odaya kilitledim”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de ilk film deneyiminde yaşadıklarını anlatan Perihan Savaş Erol Taş’ı görünce kendini odaya kilitlemiş. “ Sette kendimi odaya kilitlediğimi hatırlıyorum. Sinemayı çok severdim. Erol Taş’tan da çok korkardım. O kadar iyi yapardı ki rolünü. Sete bir gittim ilk gün Erol Abi beni bağlayacak, işkence yapacak. Ben kendimi odaya kilitledim. Çıkmam diye. Erol Abi’nin elinde çikolata ile kapıya geldiğini hatırlarım. “Bu kız ne korktu, kendini kilitledi” diye anlatırdı.” diyerek o günleri paylaştı.

“Türkan Şoray ile beyaz elbise anımı hiç anlatmadım”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de Türkan Şoray’la ilgili bilinmeyen bir anısını da anlatan Perihan Savaş  “1973 senesi ilk Altın Kelebek’imiz. Sinemaya 71’de girmiştim “Yılın Umut Vaad Eden Oyuncusu” ben ve Kadir İnanır seçildik. Türkan Şoray ve Tarık Akan’da “Yılın Sanatçıları”. Ben “ne giyeceğiz” diye düşünüyorum. Aykut Işıklar’da o zaman Kelebek’teydi. “Aman Perihan çok özel bir gece olacak” dedi. Paramızda yok. Annemle ikimiz ne yapacağız diye düşünürken annem geldi “yürü kızım gidiyoruz” dedi. Komşudan borç para almış. Beni Beyoğlu’na değil Nişantaşı’na götürdü bir sürü şey denedik. Bu beyaz güpürlü elbiseyi giydim “çok güzel” dedim. Ama çok pahalıydı, annem “öderiz” dedi. Aldık, eve geldim Aykut Işıklar aradı “Perihan’cım sana bir şey diyeceğim, sen ne renk giyiyorsun” dedi. “Beyaz” dedim. “Yok beyaz giyme, Türkan Hanım beyaz giyiyormuş sen başka bir renk giy” dedi. “Aykut annem bunu komşudan borç alarak aldı, gittik bu elbiseyi aldık benim gardrobumda giyecek başka bir şey yok ama Türkan Hanım’ın gardrobunda birçok elbise vardır o başka bir şey giysin ben bunu giyeceğim” dedim. Türkan Hanım lila bir elbise giymişti. Bunu ilk defa size söylüyorum.  O zamanlar böyle şeyler vardı.” diyerek anlattı. Yaşadıklarını anlatırken hüzünlenen  Perihan Savaş’a İpek Tuzcuoğlu’nun “Sizi bu hikayede duygulandıran ne oldu?” sorusu üzerine Savaş “Annemin çabası geldi gözümün önüne çaresizliği, paramızın olmaması. Babamda çok üzülmüştü. Babam diş doktoruydu öldüğünde gidip kasayı açtığımızda karşımıza bir defter çıktı. Diş çekmiş bir lira almış, veresiye diş çeker diş yaparmış para almamış, o güne gittim çaresizliğimiz ve annemin borç para alması. Sonra o parayı ödedik. Bana bir film teklifi gelmişti hemen o borcu ödedik. Çok ağır yaşıyorsun. Sonra annemle bazen konuşuyorduk ne günlerdi diye. Fazla irdelemezdik annemde sulugözlüydü.” dedi.

İbrahim Bey’e Allah ikinci bir yaşam şansı verdi”

İpek Tuzcuoğlu’nun kızının babası İbrahim Tatlıses’le ilgili  “Son hastalığı döneminde kızınız Melek çok üzüldü. Orada bir yüzleşme yaşadınız mı yıllarca yazıldı çizildi insan orada ölümle yüzleşiyor?” sözleri üzerine Perihan Savaş “Evet kızım çok üzüldü. Çok kötü günlerdi onlar zaten, ben bir yandan kızıma destek olmaya çalışıyorum. Bir yandan inşallah sağlıklı bir biçimde ayağa kalkar diyordum. Çünkü sakat da kalabilirdi. Hatırlamadan da kalkabilirdi ama Allahın sevgili kuluymuş ki ona ikinci bir hayat şansı tanıdı. Kızımın da yeni bebeği olmuştu. Yüzleşmeye gelince sanıyorum İbrahim Bey’in kendiyle yüzleşmiş olması gerekiyor o dönemlerde daha çok.” diyerek düşüncelerini paylaştı.

“Yılmaz Zafer’i en iyi Engin Akyürek oynar”

İpek Tuzcuoğlu İle Yüzleşme’de genç yaşta kaybettiği eşi Yılmaz Zafer’le ilgili de duygularını paylaşan Perihan Savaş “Çok genç yaşta kaybettik Yılmaz’ı. Bebeğinin olduğu anda, iki aylıkken rahatsızlanması ve 18 ayda çok farklı bir biçimde yaşaması çok acı gerçekten. Yılmaz’ın velayetini aldım. Bu ölene kadar boşanmamak demekti. Kimse o yönümü bilmiyordu, bunlar iki gün sonra boşanır derler ya hep. Ben o anda öyle bakmadım Yılmaz’a, bir insan olarak baktım sonuçta. İyi günde hoşuz beraberiz de o vaziyette onu nasıl bırakabilirdim ki, insanlığıma sığmazdı, kendime bunu yakıştıramazdım vicdanım izin vermezdi. Çok isterdim yaşamasını. Çocuğu olmasını çok istiyordu. O müjdeli haber planlamadığımız bir dönemde geldi. İki ay tam anlamıyla çocuğunun yüzünü algılayabildi sonra hep kardeşi zannediyordu. Hepimizin gideceği yer aynı, hepimiz öleceğiz ölüme dair tek düşündüğüm özlem, sevdiklerini görememek. Keşke derim Allahım senede bir gün bayram, anneler günü gibi sevdiklerini görme günü olsaydı.” diyen Perihan Savaş “Yılmaz’ın filmini yapmayı düşünüyorum. Çok özel bir film olacağını düşünüyorum. Ve oyuncu düşünürken hep Engin Akyürek’in yüzü aklıma geldi. Geçen gün oynadığı dizide bir sahnede öyle bir döndü baktı ki Yılmaz bakıyor sandım. Oğlum Savaş “yan profilinden babama hakikaten benziyor” dedi. Oynasa oynasa Engin Akyürek oynar.” diyerek düşüncelerini paylaştı.

“Kıvanç Tatlıtuğ’un işine özen göstermesini doğru buluyorum”

İpek Tuzcuoğlu’nun  yeni nesil oyuncularla ilgili düşüncelerini sorması üzerine Perihan Savaş “Ben çalışan emek gösteren işine saygı gösteren o işi gerçekten emeğiyle yapan inanan, mesela Kıvanç Tatlıtuğ’u örnek vermek gerekirse her dizisinde veya sinema filminde tiplemesini yaparak, tipini değiştirerek, saç rengini dahi değiştirerek farklı tipleri oynaması benim için özel ve doğru birşeydir. Tabii ki aynı karakter değil ki. Her karakterin birbirine benzemesi mümkün değil özen göstermeleri gerek diye düşünüyorum.” diyerek cevap verdi