Gündem
09 Haz 2010 17:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:22

MUHALEFETTEN YENİ RTÜK YASASINA SERT TEPKİ

Yeni RTÜK yasasının, yürütmenin basın üzerine baskı kurmasına dayalı olduğu iddia edildi

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, RTÜK Kanunu Tasarısının, ''yürütmenin basın üzerinde mutlak hakimiyetini sağlamak'' ve ''partizanca kadrolaşmak'' gibi iki temel amacının bulunduğunu ileri sürdü.

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde konuşan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, basın araçlarıyla, kamuoyunun, aile yapısının, milli ve manevi değerlerin yozlaştırıldığını öne sürdü.

Evlenme ve magazin programları, etnik ve feodal aristokrat kültürü Türk kültürünün üstünde gösteren programlarla, mafya dizilerinin, bu yozlaşmanın sonunda ortaya çıktığını ifade eden Bal, bu programların kontrolden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Faruk Bal, Türkiye'nin AB üyeliği perspektifinin bittiğini iddia etti.

Fransa ve Almanya'nın, her şartı yerine getirse dahi Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkacaklarını açıkladığını kaydeden Bal, ''Bize üyelik yerine, imtiyazlı ortaklık vermek istiyorlar. Hatta Fransa, Türkiye'nin üyeliğini referanduma sunacak. Siz bu durumda nasıl üye olacaksınız?'' dedi.

MHP'li Bal, artık Türkiye'nin onurunu düşünerek bir şeyler yapılması gerektiğine işaret ederek, ''AB'ye alınmayacağımız belli iken, bu tasarının AB'ye uyum adı altında getirilmesi bir bahanedir'' diye konuştu.

''MEDYAYI DA ELİNDE TUTMAK İSTİYOR''

CHP'li Kart, Hükümetin, referandum ve yaklaşan seçim öncesinde bu tasarıyı yasalaştırmak istediğini ifade etti.

Tasarının, ''yürütmenin basın üzerinde mutlak hakimiyetini sağlamak'' ve ''partizanca kadrolaşmak'' gibi iki temel amacının bulunduğunu ileri süren Kart, tasarıyla, medya patronlarına devlet ihalelerine girmede kısıtlama getirilmesi gerekirken bunun yapılmadığını kaydetti. CHP'li Kart, ''Çünkü kamu ihalelerinin kontrolünü elinde tutan Hükümet, medyayı da elinde tutmak istiyor'' dedi.

İktidar yanlısı bir konuşmacının, mutlaka bir programa katılmasının sağlandığını belirten Kart, iktidarın baskısıyla, etkili olan bazı programların yayından kaldırıldığını iddia etti.

Atilla Kart, RTÜK'teki görev ve yetkilerin kötüye kullanıldığını öne sürerek, ''Eski başkan hala orada üye. Bakan, 'ben bunu içime sindiremiyorum' diyor ama bu sözünün arkasında durmuyor, bu konuda kendisine soru soranları azarlayabiliyor bile. Ben sayın Bakanın, ilk söylediği sözün gereğini yapmasını bekliyorum'' diye konuştu.

Hükümetin, Deniz Fenerinde idari süreci başlatmadığını savunan Kart, ''Vicdanınıza sesleniyorum; bu konudaki denetim mekanizmasını işletin. Gerçi soruşturmayı yapacak savcı da bırakmadınız ortada. O bütün bulgulara rağmen, olayın üzerine gitmiyorsanız, soruşturmuyorsanız; 'o karanlık ve kirli ilişkileri himaye ediyorsunuz' demektir. O ilişkiler Hükümet düzeyine çıkıyorsa, o ilişkilerde milletvekilleri varsa, o noktada sayın Bakanın sıkıntısını anlayabiliyorum'' diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, en az Anayasa kadar önemli bir yasayı görüştüklerini söyledi.

Sendikalar ve üniversitelerin de televizyon kurmasına izin verilmesi gerektiğini ifade eden Mengü, tasarıda Anayasa'ya aykırı düzenlemeler olduğunu iddia etti.

''TOPLUMDAKİ BİLGİ BİRİKİMİNDEN YARARLANILDI''

AK Parti Uşak Milletvekili Mustafa Çetin de tasarı hazırlanırken, toplumdaki bilgi birikiminden yararlanıldığını belirtti.

Muhalefetin, ''Önyargılı değiliz'' dediği halde, ''yapılan işlere hep önyargılı'' baktığını kaydeden Çetin, tasarının uzlaşmayla çıkarılması çağrısında bulundu.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ise vatandaşların çoğunun tasarıya olumlu baktığını ifade ederek, TRT'nin, RTÜK denetimine alınmasının demokrasi açısından olumlu olduğuna işaret etti.

Müzakerelerin ardından, tasarı alt komisyona havale edildi.

Alt komisyonda; AK Parti Sakarya Milletvekili Üstün, Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Giresun Milletvekili Hasan Sönmez, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz yer alacak.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM), milletvekillerine, nostaljik küçük radyo hediye etti.