Gündem
27 Şub 2011 16:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:04

PELİN BATU ÇARŞAFA GİRDİ! TÜRKİYE'NİN HANGİ ÖNEMLİ KADIN KAHRAMANINI CANLANDIRACAK?

Vatan Gazetesi'nden Leyla Umar Pelin Batu ile konuştu, çarşaflı halini görüntüledi.

Pelin Batu, çarşafa girdi. İki yıl önce Marie Claire Dergisine ailesini ve özel yaşamını anlatırken "Evde çırılçıplak yürürüm" açıklamasıyla da dikkatleri üzerine çeken Pelin Batu, bugünlerde Türkiye’nin önemli kadın kahramanlarından biri olan Halide Edip Adıvar’ı canlandırıyor.  Filmi, Kanadalı yönetmen David Rabinovitch çekiyor. Vatan gazetesinden Leyla Umar Pelin Batu ile konuştu, çarşaflı halini görüntüledi.

HALİDE EDİP’İ CANLANDIRIYOR

Bu sıralar İstanbul’da tarihimize damgasını vuran kadınları anlatan bir belgesel çekiliyor. Projenin mimarı ve yönetmeni ise bol ödüllü sevgili David Rabinovitch. David ve kızı Zara ile geçen yaz tanışan Pelin Batu da belgeselin mihenk taşlarından biri olan Halide Edip Adıvar’ı canlandırıyor.

"Bu belgesel yurt dışında yayınlanacak. Umuyoruz Türkiye’de de iyi tepkiler alır. Filmi Sultanahmet ve Beylerbeyi’nde çektik." diyen Batu, yönetmenin politikaya girme önerisini de şöyle anlattı:

"1919’da Halide Edip Adıvar’ın halk önünde yaptığı konuşmayı canlandırırkan çok heyecanlandım. Önümde bayağı kalabalık bir figürasyon castı vardı. 1919’da karşısında 200 binden fazla insan varmış. Halide Edip o konuşmayı yaparken minarelerin üzerinden uçaklar uçuyormuş. Sürekli ölüm tehlikesi yaşıyormuş. Meydanda, "Hükümetler düşmanımız, milletler dostumuz, kalbimizdeki haklı isyan kuvvetimizdir" diyor. Savaşta ilk defa böyle bir inanç devreye giriyor. Herkesin hüngür hüngür ağladığı söyleniyor. Sahneyi çektikten sonra titriyordum. Hatta sahneden indikten sonra yönetmenim yanıma geldi ve "Bence senin politikaya girmen lazım" dedi.

HALİDE EDİP GİBİ ÇARŞAFA GİRDİ

Tezimi geç Osmanlı yani 19"uncu yy. hakkında yazmıştım. Araştırmalarım sonucunda en heyecanlı dönemin Osmanlı’nın sonları olduğunu gördüm. 10-20 yıl içerisinde kadınlar peçelerinden kurtulup modern bir hâle dönüşüyorlardı. Geçiş gerçekten çok hızlı. Çarşafın altında kendimi katolik rahibesi gibi hissettim. Latifesi bir tarafa çarşaf insana garip bir his veriyor. Bir taraftan korunduğunuzu hissediyorsunuz. Diğer taraftan kimliğiniz yok oluyor. Sıkıcı bir şey onun altında olmak. Ama anonim olmak rahatlatıcı bir şey. Modern çağın empoze ettiği farklı olmalısınız hissini, peçe ve kara çarşaf anında yok ediyor.