Gündem
26 Mayıs 2012 15:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:42

MUHTEŞEM YÜZYIL'A SIBYAN MÜZESİ!

Valide Sultan'ın ölüm tuzağından Hürrem Sultan'ı kurtaran Daye Hatun'un Sıbyan Mektebi, yaklaşık 5 asır sonra müze oldu.

Devlet-i Aliyye’yi korumak adına Valide Sultan’ın kurduğu ölüm tuzağından Hürrem Sultan’ı kurtaran Daye Hatun, bugün de kendi adını taşıyan müzeyle gündemde. Daye Hatun’un vaktiyle Kâğıthane’de yaptırdığı Sıbyan Mektebi’nde şimdi “Muhteşem Yüzyıl”ın son dönemleri ve Lale Devri’nin ihtişamını anlatan eserler sergileniyor

Kadınların iktidar mücadelesiyle televizyonda reyting rekorları kıran Muhteşem Yüzyıl’ın hikâyesi, günlük hayatta da her köşeden kendini gösteriyor. Efendim, Daye Hatun, Valide Sultan’ın en sadık nedimesi. Gelgelelim Valide Sultan’ın cinayet planına karşı Devlet-i Aliyye’nin bekâsı için Hürrem Sultan’ı koruyan da ta kendisi. Peki Daye Hatun’u yaklaşık 500 yıl sonra neden mezarından çıkarıyoruz? Çünkü zatıâlilerinin o dönemde Kâğıthane’de yaptırdığı bir okul, yakın zamanda tuvalet yapılmak için yıkılan bir duvarın arkasından çıktı da ondan. Sonra kalıntıları Abdülhamid için çekilen bir fotoğraf üzerinden tespit edildi. Ve Daye Hatun Sıbyan Mektebi, Kâğıthane Şehir Müzesi’ne dönüştürüldü. Şimdi Daye Hatun Sıbyan  Mektebi’nde, “Muhteşem Yüzyıl”ın son dönemleri ve Lale Devri’ne ait tarihin kaybolan insan izleri sergileniyor.

MUHTEŞEM YÜZYIL’IN ASLI
Kâğıthane Belediyesi’nin hazırladığı “Kâğıthane Tarih Envanteri” isimli kitaba göre, Daye Hatun 1543’te Kâğıthane Sarayı’nda üzüntüden öldü. Ama öncesinde, Osmanlı’nın Sadabat döneminin ihtişamıyla donattığı Kâğıthane Köyü’ne kendi adını taşıyan bir mescit, hamam ve okul yaptırmıştı. Cami olarak günümüze kadar gelen bu tarihi eserin masrafları ise Haseki Hürrem Sultan Vakfı gelirlerinden karşılandı. Böylece Hürrem Sultan’ın, kendisini ve çocuklarını koruyan Daye Hatun’a olan minnet borcuna teşekkürü de günümüze kadar ulaştı. Bahçesinde Daye Hatun’un kabri de bulunan Daye Hatun Camii’nin kitabesinde, “Bu mescidin sahibi, Sultan Mehmed’in dayesidir. Yüce Allah ona bol bol rahmetler eylesin. Kim bu mescidi yaptıranı Fatiha ile anarsa Allah onu cennette peygamberleriyle beraber oturtsun. 951” yazıyor.

UMUMİ TUVALET YAPILACAKTI
Kâğıthane merkezde yer alan caminin çaprazında bulunan Daye Hatun Sıbyan Mektebi, 20’nci yüzyıl ortalarına kadar hizmet vermiş. Sonra nikâh memurluğu, postane, jandarma karakolu, itfaiye, belediye personel müdürlüğü, fırın ve kasap olarak kullanılmış. Ardından binanın alt katları küçük esnaf tarafından dükkânlara dönüştürülmüş. 1999’da yerine umumi tuvalet yaptırılmak istenirken ortaya çıkan kalıntılar, bölgenin tarih envanterini toplayan Kâğıthane Belediyesi Basın Danışmanı Hüseyin Irmak’ın durumdan haberdar edilmesiyle kurtarılmış. Irmak, müzayedelerden topladığı kartpostallar üzerinden okulu tespit etmiş. 1890-91’de Abdullah Biraderler tarafından II. Abdülhamid için çekilmiş bir fotoğraf üzerinden hazırlanan röleveyle benzeri, İstanbul Büyükşehir tarafından yeniden inşa edilmiş. Eyüp Sultan Caddesi’nin sonunda bulunan ancak kalıntıları 1974’ten sonra kaybolan Daye Hatun Hamamı’nın yerindeyse şimdi depo olarak kullanılan bir bina bulunuyor. Darısı onun başına... Paris’teki müzayedelerde ünlü Sadabad Sarayı’nın havuzuna ve önündeki çağlayanlara ait fotoğraflar ele geçti. Osmanlı’da muhallebiciden simitçiye tüm seyyar satıcılara verilen farklı renklerde harç pulları koleksiyonu, New York’ta bulundu.


Nurol’dan Arena’ya 200 Metrelik Komşu Geliyor


Sevgili Yapı Fikirtepe’yi Uçuracak!

Ankara Golfkent’te 1+1 148 Bin Tl’ye

Toki’den 43 Bin Liraya Konut

Nish Adalar Panorama’da 261 Bin Tl’ye!

Atakent Elite City’de Yüzde 0,79 Faizle!

2b Başvurusunu Yapmayanın Satın Alma Hakkı Düşecek

Konut Satışları Geçen Yıla Göre % 5.51 Arttı

Türkiye’den En Çok Mülkü Kimler Aldı?

Günde 40 Kuruşa’ Dask Kampanyası

Hatay Dönüşümle Gecekondulardan Kurtulacak!

Fabrikalar Otel Oluyor

2b Başvurusunu Yapmayanın Satın Alma Hakkı Düşecek

Sat Ve Geri Kirala’ Geliyor Şirket Bilançoları Rahatlayacak

Bursa’da ‘Kentsel Dönüşüm’ Ne Zaman Başlayacak .