Gündem
01 Mayıs 2011 10:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:18

O PANKART YILLAR SONRA TAKSİM'DE! 1 MAYIS TAKSİM'DE KUTLANIYOR!

Geçen sene 32 yıl sonra 1 Mayıs'a açılan Taksim Meydanı, ikinci kez işçi bayramına sahne oluyor.

Binlerce kişinin katılması beklenen kutlamalarda meydana dev bir platform kurulacak, 'Kırmızı davul' işçi orkestrası ve Grup Yorum başta olmak üzere birçok sanatçı sahneye çıkacak. Bu arada İstanbul Emniyeti de istenmeyen olayların yaşanmaması için tüm önlemleri aldı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bugün İstanbul'un kalbi Taksim Meydanı'nda çeşitli sendikaların, sivil toplum örgütlerinin, sanatçıların ve vatandaşların katılımıyla kutlanacak. Miting programını sanatçılar Mustafa Alabora ile Derya Alabora sunacak. Mitingde Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Agire Jiyan müzik grupları sahne alacak. Taksim Meydanı'na yapılacak yürüyüş boyunca Onur Akın'ın 1 Mayıs için yaptığı şarkılar ses aracından çalınacak.

Bu arada, 1 Mayıs 1977'deki kutlamalarda Atatürk Kültür Merkezine asılan ve o kutlamanın önemli simgelerinden olan büyük pankartın aynısı bir kez daha merkeze asıldı.

Günlerdir DİSK Genel Merkezinde prova yapan "kırmızı davul" işçi orkestrası da kutlamalara renk katacak. İşçi orkestrası, davulları, trompetleriyle yürüyüş boyunca tempo tutarak coşkuya ortak olacak. Kutlamalara Onursal Başkanlıklarını Yaşar Kemal ile Günter Grass'ın yaptığı Türkiye-Almanya Kültür Formundan 50 kişilik gazeteci heyeti katılacak. Dolmabahçe'de toplanarak Gümüşsuyu'ndan Taksim Meydanı'na yürüyecek grup arasında gazeteciler de yer alacak. Türkiye Gazeteciler Sendikası pankartı altında buluşacak gazeteciler bir kez daha Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Nedim Şener ve Ahmet Şık'a özgürlük çağrısında bulunacak.

Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, hazırlanan 1 Mayıs bildirgesinde 'etnik ayrıştırmaya dönük' ifadeler bulunduğunu öne sürerek bu yıl kutlamalara katılmayacaklarını açıkladı. 1 Mayıs bildirgesine yerleştirilen ifadelerin çalışanların sorunlarını ve hak mücadelesini yansıtmadığını açıklayan Koncuk, "Bildirge, çalışanların değil, cezaevindki teröristlerin şartlarının iyileştirilmesi için propaganda aracı haline getirilmek isteniyor" dedi.

Bu yılki kutlamalarda hemen her ayrıntı titizlikle düşünüldü. Bu kapsamda DİSK, kutlamaların ardından meydanda ortaya çıkan kirliliğin önüne geçilmesi için özel bir gayret gösterecek. Bunun için kutlamalar sırasında ve sonrasında ortaya çıkacak çöp ve atıklar belirli noktalarda toplanacak. Daha sonra konfederasyonun belirlediği görevlilerce toplanan atıklar geri dönüşüm noktalarına götürülecek.

Taksim Meydanı'nda bugün 38 bin polis görevli olacak. Çevik Kuvvet polisi, güvenliği sağlamak için teknolojiyi sonuna kadar kullanacak. Bu yıl ilk kez yeni bir uygulamayla kameralı ve kulaklıklı kask takacak. 3 bin 200 adet kulaklıklı kask sayesinde görevli memur telsizden verilen emirleri duyabilecek. Kulaklıklı kaskların yanı sıra Çevik Kuvvet amirleri tarafından kullanılacak HD kayıt özelliği olan kameralı 200 kask da olası bir müdahale durumunda kaydettiği görüntüleri MOBESE merkezine ulaştırabilecek. Kaska yerleştirilen kamera, kablo, depolayıcı ve verici sistemleri sayesinde yaşananlar anı anına merkezden de izlenecek. Kameralar, görüntü yanında ses kaydedebilme özelliğine de sahip. 50 metreye kadar çekim yapan kameralı kasklar, içine yerleştirilmiş özel ses düzenekleri sayesinde kaskı takan rütbeli personelin, onlarca polis memuruna talimat vermesine de imkân tanıyor