Dünya
02 Şub 2023 18:26 Son Güncelleme: 02 Şub 2023 18:36

Norveç'ten İsveç'e ders niteliğinde karar! Türkiye'nin uyarısı sonuç getirdi

Kuran yakma eylemi için izin istenen Norveç'in Ankara büyükelçisi Dışişleri'ne çağrılmış, eyleme izin vermemeleri konusunda uyarı yapılmıştı. Bakan Çavuşoğlu açıklama yaptı. Norveç'in eyleme verilen izni iptal ettiğini açıkladı.

Norveç'te Kur'an-ı Kerim'e yönelik yapılacak saldırı eyleminin bilgisi alınması üzerine Norveç'in Ankara Büyükelçisi Bakanlık tarafından çağrılmıştı.

Açıklamada "Kuran yakma eylemine izin verilmemesini bekliyoruz" denilmişti.

Açıklamada "Norveç’te yarın (3 Şubat) kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eylem gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine Norveç’in Ankara Büyükelçisi biraz önce Bakanlığımıza çağırılmıştır. Büyükelçi’ye, Norveç’in açıkça nefret suçu niteliğindeki sözkonusu provokatif eylemin engellenmemesi yönündeki yaklaşımını en güçlü şekilde kınadığımız ve bu tutumun kabul edilemez olduğu iletilerek, bu eyleme izin verilmemesini beklediğimiz vurgulanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Bakan Çavuşoğlu açıklama yaparak uyarıların Norveç'e geri adım attırdığını duyurdu.

Norveç Kur'an yakma eylemine verilen iznin iptal edildiğini duyurdu. 

KAPANAN TÜM KONSOLOSLUKLARIN BÜYÜKELÇİLERİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Konsolosluklarını kapatan ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağırıldı.

Dışişleri Bakanlığı daha önce İsveç ve Hollanda'nın Ankara büyükelçilerini Kur'an yakma eylemleri nedeniyle görüşmeye çağırmıştı. Ancak saldırılar için herhangi bir engelleme söz konusu olmamıştı.

Söz konusu saldırılar 'ifade özgürlüğü' olarak değerlendirilmişti.