Gündem
14 Tem 2015 15:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:44

Oscar ödüllü belgeselciye ABD’den rahat yok

Laura Poitras, ABD havaalanlarında ve sınırlarında 50’den fazla kez alıkonuldu.

87. Oscar ödüllerinde en iyi belgesel ödülü alan Citizenfour adlı belgeselin yapımcısı ve aynı zamanda yönetmeni olan Laura Poitras, ABD havaalanlarında ve sınırlarında 50’den fazla kez alıkonuldu.

Laura Poitras sinemayla ilgilenenler için önemli bir isim. Poitras yalnızca Edward Snowden hakkında yaptığı Citizenfour adlı çok ses getiren belgeselle değil hükümetten gelen baskılara karşı duruşuyla da takdirleri kazanan bir sinemacı.

ABD vatandaşı olan 51 yaşındaki Poitras 2006-2012 yılları arasında ABD sınırından ülkeye her girişinde durdurulmuş, eşyaları alıkonulmuş ve türlü zorluklarla karşılaşmış. Bunların nedenini yetkililere sorduğunda ise hiç bir zaman tatmin edici bir cevap alamamış. Ancak artık o da tüm bunlara “dur” demenin zamanının geldiğinin farkına varmış durumda.

Bunca yıldır gördüğü bu muamele canına tak eden yönetmen bilgi edinme özgürlüğü hakkında bir dava açarak hükümetin kendisiyle ne alıp veremediği olduğunu öğrenmek istiyor.

Poitras, maruz kaldığı davranışlara “Demokratik bir ülkede bunlar kabul edilemez. Bu sistemin nasıl çalıştığını bilmek ve neden hedef tahtasında olduğumuzu öğrenme hakkımız var” diyerek tepkisini ortaya koyuyor.

Aslında Poitras’ın neden böyle bir muameleye maruz kaldığını anlamak için yaptığı filmlere bakmak yeterli. 2006’daki “My Country, my Country / Ülkem, ülkem” adlı filminde Iraklı bir doktor ABD’nin Irak harekatını eleştiriyor ve işgale karşı çıkıyordu. 2010’da çektiği bir film ise Guantanamo hapishanesi ve Usame Bin Ladin’in eski muhafızının sorgulanmasını konu edinmişti.

Poitras’ın yaptığı ABD hükümeti karşıtı filmler sonrası gördüğü baskı 2012’de bunu açık bir şekilde dile getirmesinin ve konunun medyada yer almasının ardından sona erdi.

Poitras şimdi 6 sene boyunca gördüğü baskının nedenini açtığı davalarla öğrenmeye çalışıyor. Ancak FBI’ın mahkemeye sunduğu bilgi ve belgelerde tatmin edici bir cevaba ulaşmak zor görünüyor.