Gündem
23 Tem 2023 15:42 Son Güncelleme: 23 Tem 2023 16:33

Naci Görür ve Ramazan Demirtaş ters düştü: Savrun Fayı var mı, Adana’da büyük bir deprem olur mu?

Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölgede devam eden sarsıntılar deprem hocalarını ikiye böldü.

Prof. Dr. Naci Görür’ün Topallar-Saimbeyli’de meydana gelen depremi “Savrun Fayı üzerinde stres alan değişimi”ne bağlamasına tepki gösteren Dr. Ramazan Demirtaş, depremlerin artçı olduğunu savundu. Demirtaş ayrıca Naci Görür’ün olası Adana depremine ilişkin endişeleri dile getirmesini eleştirerek “Göle maya mı tutturdu? Sorun bakalım, Adana çevresindeki hangi fay(lar)a kaç barlık stres yüklenmiş?” diye yazdı.

Malatya, Tatlar-Nurhak ve Topallar-Saimbeyli’de son iki günde meydana gelen depremlerle ilgili görüşlerini sosyal medya hesabından açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin nedenini “stres alanı değişimi” olarak değerlendirdi ve şöyle yazdı:
“Malatya-Uluköy depreminden sonra Tatlar-Nurhak ve Topallar-Saimbeyli’de 4,1 ve 4,0 iki deprem daha oldu. Tatlar depremi Çardak Fayı üzerinde ve artçı, diğeri ise Savrun Fayı yakınında. Bu deprem de 6 Şubat depremlerinden sonra Savrun Fayı üzerinde stres alanı değişimine bağlı olarak oluşuyor olsa gerek.”


Bu değerlendirmeye yine sosyal medya hesabından isim vermeden tepki gösteren Dr. Ramazan Demirtaş ise Savrun Fayı diye bir fay olmadığını savunarak şu mesajları paylaştı:

"SAVRUN FAYI YOK..."
“Olmayan Savrun fayına hala hayali stres yükleyenlere ne demeli? Israrla vazgeç(e)medi... Bu depremlerin olmayan Savrun fayı ile yakından uzaktan alakası yok... Bu depremler Çardak fay zonunun artçı depremleri. Nokta."

"Birileri artık arkadaşa söyleyebilir mi? 6 Şubat - 23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Çardak fay zonun batı ucunda 4.0 ile 5.3 aralığında 173 artçı deprem oldu. Bu depremlerin olmayan Savrun ya da Göksun fayı ile hiç alakası yok Stres alanı değişim filan değil, artçı.”

GÖLE MAYA MI TUTTURDU?
Demirtaş, bir takipçisinin Prof. Dr. Naci Görür’ün daha önce gerçekleşeceğini öngördüğü depremlerle ilgili olarak “Hocam sorun Elazığ dedi çıktı, Maraş dedi çıktı. Şimdi de ısrarla Adana havzasındaki fayların stres yüklendi diyor, hadi bu da tutarsa diye endişe içindeyiz” mesajı üzerine ise şunları yazdı:
“Göle maya mı tutturdu? Siz böyle düşündüğünüz sürece.. Daha çok endişelenirsiniz... Yapmayın Allah aşkına.. Tutturan adam bakın cesaretini toplamış, demiş ki Altınoluk, M=7.2, 22 Temmuz 2023, 10:11 Tutturmak böyle bir şey oluyor… Tutturdu da neden 50 bin kişi öldü.

Sorun bakalım… Adana çevresindeki hangi fay(lar)a kaç barlık stres yüklenmiş? Adana çevresindeki fayların deprem tehlike parametreleri:

i) yıllık kayma hızı? ii) deprem tekrarlanma aralıkları? iii) En son ürettikleri deprem tarihleri? iv) Ne kadar süre geçmiş? v) Ne zaman?”

Naci Görür, Demirtaş’ın bu eleştirilerine cevap vermemeyi tercih etti. Demirtaş'ın olmadığını ileri sürdüğü Savrun Fayı ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de fayın, 6.2 büyüklüğünde deprem üreteceğini söylemişti, Sözbilir, daha güneydeki 40 km uzunluğundaki fay segmentinin ise 7 büyüklüğünde deprem üretebileceğini belirtmişti.