Gündem
18 Ağu 2011 16:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:41

''OLAY FOTOĞRAFLAR'' İÇİN 3 YIL HAPİS İSTENİYOR!

"Kamu görevi yapan kişileri terör örgütüne hedef gösterme" suçlamasıyla yargılanan gazeteciler üç yıla kadar hapis istendi.

"Kamu görevi yapan kişileri terör örgütüne hedef gösterme" suçlamasıyla yargılanan gazeteciler Barış Terkoğlu için üç yıla kadar hapis, Güray Öz için ise beraat istendi.


Ergenekon soruşturmasının tutuklu şüphelilerinden Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Güray Öz’ün, "kamu görevi yapan kişileri terör örgütüne hedef gösterme"  suçundan yargılandıkları davada savcı Terkoğlu için üç yıla kadar hapis, Öz içinse beraat istedi.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 17 Ağustos günü görülen duruşmada esas hakkındaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Uysal, "odatv.com" adlı internet sitesinde, "Bu fotoğraflar olay yaratacak"  başlıklı haberde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Dairesinin düzenlediği iftar yemeğine, Ergenekon iddianamesini hazırlayan  savcılar ve davaya bakacak hakimlerin katıldığının belirtildiğini ve yemekle ilgili fotoğrafların yayımlandığını kaydetti.

Savcı haberde, "polislerin, savcıların ve hakimlerin işbirliği halinde ’Ergenekon’ davasını başlattıklarının" ileri sürüldüğünü söyledi ve  habere, rumuzlu isim kullanan birçok okuyucu yorumunun yapıldığını ve bu yorumların eleştiri sınırlarını bir hayli aşarak hedef göstermeye varacak şekilde olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Uysal, Terkoğlu’nun, savunmasında "gelen yorumların tümünü yayımlamıyoruz" dediğini ve haber yapılan, iddianamede de ayrıntılı olarak yazılan yorumların Terkoğlu tarafından bilerek engellenmediğini öne sürdü.  Uysal ardından Terkoğlu’nun, Terörle Mücadele Kanununun 6/1. maddesi gereğince, "kamu görevi yapan kişileri terör örgütüne hedef gösterme" suçundan 1 ile 3 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmasını talebinde bulundu.

Savcı Uysal, diğer sanık Güray Öz’ün de Odatv’de yer alan haberi, sorumlu  yazı işleri müdürü olarak çalıştığı gazetede haber amacıyla yayımladığını  belirterek, üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Öz’ün  beraatine karar verilmesini istedi.

Söz alan sanık Terkoğlu, haberde kullanılan  fotoğrafların emniyet tarafından çekildiğini ve haber değeri taşıdığı için yayımladıklarını kaydederek, iddianamede, söz konusu haberi  yayımlayarak Ergenekon soruşturmasına gölge düşürmekle suçlandığını hatırlattı.

"Bu suç, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olabilir" diyen Terkoğlu, şöyle devam etti: "Emniyetin suç duyurusuyla Beyoğlu Savcılığı, bu suçla ilgili soruşturma yapıp, takipsizlik kararı vermiş. Emniyet, soruşturmanın gizliliğini ihlalden de soruşturma yapılmasını istemiş, Savcılık bu suçtan da takipsizlik kararı vermiş. Ben haberde yorum yapmadım."

Mahkeme, savunmaya hazırlanmak için süre vererek, duruşmayı erteledi.