Televizyon
21 Kas 2012 17:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:24

OYA BAYDAR'DAN FAZIL SAY'A ÇAĞRI: “ÇOCUĞUM DUR, YAPMA KENDİNE DE İNSANLARIMIZA DA KIYMA!”

Günümüzde kimsenin diline hâkim olmadığını vurgulayan Yazar Oya Baydar'dan Fazıl Say'a çağrı:

A Haber’de Selin Ongun’un sunduğu Bi Sormak Lazım, Yeni romanı ‘O Muhteşem Hayatınız’ ile kitapseverlerle buluşan Yazar Oya Baydar’ı konuk etti. Romanında eski fotoğraflarını bulan meraklı bir koleksiyonerden ilham aldığını belirten Baydar, romanının ‘Geç kalınmış farkındalık ve anlamaya çalışmanın’ kitabı olduğunu söyledi. Dersim’deki olaylarla ilgili geç bilgi sahibi olduğunu hatırlatan Baydar, ayrıca günümüzde dilin kullanımı ile ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı. Gazze’de yaşanan son gelişmelere atıfta bulunarak dünya siyasetinin vicdanını kaybettiğini vurgulayan Baydar, “Sadece Gazze değil her yerde benzer olaylar oluyor. Dünya ayaklanmazsa, aksine cesaretlendirecek davranışlarda bulunurlarsa bu vicdanın yeniden sağlanması mümkün olmayacak. Umutsuzum bu konuda. Dünya, geçiş dönemi yaşıyor. Yeni bir dünya kurulacak. Süreçte en zoru, her şeyin kaosa döndüğü bu dönemlerdir” diye konuştu.

‘HERKES DİLİNİ ÖTEKİLEŞTİRME ÜZERİNE KURUYOR’
İktidar arzusunun siyaseti kirlettiğini ve vahşileştirdiğini ifade eden Baydar, “Dünya hakimiyeti, bölgesel hakimiyet üzerine kurulu siyaset tavırları da vicdansızlaştırıyor” dedi. Eskiden öyle düşünmediğini ama şimdi dilin her şey olduğuna inandığını belirten Baydar, şu açıklamaları yaptı: “Dil düşünce ve davranışları koşullandırıyor. Son derece zehirli bir dil var. Kimse diline hakim değil, herkes dilini ötekileştirme üzerine kuruyor. Maalesef ki değerli insanlar, hayranı olduğum Fazıl Say da aynı şeyi yapıyor. Bu da kutuplaşmaya yol açıyor.”

‘MİLİTARİST DİL HAKİM OLMAYA BAŞLADI’
“Dilimizle yıkabiliriz de sevgiyi de yaşatabiliriz” diyen Baydar, sözlerine şöyle nokta koydu: “Militarist, erkeksi, eril savaşın dili herkese hakim olmaya başladı. Eskiden böyle değildi. Siyasi tartışmalar bile daha özenli bir dille yapılırdı. Biz de bu iş giderek azıttı. Birileri buna dur demeli. Fazıl Say, ‘Çocuğum dur, yapma kendine de insanlarımıza da kıyma’ diyorum. Siyasiler yapmayın siz önemlisiniz. Onların ağızlarından çıkan bir söz yüz binlerce insanın kaderini tayin ediyor, etkiliyor.”