Gündem
24 Tem 2010 15:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:29

NTV SPİKERİ SERDAR KILIÇ HAYATTA KALMAK İÇİN HAYVAN YİYORMUŞ! PEKİ HANGİLERİNDEN TİKSİNİYOR?

Serdar Kılıç, NTV'de yeni başlayan "Doğada Tek Başına" adlı programıyla izleyenleri doğaya götürüyor

Modern insanın kaderinde, doğadan ve yeşilden uzak bir hayat var. Korunaklı binalarda yaşıyor, en küçük böceklere karşı bile böcek ilaçlarını kullanıyoruz. Fareler en korktuğumuz hayvanlardan, yılan ve kertenkeleleri ise sadece belgesellerde izliyoruz.

Serüven ve doğa sporları kampı sahibi Serdar Kılıç, NTV’de yeni başlayan "Doğada Tek Başına" adlı programıyla izleyenleri doğaya götürüyor. Kimi zaman bir avcıya dönüşüp yılan, kurbağa, ağaç kurdu gibi canlıları yiyor; kimi zaman dağ, taş, dere, tepe demeden tırmanıyor. 

41 yaşındaki Kılıç, tüm bunları yaparak doğada tek başına hayatta kalmanın sırlarını anlatıyor.

SİVAS’TA DENEYİM KAZANDI

Eskişehir ve Ankara Nallıhan’da çekilen programının ilk bölümünde yakaladığı engerek yılanını pişirip yemesiyle gündeme gelen Kılıç, her ne kadar çevrecilerin tepkisini çekse de o aslında tam bir doğa tutkunu. Tüm çocukluğu boyunca yaz tatillerini dedesinin Sivas’taki çiftliğinde geçiren Kılıç, şimdilerde ekrandan aktardığı tüm deneyimlerini de o dönemde edinmiş: "O zamanlar otacı kültürünü yakından tanıdım. Sindirime iyi gelen sakızı bitkisinden çıkarmayı, bitkilerden ilaç yapmayı öğrendim. Bunlar bana çok ilginç geliyordu ve her yaz tatilini iple çekiyordum. Dedemin vefatından sonra izcilik ve dağcılıkla uğraştım."

Programında hayatı boyunca yaptığı her şeyi yansıttığını söyleyen Kılıç, bunun bir format değil kendi yaşam tarzı olduğunu anlatıyor. İlk programda yediği engerek yılanı nedeniyle pek çok kişiden tepki alan Kılıç, eleştirilerin haksız olduğunu düşünüyor ve kendisini şöyle savunuyor: "Doğada, eğer ihtiyacınız varsa öldürecek ve yiyeceksiniz. Zevk için değil hayatta kalmak için öldüreceksiniz ama. Programda vermek istediğim mesaj oydu. Zaten zevk için kimse engerek yılanını avlamaz. Bence çevrecilerin doğada yaşamayı öğrenip sonra çevrecilik yapmaları lazım. O yüzden beni eleştirenler programı ya izlememiş ya da algılayamamış."

OĞLUM KERTENKELEYİ ELİNE ALIR

Serdar Kılıç’ın kendisi gibi eşi ve 5 yaşındaki oğlu Tibet de doğayla iç içe yaşamayı çok seviyor. "Tibet doğa hayranı. Hiç tereddüt etmeden kertenkeleyi, kaplumbağayı eline alıyor. Eşim de doğayı çok seviyor ama benim kadar çok fazla doğada vakit geçirmiyor" diyen Kılıç, günlük hayatında programdaki gibi av yaparak beslenmediğini anlatıyor: "Sürekli ekolojik ürünler yiyoruz. 25 sene önceki yemek kültürünü evimizde devam ettiriyoruz. Bahçemizde fasulye, domates, biber yetiştiriyoruz."

ATEŞ YAKMAYI BİLEN KURTULUR

Peki doğada tek başına kalınca nasıl hareket etmeli ve neyle beslenmeli? Serdar Kılıç şu yanıtı veriyor: "En önemli şey ateş. Ateş yakabilen birinin morali yükselir. Giysilerini kurutur. Zararlı hayvanları kendinden uzak tutar. Isınır ve aynı zamanda kendisini bulmaları için işaret gönderir. Ateşte ısırgan otunu hafif kızartarak yiyebilir. Deniz kıyısındaysa kabuklu bir canlı bulup pişirebilir."

BÖCEK YERKEN TİKSİNDİM

Kılıç, doğada tek başına hayatta kalmak için hayvanları yiyor yemesine de kendisi hiç tiksinmiyor mu? Kılıç sorusunu şöyle yanıtlıyor: "Yılan diye düşününce insan biraz çekiniyor ama lezzetli olduğu da kesin. Yılan yerken zorlanıyorum. Ama bir yandan da yılanın etinin yenildiğini düşünüp balık olduğunu hayal ediyorum. Sadece böcek yerken tiksindim, kokusundan neredeyse kusacaktım. Ama kurbağa bacağı ve tatlı su ıstakozu çok lezzetliydi. Ağaç kurdu ise ağacın kokusunu veriyordu. Programdan önce kampa gittiğimde bu tür hayvanları yemiyor, yanımda yiyeceklerimi götürüyordum. Mesela bir keresinde kene buldum ve ısırsın diye elime aldım. Amacım kenenin vücuttan nasıl doğru bir şekilde çıkarılacağını göstermekti. Ama keneyi bir süre sonra kaybettim."
ETİKETLER
#serdar kılıç