Gündem
09 Oca 2011 08:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:56

MUHTEŞEM YÜZYIL'A RAKİP GELİYOR; FATİH SULTAN MEHMET'İ KİM OYNAYACAK?

Muhteşem Yüzyıl dizisinin tarih danışmanı Erhan Afyoncu, diziyle ilgili açıklamalar yaptı, Bardakçı iki muhteşem haberi verdi...

Daha yayınlanmadan büyük tartışma yaratan Muhteşem Yüzyıl dizisinin tarih danışmanı Erhan Afyoncu Tarihin Arka Odası programında diziye ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

"Dizi seyredildikten sonra haklı ya da haksız söylenenlere hiçbir şey demiyorum. Fragmanlardan abuk sabuk yorum yapıldı. Padişah içki içiyor... Hangi sahnede içki var? Özellikle şerbet lafı geçiyor.. Abuk sabuk ilişki varmış, öyle bir şey yok. Seyretmeyenler aynı tepkiyi göstermeye devam ediyor" diyen Erhan Afyoncu, şunları söyledi:

"Mesele şu, bu bir tarihten ilham almak... Özel hayat ve harem sahneleri kurgulanmış, mecburiyetten, hiçbir bilgi yok... Ama mesela Venedik Elçisi geldiği zaman Padişahın ona söylşediği laflar... tarihi kaynaklardan alınıyor.

Kanuni'nin hayatını ve  Hürrem'le olan ilişkisini anlatan bir dizi. İlerleyen bölümlerde dizi devam ederlerse Kanuni'nin hayatından anektodlar diziye girecek.

PADİŞAHLAR KUTSAL KİŞİLER DEĞİLDİR

Bana ilk teklif geldiği zaman ben bu dizinin tenkit toplayacağını biliyordum. Tarihe karşı özellikle muhafazakar kesimde büyük bir hassasiyet vardır. O hassasiyetin aşırısı da tabulaştırmadır. Fakat ben şöyle düşündüm. Sizin önünüze bir teklif gelmiş... Mesuliyetiniz var, vebaliniz var bir tarhiçi olarak. Bu dizi ben olmasam da çekilecek. Eğer çekildiği zaman fahiş hataların olmamasını sağlayabiliyorsanız ne mutlu size. Ben yapımcı değilim, tarih danışmanıyım. Ama gerek yapımcı gerek senarist 'Olmaz' dediğimiz şeylerde diretmiyorlar. 'Senaryo açısından bu gerekli' diyorlar ama diyoruz ki: Bu tarihen olmaz. Bazı şeyler de mecburiyetten oluyor. Ama uyuyorlar... Şunu iyice aklımıza sokmamız lazım  padişahlar kutsal kişiler değildir, bunlar peygamber değildir. Bunlar insandır. Bunların içinde içki içeni vardır.

PADİŞAHIN CİNSEL HAYATI DEVLET AÇISINDAN ÖNEMLİ

Kanuni'nin bildiğimiz 5 eşi var. Şunun iyi anlaşılması lazım. Padişahın cinsel hayatı sadece kendisinin cinsel hayatı değildir. Devletin devamı açısından gereklidir. Çocuk olmadığı zaman hanedan devam etmez, hanedan devam etmediği zaman devlet devam etmez. Ne kadar çok çocuk olursa devletin devamı açısından önemlidir. Kanuni öldüğü zaman 9 çocuktan biri hayatta, hepsi ölmüş... İKİ MUHTEŞEM HABERProgramda Murat Bardakçı, iki önemli haber verdi. Bardakçı, dünyaca ünlü yönetmen Steven Spielberg'ün Tom Cruise ile çekeceği Fatih filmi için Erhan Afyoncu'yu aradığını ve Afyoncu'ya danışmanlık teklif ettiğini açıkladı.

Bardakçı, ikinci önemli haberi de şöyle açıkladı: "Çok büyük bir mali grup bizi finanse etti. Önümüzdeki hafta Erhan'la beraber İkinci Abdülhamit dizisin çekimlerine başlıyoruz. "