Gündem
16 Mayıs 2011 11:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:21

OSMANLI'NIN WIKILEAKS'I KİTAP OLDU!

Muhammet Safi Osmanlı Elçilerinin Wikileaks Raporları adlı kitabında bir zamanların süper gücü olan Osmanlı İmparatorluğu'nun sefaretnamelerinde yazılanları gözler önüne serdi.

Muhammet Safi'nin Wikileaks belgelerinden yola çıkarak hazırladığı 'Osmanlı Elçilerinin Wikileaks Belgeleri', Osmanlı'nın sefaretnamelerinde yazılanları gözler önüne seriyor
ABD Büyükelçiliklerinin merkezlerine çektiği gizli telgrafları yayımlayan Wikileaks internet sitesi, 21. yüzyılda sivil toplumun devletlere karşı ilk büyük meydan okuması oldu. Dünyanın süper gücü ABD, birkaç cesur gazeteci ve bilgisayar programcısı karşısında çaresiz kaldı. Bildiklerini hiç tereddüt etmeden bütün dünyaya sızdıran Wikileaks, dünyayı bir anda değiştirdi.

Amerikan Büyükelçilerinin Dışileri Bakanlığına yolladığı raporları ifşa eden Wikileaks belgelerinden hareket eden araştırmacı Muhammet Safi de Osmanlı Elçilerinin Wikileaks Raporları adlı kitabında bir zamanların süper gücü olan Osmanlı İmparatorluğu'nun sefaretnamelerinde yazılanları gözler önüne serdi.

Birkaç yüzyıl gecikmeyle yayımlanan bu belgeler günümüz dünyası için siyasi açıdan büyük bir yenilik getirmiyor. Ancak yazıldığı dönemde Osmanlı modernleşmesine büyük katkılar sağlamıştı.

Osmanlı'nın Fransa, İran ve Rusya büyükelçilerinin raporlarını içeren Safi'nin kitabı Ural Yayıncılık tarafından basıldı.

FRANSA-RUSYA VE İRAN İLE İLGİLİ ÇOK ÇARPICI BELGELER

Kitapta özellikle Sultan Lale Devri Padişahı 3. Ahmet döneminde elçilik görevini yürüten YirmiSekiz Mehmet Çelebi Efendi ve Sultan 3. Mustafa ve 1. Abdülhamit döneminde elçi olan Necati Efendi'nin raporlarıyla Fransa ve Rusya ile ilgili çok çarpıcı bilgileri gözler önüne seriyor.

BELGELERE NASIL ULAŞILDI

Osmanlı Wikileaksleri olarak adlandırılan belgelere Osmanlı arşiv uzmanı araştırmacı yazar Muhammet Safi yaklaşık 8 yıl süren araştırmaları ve başta Osmanlı Arşivleri olmak üzere özel izinle girdiği kamu kurumlarından ulaştı.

Belgeler profesyonel bir ekibin uzun incelemeleri ve değerlendirmelerinin ardından bir araya getirildi.