Televizyon
10 Oca 2013 13:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:37

MUHTEŞEM YÜZYIL'DAN 'SAKINCALI KİTAP' GÖNDERMESİ

Muhteşem Yüzyıl'ın son bölümünde bir sahne, ‘sakıncalı kitaplar' ile ilgili bir gönderme olarak değerlendirildi. VİDEO

Muhteşem Yüzyıl’ın dün yayımlanan bölümünde bir sahne, son günlerde gündeme oturan ‘sakıncalı kitaplar’ ile ilgili bir gönderme olarak değerlendirildi.

Yüzlerce kitabın yasaklı bulunduğu ülkemizde son günlerde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 100 Temel Eser listesine alınarak öğrencilere tavsiye edilen  ‘Şeker Portakalı’ adlı çocuk kitabına soruşturma açılması ve yine 100 temel eser arasında bulunan John Steinbeck’in ‘Fareler ve İnsanlar’ adlı kitabının sakıncalı bulunmasına geçtiğimiz ay Başbakan’ın eleştirilerine maruz kalan Muhteşem Yüzyıl dizisinden gönderme geldi.

İŞTE O SAHNELER : VİDEO

Fransız Büyükelçisi’nin Pargali İbrahim Paşa’yı ziyareti sırasında kendisine istediği kitabı bulduğunu ve gemide olduğunu müjdelemesinin ardından bir diğer sahnede söz konusu kitap Pargalı’ya sunuldu.

Sahnede, iftar vaktinde, Ayaz Paşa, Barbaros Hayrettin Paşa ve Matrakçı Nasuh Efendi ile yemek yediği sırada İbrahim Paşa’nın sarayını ziyaret eden Fransız Büyükelçisi, “İstemiş olduğunuz kitap elime ulaştı, arzu ederseniz takdim etmek isterim” sözleriyle Machiavelli’nin Prens adlı kitabını ‘lanetli kitap’ olarak sunuyor.

Pargalı İbrahim Paşa, kitabı eline alırken ‘lanetli kitap’ diyerek kitabın kapağına göz gezdiriyor ve “Bir kitaptan korkulduğunu da ilk defa görüyorum” sözlerini söylüyor.

Hemen ardından Barbaros Hayrettin Paşa’ya dönen Pargalı, ” Ne dersin Hızır Hayrettin Paşa?” diye soruyor.