Gündem
29 Mar 2013 22:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:06

ÖCALAN'A TV'Yİ BEN VERDİM, KENDİ TAKIMININ MAÇLARINI İZLİYOR!

Başbakan Erdoğan, CNN Türk - Kanal D ortak yayınında soruları yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk'te canlı ve ortak olarak ekrana gelen "Başbakan ile Özel" programında, gazeteciler; Taha Akyol, Enis Berberoğlu, Hande Fırat ve Hakan Çelik'in gündeme dair sorularını yanıtladı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

*Herkesin gözü kolağı çekilme sürecinde. Nasıl buluyorsunuz. Süreç nasıl gidiyor?

*Gerek Kanal D olarak gerek CNN Türk olarak ilk defa önemli ser değerlendirmeyi size yapıyorum Biz şuanda süreci barşarılı olarak görüyoruz. Medyanın da olumlu yaklaşımlarıyla isabetli gittiğine inanıyorum. Geçmişteki yanlışlar yapılmazsa inanıyorum ki bu süreçte başarılı bir şekilde çıkacağız.

*Kamuoyu yaklaşımlarında yüzde 58'lik kabul gördüğünü görüyoruz. Görüşmeler neticesinde de şehit derneklerine varıncaya kadar ne olur bu işi bitirin diyorlar. Gelişmede de bu olumlu yaklaşımları gördükleri için onlarında da inancının arttığını görüyorum.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA ÇÖZÜME REKOR DESTEK

*Doğu Anadolu yüzde 77, Güneydoğu Anadolu'da daha yüksek.

*Yıllardır buralarda büyük kayıplar var. Refah huzur mutluluk konusunda biz oraya TL bazında baktığımızda eski rakamla 37 katrilyon yatırım yaptığımız halde bu güzellikler o manevi rahatsızlık dolayısıyla yansımıyor.

*Bütün bunlar halk tarafından seviliyor, ediliyor ancak Yüksekova'da makineler yakılınca oranın huzuru kaçıyor.

*Milli Eğitim bakanım gezdi ve gördü bana Hakkari'de durumun değiştiğini söyledi. Aynı şey Şırnak ile ilgili geldi.

*Hakkari'de hava ciddi manada değişmiş. Esnaf vatandaş bir hareketlenme var. Aynı şey Şırnak'ta da var. Silopi'de bir termik santrale gittim; oradaki katılım ve özel sektör yatırımının olması olumlu gelişmeyi de gösteriyor. Güneydoğu'daki şirket kurma rakamlarına bakıyoruz bire on rakam var.

*Biz göreve geldiğimizde her şey ortadaydı. Biz her şeye rağmen bazı şeyleri göğüsledik. Siyasette her şey risktir. Hayat risktir. Yaradan bunu tayin etmiş. Bu süreç içerisinde biz şu andaki MİT müsteşarım değil Emre Bey döneminde ada görüşmelerini başlattık. Hepsi bugünlerin ön hazırlığıydı. Bunları yaparken bu konuları pazarlık konusu yapmadık yapamazdık.

DEVLETE AİT HAKLAR KONUSUNDA AF YETKİSİ BİZDE

*Bizler devlete ait haklar konusunda af yetkisi kullanabiliriz ama biz şehitlerimizin affını sağlayamayız. Bu benim bireysel inancımdır. Böyle bir af varsa o makdülündür. Ben bunu Uşak'ta söyledim ne o şeriat mı getireceksiniz dediler. Bir karşılık için değil istikrar için milletimizin refahı için biz bu adımı atıyoruz.

*Böyle ev hapsi falan böyle şeyler asla söz konusu değildir. Biz imralı'da niye bu kadar bedel ödüyoruz; normal F tipine alsak her gün orada toplu mitinglerle mi uğraşacağız. Biz bu huzursuzluğu yaşamamak için buna katlanıyoruz. Burada da risk alıyoruz. Al başkanlığı ver şunu haşa: Bunu söyleyen bizi anlayamamış. Bu ülkede Cumhurbaşkanını halk seçsin diyen tek partiyiz. Bu işe Meclis'te hayır diyenler millet biz seçmeliyiz dedi bunu da kabul etmediler. Bunu sadece Tayyip Erdoğan konuşmadı ki? Merhum Özal da Demirel de hatta Türkeş da bunu ifade etmiş. Bunu ya okumuyorlar ya da bildikleri halde bilmemezlikten geliyorlar.

BU İŞİ PROVOKE EDEBİLİRLER

*Burada iki başlık önemli; bu işi provoke etmek isteyen mahfiller olabilir. Dışarıda ve içeride olabilir. Türkiye'nin güçlü olmasını kimse istemiyor. Güçlü bir Türkiye'nin nelere ulaşacağını görünce korkuyorlar. Güçlü bir Türkiye geliri düşük yerlere uzanacaktır. Güçlendikçe daha fazla vereceğiz. Bunların bütün sıkıntısı bizi nasıl provoke ederler. Biz askerimizle polisimizle bütün tedbirlerimizi alacağız. Silahların bırakılması diyorum; bırakılmaması sıkıntı doğurabilir. Silahlı geçen birini geçmelerini görmeleri halinde acaba diyebilirler. Sen buna nasıl müdahale etmezsin de diyebilirler.

İRAN SURİYE IRAK ÜÇGENİ

Şu anda Irak halkı Maliki gibi düşünmüyor. Halk ayaklanıyor. Yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Irak'ta bir huzursuzluk var. Ciddi bir rahatsızlığın olduğunu söylediler. Sadece Sunni kesimlerin değil Şiiler'in de durumdan memnun olmadığını görüyoruz. İran Suriye konusunda takındığı tavırı benimsememiz mümkün değil. Rusya ve Çin biz Suriye'nina vukatı değiliz deseler biz Suriye'de bir an önce çözüme gideriz.

Irak yönetimi Kuzey'e benzin ve mazot verme konusunda sorun çıkarttı. Bize yardım edermisiniz dediler biz de tabi olur dedik. Eğer kazan kazan esası varsa biz de kazanacağız Kuzey Irak da kazanacak. Kerkük petrol boru hattı belki doğalgaz için kullanılabilir. Biz orada bir takım kazançlar elde ederken Kuzey Irak da bölgede bu tarz tasarruflarda bulunabilir.

"OSLO SÜRECİNDE MAĞDUR BİZİZ"

Biz silah bırakma derken, şu manada söylüyoruz; silahı mağarada mı bırakırsın dağda mı bırakırsın bırak çekil git. Bu olmazsa anayasaya aykırı bir durum olur. Biz buna nasıl müsade edebiliriz?

Oslo sürecinde mağdur aranıyorsa oradaki en büyük mağdur MİT müsteşarım ve bizdik. Orada olmayan bir çok şey varmış gibi gösterildi. Yeniden bir Oslo süreci yaşanmasına müsade etmem. Buralarda böcekler devreye girebilir. Biz de artık bu şeyleri emin ellerde yürütmemiz lazım. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Silahı bıraktıktan sonra bizim güvenlik güçlerimizin silahsız insana silah sıkması söz konusu değil.

BÖLGEDE YENİ BİR İKLİM OLACAK

Benim ülkemin dışında sorun o ülkenindir. Bu illa da Irak değildir tabi. Belki de Avrupa'ya gidecekler. Ülkemin refahı huzuru çok önemli. Biz ekonomik anlamda bir sıçrama yaşadığımızda halkımız sürece başka bakacaktır. Dükkanını akıyor ekmek parası kazanamadan kepenk indiriyorlar. Ve yeni bir hava bu gölgelerde esmeye başlayacak. Eğer bu yılı başarılı bir şekilde atlatabilirsek Diyarbakır'daki mektup gerçekten uygulanırsa 2013-14-15'i karşılayacağız.

Silahın susması demek silah elimizde her an ateşlenebilir. Ben silahın bırakılması diyorum o zaman silah konuşmaz. Ama senin sırtında silah kanas doçka sınırdan geçiyorsun. Güvenlik güçleri bunu görüp müdahale etmezse suç işler. Buna yasalar müsade etmez. Yasal düzenleme talebiyle gelmek bu ülkede yasa bilmez demektir.

Kabinedeki arkadaşlarım süreçle ilgili takvim vermişlerse hata etmişlerdir. Ama bu süreci biz yönetmiyoruz ki? Ama her şey yolun da giderse 2013'de bu iş biter. Biz sadece Irak'la değil Yunanistan'la da görüşüyoruz. 11 Bakanla geldik. Bu kadar önemli bir diplomatik ilişki içinde benim ülkemi vuran teröristler sizin ülkenizde yaşıyorsa bizim yaptığımız anlaşmanın bir manası yok. Biz daha sonra öğrendik ki kampları dağıttılar. 14 teröristi gözaltına aldılar sonra serbest bıraktılar hani dedik. Takipçisiyiz dediler.

Eğer Güneydoğu'ya yaz itibariyle 4 tabur gidecekse gider. Polisimiz güçlenecekse güçlenecek. Biz terörle mücadele asla rehavete kapılmayız. Şunu terör örgütleri iyi bilmeli terör kazanamaz kazandıramaz. Biz boşuna şehit veriyoruz bir hedefe gidiyoruz onlar da pisi pisine gidiyor.

30 yıldır bu kan dursun diye mücadele veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.

AKİL İNSANLAR SÜRECİ

Akil insanlar süreci devam ediyor. Sürpriz isimler olabilir, görüşeceğiz kabul ederlerse yapacağız. 7 bölgeden oluşan akil insanlar kadromuz oluşacak. Bunların bütün gayreti toplumsal algıyı geliştirmek. Eğer bu algıyı olumlu anlamda geliştiremezsek neticeyi alamayzı. İşte vur de vuralım öl de ölelim gibi. Bizim bunları düzeltmemiz lazım. Biz bir taraftan vuran öldürenleri silahı bırak noktasına sevk ederken bunlarda vakti gelince gereken yapılır demek senin teröristin kötü benimkisi iyi ki bu çok yanlış bir yaklaşım. Bu 7 kişi içinde bir başkan bir sekretarya 4 kişi de yedi kişilik heyetin üyesi olacak. Başkanlarla birebir muhatap olacam. 1 ayda neticeye varacağız. Yaptığımız hazırlıklar var. Biz bu çerçeveyi kendilerine takdim edeceğiz. Masraflarını da biz karşılayacağız. Süratli bir süreç olsun istiyoruz.

Bundan sonra süreçte biz muhalefetle adım atamazsan yeni anayasa ile ilgili ana muhalefet evet derse onlarla yürürüz. MHP zaten biz yokuz diyor. Eğer CHP de biz yokuz derse BDP ile oturur konuşuruz referandum için 330'u parlamentodan çıkartıp halkın huzuruna çıkacağız. Ben inanıyorum ki halkımız buna desteğini verecektir.

ÖCALAN'A TV'Yİ BEN VERDİM

Kimsenin hidayetinin kapalı olduğunu kimse söyleyemez. Biliyorsunuz 11-11.5 metrekare bir odası var. 40 metre kare bir yeri var. Ben adalet bakanına radyo yetmez televizyon da verelim dedik. O artık kendi takımını da bizi izliyor bizi de izliyor. Daha önce 3 günde bir saat jimnastik hakkı vardı bunu her gün bir saate çıkardık. Benim verdiğim vereceğim bu. Kılıçdaroğlu'nun masanın bir başında o bir başında Başbakan diyor ve çok çirkin bir ifade ediyor. Dünyanın her yerinde ajan olan istihbarat birimleri süreci onların içinde yürütür.

CHP'YE DHKP-C SUÇLAMASI

CHP Genel Başkanı DHKP-C ile koyun koyuna yaşıyor. Genel BAşkanYardımcısı bu örgütü savunuyor. Çelik kapılar falan dedik yok dediler görüntüler ortada. Biz kimlerle neyin mücadelesini verdiğimiz ortada.

Mart sonu itibariyle yeni anayasa süreci dolacak. Meclis Başkanımız artık bu iş olmayacak diyecek. Tarih aslında 2012nin sonuydu. Bizi ziyaret ettiler tamam dedik uzattık. Ama tarih vermiyorsanız bu işi sulandırıyorsunuz demektir. Benim de işim var vekillerimin de.

BAKANLARA BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADAYLIĞI SİNYALİ

Genel seçimlerdeki atmosferle yerel seçimlerdeki atmosfer çok farklıdır. Genel seçimler daha belirleyicidir. Yerel seçimlerde kişiler belirleyici oluyor. Vatandaş adaya oy veriyor. Ama genel seçimde partiye oy veriyor. Mesala bakıyorsunuz bazı yerlerde partimiz adayımızın önünde bakıyorsunuz bazı yerlerde CHP'nin oyu düşük adayının oyu yüksek. Bunlar her parti için var. Biz yerel seçimlerde 39.4 oy oranı aldık. Ama genel seçimde yüzde 50 oy aldık. Biz burada da aday tesbitlerinde çok dikkatli olacağız.

Gerek CHP gerek MHP'nin büyükşehir yasasıyla ilgili sözlerini ben çok tehlikeli buluyorum. Bu yasayı gelecek planlaması olarak buluyorum. Burada çevre merkeze yaklaşacak. Bunu anlamak lazım. Köylerimizin hali ortada suyu yok yolu yok ama şimdi İstanbul ve Kocaeli'nde bunu uyguladık.

Antalya gibi bir şehirde sahiller büyük oranda beldelerde. Ben bir suç duyurusu gibi olmasın ama ufak tefek bazı belediyelerin çıkarları karşısında müthiş imar izinleri veriliyor. Biz bunlara Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla müdahale ettik. Yanında mimar ve çevre mühendisi çalıştıramayan belediyenin işi değil ki bunlar.

Bazı bakanlar belediye başkanı adayı olabilir.

EYALET TARTIŞMASI

Muhalefet tarih falan bilmiyor. Cumhuriyete savaş açmak falan diyorlar ama dünyada güçlü ülkelere barkarsanız eyalet korkusu yoktur. Eyalet yapılanması süratle kalkınmayı getirir. Bu güçlenme alametidir. Güçlü Osmanlı'da Laziztan eyaleti var Kürdistan eyaleti var güneyde başka eyaletler var. MHP bir taraftan Osmanlı'nın devamıyız diyeceğiz diyecek ama bir taraftan da Osmanlı'nın uygulamalarına karşı çıkacak. MHP'nin endişesi eyalette başka bir etnik unsur seçimi kazanırsa ne olacak. O zaman sen de gir kazan. Bizim öyle bir endişemiz yok. 81 ilin 81'inde belediyemiz var. Güçlü bir Türkiye asla eyalet sisteminden korkmamalı. Siz eyalet sisteminde de bu üniter yapıyı koruyabilirsiniz. Demokraside ekonomik kalkınmada güçlü bir Türkiye'den bahsediyoruz.